• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
3 ülkede buhrana sebep olmuştu: Hedasi Barajı sorununda yeni aşamaya geçiliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır ve Sudan'ın itirazları nedeniyle bölgesel krize dönüşen Hedasi Barajı inşaatının yüzde 80'ini tamamlayan Etiyopya, dün itibarıyla elektrik üretimine başladığını duyurdu.

İlk etapta barajdan 375 megavatlık üretim yapmayı hedefleyen Addis Ababa yönetimi, ülkedeki elektrik üretimi için barajın doldurulmasında ısrar ediyor.

Mısır ve Sudan ise Nil Nehri sularının kullanımı için öncelikle üçlü anlaşmaya varılması gerektiğini savunuyor.

 İnşaatı 11 yıldır sürüyor

Nil sularının yaklaşık yüzde 80'i topraklarında doğmasına rağmen sadece yüzde 3'ünden yararlanabilen Etiyopya, Hedasi Barajı'nın inşaatına 2 Nisan 2011'de başladı.

Ülkenin batısında, Sudan sınırına yakın bölge Benishangul Gumuz eyaletinde bulunan Hedasi Barajı'nın maliyetinin yaklaşık 5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Uzunluğu 1800 metre, derinliği 140 metre olan baraj, 74 milyar metreküp su tutma kapasitesine sahip.

Barajda 2020'deki ilk dolumda yaklaşık 4,5 milyar metreküp, geçen sene ise 14 milyar metreküp su tutuldu.

Toplam 16 türbin bulunan barajın 14 türbininde 400 megavatlık, diğer iki türbininde ise 375 megavatlık elektrik üretimi hedefleniyor.

Şimdiye kadar yüzde 80'i tamamlanan Hedasi Barajı'nın toplam enerji üretim kapasitesi ise 6 bin 450 megavat.

Mısır ve Sudan'ın itirazlarına rağmen barajdaki ilk dolum işlemi Temmuz 2020'de yapılırken, ikinci dolum işlemi ise geçen sene 5 Temmuz’da başladı.

Addis Ababa hükümeti, barajın tamamlanmasıyla ülkedeki elektrik ihtiyacının önemli bir kısmını kapatmayı ve elektrik ihracatından yılda 1 milyar dolar kar elde etmeyi hedefliyor.

Baraj inşaatının, Nil Nehri sularının geçtiği bölge ülkelerinden Mısır ve Sudan'ı 25 milyar metreküp su kaybına uğratması bekleniyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir