• DOLAR 32.649
  • EURO 35.423
  • ALTIN 2506.12
  • ...
İsviçre bankalarında kimlerin hesabı var?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Ele geçirilen hesap bilgileri  1940-2010 yıllarını kapsıyor.

OCCRP’nin açıklamasında; “Bu, İsviçre bankalarından bugüne kadarki en büyük sızıntı. Verilerde işkenceyle suçlanan Cezayirli bir general, acımasız Azerbaycanlı bir diktatörün çocukları ve Mişa Banana olarak bilinen Sırp bir uyuşturucu baronu dahil yüzlerce şüpheli karakter bulduk.” denildi.

Credit Suisse hesaplarında milyonlarca dolar değerinde para bulunduran isimler arasında  Pakistanlı bir istihbarat şefinin oğulları ve Venezuelalı yetkililer de var. Ayrıca Ürdün Kralı II. Abdullah ve Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek’in iki oğlu da bulunuyor.

Sızan banka bilgileri arasında Ortadoğu’daki hükümet yetkilileriyle bağlantılı birçok hesap da var. 

Ayrıca Venezuela’da devlet petrol şirketi Petróleos de Venezuela’yı (PDVSA) dolandıran  enerji bakan yardımcısı Nervis Villalobos Cárdenas ve  üst düzey bir PDVSA yetkilisi Luis De Léon Perez de listede yer alıyor. 

Belgelerde ayrıca Tunus, Libya, Suriye ve Yemen gibi ülkelerden üst düzey hükümet yetkililerinin de özellikle 'Arap Baharı' döneminde ellerindeki paraları İsviçre bankasındaki hesaplarına aktardıkları dikkat çekiyor.

 Kazakistan'da Nazarbayev'in yerine geçen Devlet Başkanı Cömert Tokayev, Nahcivan lideri Vasif Talibov'un oğulları Rıza ve Seymur Talibov, ocak ayında istifa eden Ermenistan eski Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Sırp uyuşturucu baronu Rodoljub Raduloviç ve Cezayir eski Devlet Başkanı Abdulaziz Buteflika'nın da Credit Suisse bankasında hesap açtığı ortaya çıktı.

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi, Kazakistan Devlet Başkanı Tokayev'in oğlu Timur Tokayev için Credit Suisse bankasında geçmiş yıllarda hesap açtığı ve oğlunun adına İsviçre'nin Cenevre, Versoix ve Saint Prex şehirlerinde üç ayrı villa satın aldığını yazdı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir