Türkiye`nin IMF`ye Borcu Sıfırlanıyor
Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye`nin IMF`ye olan kredi borcunun bugün sıfırlanacağını belirterek, "Aslında bu yeni bir fasıl demek. Bir anlamda 1958 öncesine dönmüş oluyoruz" dedi.
"Reyhanlı`daki terör saldırısı bir provokasyondur. Saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlara Allah`tan rahmet, yaralılara acil şifalar, ailelerine sabırlar diliyorum" ifadesini kullanan Şimşek, Türkiye`nin bütün bu zorlukları aşacak güçte olduğunu, bu konuda ne gerekiyorsa yapılacağını bildirdi.
"Türkiye ilk defa alacaklı konuma geldi"
Şimşek, Türkiye ekonomisinin bu yıl geçen yıla oranla daha hızlı büyümesini beklediklerini anlatarak, ilk çeyrek rakamlarına bunun hissedilir bir şekilde yansımamasına karşın, daha hızlı büyümeye işaret eden önemli öncü göstergelerin bulunduğunu söyledi.
Geçen yıl uygulanan sıkı para politikası sonucu cumhuriyet tarihinde ilk kez kriz yerine yumuşak iniş sağlandığını bildiren Şimşek, Merkez Bankası`nın rezervlerinin rekor seviyelere ulaştığını ve elinin güçlendiğini aktardı.
Faizlerde ciddi oranda düşüş yaşandığını vurgulayan Şimşek, bunun reel ekonomiye yansımasının zaman aldığını belirtti. Şimşek, Merkez Bankası politikalarına bağlı kredi faiz oranlarında düşüş, kredilerde ise genişlemenin söz konusu olduğuna işaret ederek, "İlk çeyrekte bunların yansımaları görünmese de yılın 2. çeyreğinde ekonomiye yansıyacağını düşünüyoruz" dedi.
Devletin dış borcuna bakıldığında Hazine`nin yaklaşık 103, Merkez Bankası`nın da yaklaşık 7,7 milyar dolar olmak üzere toplam 110 milyar dolar civarında bir borcu gözüktüğünü anlatan Şimşek, buna karşılık 135 milyar dolarlık rezervlerinin bulunduğunu kaydetti. Bakan Şimşek, Türkiye`nin ilk defa borçlu değil dünyadan alacaklı konuma geldiğine dikkati çekti.
IMF`ye borç bitiyor
Şimşek, ilk olarak 1961 yılında olmak üzere bugüne kadar IMF ile 19 program yapıldığını dile getirerek, bunların sadece 2`sinin başarıyla tamamlanabildiğini ve bunların da AK Parti döneminde gerçekleştiğini söyledi. Türkiye`nin IMF`ye borcunun bugün sıfırlanacağını bildiren Şimşek, "Aslında bu yeni bir fasıl demek. Bir anlamda 1958 öncesine dönmüş oluyoruz" diye konuştu.
Eskiden devletin bütçesinin faiz bütçesi olduğunu, devletin her 100 liralık gelirinin 86 lirasının faiz ödemelerine gittiğini belirten Şimşek, artık bu rakamın yüzde 17`ye gerilediğini ve devlet bütçesinin hizmet bütçesi haline geldiğini söyledi. Bakan Şimşek, işlerinin henüz bitmediğini, hala yapılması gereken önemli yapısal reformlar bulunduğunu dile getirdi.