• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Mali`ye Desteğimiz Sürecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Mali Temas Grubu Toplantısı`na katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye`nin Mali yönetimine olan desteğini yineleyerek, İİT ülkelerini birlik ve beraberlik içinde olmaya çağırdı.

Davutoğlu, İİT`nin Cidde`deki merkez binasında başlayan ve başkanlığını İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu`nun yaptığı toplantıda, "İİT, büyük bir aile. Biz kendi ailemiz içerisinde sorunlarımızı çözmeliyiz. Mali ile dayanışma içinde olmamız sadece ahlaki değil aynı zamanda tüm İİT üyesi ülkelerin politik sorumluluğudur" diye konuştu.

Mali`de büyük bir kültürel tarihin yattığını hatırlatan Davutoğlu, "Kuzey Mali`de camiler, Timbuktu`da Ahmet Baba Kütüphanesi yok ediliyor. Buraları geçtiğimiz yıllarda ziyaret etmiştim. Bu kültürel değerlere saldırılar asla kabul edilemez. Bu değerlerin korunabilmesi için İİT olarak yardım edilmeli. Biz Türkiye olarak her türlü yardıma hazırız" ifadesini kullandı.

Türkiye`nin bu zorlu süreçte Mali`ye yaptığı yardımların süreceğini vurgulayan Davutoğlu, İİT`ye üye ülkelerin ve finans kurumlarının, hazırlanan 2/13-2014 sürdürülebilir yardımlar paketi çerçevesinde Mali`ye yardım etmesini istedi.

Türkiye`nin Mali`nin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün korunmasına büyük önem verdiğini belirten Davutoğlu şunları söyledi:

"Mali krizi başladığı günden bu yana, kardeş ülke olarak oradaki kardeşlerimize yardım elimizi uzattık. Uluslararası arenada dikkatleri Mali`ye çekmeye çalıştık. Afrika Birliği`nin Bağışcılar Konferansı`na katılarak çeşitli yardımlarda bulunduk. Türkiye olarak, Mali`nin toprak bütünlüğünün ve milli birliğinin güvence altına alınması, demokratik düzenin kurulması ve sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın sağlanması yönündeki çabalarımızı sürdürüyoruz."

Konuşmasında milli uzlaşının önemine de değinen Davutoğlu, tarafların silahlarını bırakması, düşmanlıkların sona erdirilmesi ve terörist gruplarla ilişkilerin tümüyle kesilmesi gerektiğini vurguladı.

Davutoğlu ayrıca Türkiye`nin bir sonraki Mali Temas Grubu Toplantısı`na ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyacağını ifade etti.

Mali`nin toprak bütünlüğü sağlanmalı

Toplantı çerçevesinde, İİT`ye üye ülkelerin dışişleri bakanları ile 24 ülke temsilcisi, imzaladıkları ortak bildiride, Mali`nin toprak bütünlüğünün sağlanması ve geniş tabanlı uzlaşı hükümeti kurulması çağrısında bulundu.

İİT`den yapılan yazılı açıklamada, İİT`ye üye ülkelerin imzaladığı ortak bildiride, tüm üye devletlerin Mali`nin milli birliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına yönelik iradesini ortaya koyduğu ifade edildi.

BM Güvenlik Konseyi`nin yakın geçmişte aldığı karar uyarınca Afrika öncülüğünde kurulan AFISMA tarafından yürütülen harekatın, Mali BM Barış Gücü (MİNUSMA) adı altında BM Barış Koruma Harekatı`na dönüşmesinin desteklendiği bildiride, tüm grupların katılacağı geniş tabanlı uzlaşı hükümetinin kurulması gerekliliği üzerinde duruldu.

Mali`ye yardım çağrısı yapıldı

Bildiride, İİT bünyesinde İslam Kalkınma Bankası (İKB) gibi kuruluşlara, Mali`ye yönelik yardımlarını artırma çağrısı yapılırken, Kahire`deki İİT zirve toplantısında alınan karar doğrultusunda Emanet Fonu`nun da bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği kaydedildi.

Brüksel`de 15 Mayıs`ta düzenlenecek Uluslararası Bağışçılar Konferansı`na da atıfta bulunulan bildiride, İİT üyesi ülkelerin bu toplantıya katılmaları ve Mali`ye yönelik yardımlarını açıklamaları gerektiği dile getirildi.

Mali`de bir süredir devam eden çatışmalar nedeni ile tarihi ve kültürel mirasın büyük darbe aldığına işaret edilen bildiride, bu yıkımının durdurulması için İİT`ye bağlı kurumların, UNESCO ile ortak çalışmalar yürütmesi gerektiği vurgulandı.

Bildiride ayrıca Mali Temas Grubu`na mensup bazı ülkelerden oluşturulacak çekirdek bir grubun Mali`ye gönderilmesine karar verildi. Bu çerçevede İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu başkanlığında dışişleri bakanlarından oluşan bir heyetin, Mali`ye giderek olayları yerinde incelemesi ve bir rapor hazırlaması gerektiği belirtildi.

Öte yandan toplantıda, ilki gerçekleşen İİT Mali Temas Grubu Toplantısı`nın ikincisinin Türkiye`de yapılması kararlaştırıldı.

Bassole`nin düşmesi gündem oldu

Bu arada, toplantıya katılan Burkina Faso Dışişleri Bakanı Djibrill Yipene Bassole, İİT`ye üye ülkelerin temsilcilerine İstanbul`da yaşadığı düşme olayını anlattı.

Bassole, toplantı öncesinde, İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu`na ve sonrasında, kendisine geçmiş olsun dileği ileten ülke temsilcilerine, Türkiye`deki toplantı esnasında nasıl bayıldığını ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu`nun kendisini nasıl kurtardığını dakika dakika anlattı.

Düşüş anı sırasında Bakan Davutoğlu`nun kendisine doğru gelerek büyük bir azim ve kararlılıkla yardım ettiğini gülerek anlatan Bassole, bu sayede büyük bir kazadan kurtulduğunu dile getirdi.

Bu arada Davutoğlu`nu gören Bassole, onun yanına giderek bir kez daha teşekkürlerini sundu.
Bakan Davutoğlu da mevkidaşına sağlık durumunu sorarak, kendisini daha iyi gördüğünü ifade etti.

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir