• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Cami cemaati: Diğer kurumlar gibi camilerin de elektrik giderleri devlet tarafından karşılansın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyanet İşleri başkanlığı bünyesinde hizmet veren camilerin mevcut giderlerinden sadece aydınlatma masrafları devlet tarafından karşılanıyor. Söz konusu camilerin hayırseverlerce inşa edildiğini belirten cami cemaati, tüm kamu binalarında olduğu gibi camilerin tüm masraflarının da kurumlar tarafından karşılanması gerektiğini söyledi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, cemevlerinin elektrik giderlerinin karşılanması talebiyle meclise kanun teklifi verdi. Söz konusu teklife camilerin de dahil edilmesi gerektiğini belirten vatandaşlar, yetkililere seslendi.

 

Elektrik birim fiyatlarının arttığından faturaları ödeyemediklerini belirten Ğafur Pekdemir, "Tüm giderlerin devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz fakat ne yazık ki karşılanmıyor. Bütün masraflar fakir-fukaraya kalmış. Camiler için yardım isteniyor ama onu da ödeyemiyoruz. Madem devlet camilere bir destekte bulunuyorsa tam yapsın." ifadelerini kullandı.

"Meclise verilen öneri teklifine camilerde dahil edilmeli"

Abid Nart

Camilerin devlet tarafından yapılmadığına dikkat çeken Abid Nart, halkın Allah rızasını gözeterek sadaka niyetine yaptırıldığını ifade ederek "Camileri halk yaptığından dolayı gelirleri de yok. Elektrik giderlerinin de devlet tarafından karşılanması gerekir. Cemevlerinin giderlerinin devlet tarafından karşılanmasına yönelik meclise öneri veriliyorsa buna camilerin de dahil edilmesi gerekir." dedi.

Özellikle büyük camilerde kış aylarında ısınma sorunu yaşadıklarını söyleyen Nart, "Isınma sorunundan ve özellikle her cuma günü yardım toplanmasından ötürü insanların camiye gelmediğini belirterek cami cemaatinin duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Bugüne kadar cami imamlarının cemaatten para toplamasını üzüntüyle dile getiren Hızır Kanioğlu, "Hoş bir durum değil, imamlar bile zan altında kalıyor. Masraflar devlet tarafından karşılanırsa daha iyi olur. Cumhurbaşkanımızdan ricam camilerin elektrik masraflarından muaf tutulmasıdır." dedi.

"Yardım edilebilmesi için camilerin dernekleşmesi mi gerekiyor?"

Muhammed Emin Oran

Diğer resmî kurumlarda masraflar devlet tarafından karşılanıyorsa camilerin de dahil edilmesi ve hatta öncelik tanınması gerektiğini kaydeden Muhammed Emin Oran, "Yardım edilebilmesi için camilerin dernekleşmesi mi gerekiyor? Şayet dernek olma şartı varsa öyleyse her bir camiye dernek ismi verelim. Yaz sıcaklığında klimalar olmasa ter-su içerisinde kalıyoruz. Klimalar açılınca elektrik faturaları kabarık geliyor ve halk ödeme konusunda sıkıntı yaşıyor. Kış mevsiminde de soğuk suyla abdest alıp içeri girdiğimizde klimalar ısıtmazsa üşüyoruz. Yani cemevlerine destek veriliyorsa bunun ilk sırasında camiler olmalıdır." şeklinde konuştu.

Cami cemaatinden Ahmet Yıldırım ise "Halkımız yoksul olduğu için vereceği 10 liranın hesabını yaparken bu konuda daha geniş imkanlara sahip olan devlet, elektrik faturalarını ödeyebilir. Bu konuda devletin camilerimize sahip çıkmasını ve destek vermesini istiyoruz." diye belirtti.

"Kurumların ısıtma giderleri devlet tarafından karşılanırken camiler bundan ayrı tutuluyor"

Mehmet Ömeroğlu

Camiler konusunda eylem ve söylemlerin uyuşmadığını belirten Mehmet Ömeroğlu, "Yeri geldiğinde 'biz camilerimize destek veriyoruz' diyorlar. Şayet cemevlerine bir destek veriliyorsa camilere de sağlanması lazım. Ne yazık ki elektrik ve doğalgaz gibi temel ihtiyaçlar karşılanmıyor. Valilik, kaymakamlık veya okul gibi kurumların ısıtma giderleri devlet tarafından karşılanırken camiler bundan ayrı tutuluyor. Halk olarak camilerin ısınma giderlerinin de karşılanmasını, ortadaki mevcut adaletsizliğin kaldırılmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Mehmet Yıldırım

Cemevleri için meclise sunulan kanun teklifine ithafen camiler için de böyle bir öneri sunulmasını desteklediklerini belirten Mehmet Yıldırım, "Eğer böyle bir talep olursa camiler için de güzel olur, sebep olanlardan Allah razı olsun. Camilerde elektrik ve su parası için halktan para istendiğine şahit oluyoruz. Zorunlu olmamasına rağmen insanlar Allah rızası için veriyor ama bunlar devlet tarafından karşılansa daha iyi ve makbul olur. Devlet diğer kurumlara yardım veriyorsa neden camilere vermiyor? Eğer verilecekse öncelik camilere verilmesi lazım." şeklinde konuştu.

Ömer Öner

Özellikle Diyarbakır'daki Ulu Camii ve Nebi Camii gibi tarihi yapılara dikkat çeken Ömer Öner, "Camiler tarihi eserlerdir, bundan dolayı Vakıflara aittir ve neticede devletin bünyesinde bulunan bir yapıdır. Onun ısıtma giderleri devlet tarafından karşılanmalı. İbadet sıfatı taşıyan her kuruma destek verilmeli. Milli Eğitim Bakanlığı kendi bütçesinden tüm okullara bütçe ayırıyorsa doğal olarak Diyanet İşleri Başkanlığı da kendi bütçesinden camilere pay ayırmalı. Enerji Bakanlığının camilere fatura tahsil etmemesi lazım." dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir