• DOLAR 34.51
  • EURO 36.178
  • ALTIN 2981.86
  • ...
Camilerin tüm elektrik giderlerinin genel bütçeden karşılanması talebi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Camilerde uygulanan çift elektrik abonelik sistemi ile camilerin aydınlatma giderleri genel bütçeden karşılanırken, ısınma ve soğutma giderleri vatandaşlardan toplanan paralarla ödenmeye çalışılıyor.

Ancak bu durum kışın soğuk aylarda ısınma ve yazın ise sıcak aylarda soğutma giderlerinin çok yüksek olması yüksek elektrik faturaları ile borçların ödenememesine sebep oluyor. Borçların ödenememesi ve yeni faturaların eklenmesi ile elektrik dağıtım şirketlerini cami elektriklerini kesiyor.

 

Camilerin elektrikleri birikmiş borcundan dolayı kesilmesi cami imam hatiplerini ve cemaatini mağdur ediyor.

Elektriği kesilen camilerde, cami cemaati sabah, akşam ve yatsı namazlarını karanlıkta kılmak zorunda kalırken, karanlıkta el feneri ve mum ışığında namaz kılan cemaat, şadırvan ve lavaboyu kullanmada zorlanıyor.

Camilerin elektriğinin kesik olduğu günlerde cami cemaati ve vatandaşlar ezan sesinden ise mahrum kalıyor.

Elektrik fiyatlarına yapılan fahiş zamların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cemevleri, dernek ve vakıfların yüksek gelen elektrik faturaları ile ilgili yeni bir düzenleme yapılması talimatı verirken, dün Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, “Sivil toplum kuruluşlarının elektrik aboneliği de ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürülecektir. Böylece, dernekler, vakıflar, cemevleri dahil ticarethane statüsünden fatura ödeyen kuruluşların elektrik bedelleri önemli oranda düşecektir.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının cemevleri, dernek ve vakıflarla ilgili yapacağı düzenlemenin kısa sürede açıklanması beklenirken, camilerle ilgili her hangi bir açıklamanın yapılmaması ve bir adımın atılmaması ise dikkat çekti.

Diyanet-Sen Gaziantep Şube Başkanı Müslüm Göral, camilerin tüm aydınlatma, ısıtma ve soğutma giderlerinin genel bütçeden karşılanması gerektiğini söyledi.

Hükümetin bu konuda bir an önce adım atmasını talep eden Göral, camilerin ısınma ve soğutmadan kaynaklı elektrik faturalarının cami görevlileri, cemaat ve elektrik şirketlerini karşı karşıya getirdiğine dikkat çekti.

Elektrik borcundan dolayı kimi camilerin icralık olduğunu ve kimi camilerinde elektriğinin kesildiğine dikkat çeken Göral, bu durumun Türkiye için büyük bir ayıp olduğunu vurguladı.

“Her caminin iki tane aboneliği var”

Camilerin elektrik sorununun kangren olduğunu belirten Göral, “Sadece Gaziantep'te değil, Türkiye genelinde cami elektrikleri ile ilgili büyük bir sorun var. Her caminin iki tane aboneliği var. Bu iki abonelik olmak zorundadır. Bununla ilgili sürekli Diyanet İşleri Başkanlığı müftülüklere yazı gönderiyor, ‘camilerde iki tane abonelik yapacaksınız; biri aydınlatma biri ısıtma-soğutma’ diyor. Her camide iki tane abonelik muhakkak bulunmak zorunda, bu resmi bir zorunluluk ve resmi yazı ile belirtilen bir konu.” dedi.

“Camilerdeki hizmet kamu hizmeti değil mi?”

Diğer kurumlarda olduğu gibi camilerin de aydınlatma, ısıtma, soğutma, su ve elektrik gibi giderlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini belirten Göral, “Kamu hizmet binalarının elektrik giderlerini devlet neden ödüyor? Çünkü buralarda bir kamu hizmeti verilmektedir. Tabi ki devletin bu kurumların elektrik giderlerini ödemesi kadar doğal bir şey olamaz, bu çok doğaldır ve gereklidir. Fakat diğer taraftan camilerimizin elektrik giderleri iki kısma ayrılmış. Biri aydınlatma diğeri ısıtma ve soğutmadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı camiler için, ‘ben aydınlatma ile ilgili olan faturaları öderim ama ısıtma ve soğutmaya ait giderleri ödemem’ diyor. Camilerdeki hizmet kamu hizmeti değil mi? Camiler ibadet yapılan mekanlardır, saygı gösterilmesi gereken, bir ihtiyacı olduğunda giderilmesi gereken kutsal bir mekandır. Böyle olunca zaman zaman bu konuda büyük sıkıntılar da yaşıyoruz. Camilerin ısıtma ve soğutma giderleri birikmiş, cemaat tarafından da ödenememiş. Bazı kırsal ve kenar mahallelerimiz var. Bu mahallerde ki cemaatin maddi durumu yok, zaten kendileri yardıma muhtaç ve devletten de yardım almaktadırlar. Şimdi cami imamı arkadaşımız cemaatten hangi yüzle para isteyecek?” diye sordu.

“Camilerin fatura mağduriyeti giderilmeli”

Elektrik borcu nedeniyle birçok caminin icralık olduğuna dikkat çeken Göral, “Özellikle kış aylarında ısıtma-soğutma ile ilgili birçok camimiz şu anda icralık. Yüksek meblağda gelen elektrik faturalarını ödeyemedikleri için camilerimiz icraya verilmiş. Türkiye Cumhuriyeti devleti için bu durum çok büyük bir ayıptır. Hükümet tarafından detaylı araştırma yapılsın; kaç tane cami icralık olmuş, kaç tane cami hakkında icra davası açılmış, kaç cami şu anda elektrik faturasını ödeyemiyor ve kaç tane caminin elektrik faturasını ödeyemedikleri için elektriği kesilmiş. Daha önceki zamanlarda Gaziantep'te de bunu yaşadık. Birçok caminin özellikle ısıtma ve soğutma ile ilgili elektrik borcu nedeniyle elektrikleri kesildi.” ifadelerini kullandı.

“Her camiye tek abonelik verilmesini talep ediyoruz”

Camilerin aydınlatma, ısıtma ve soğutma giderlerinin genel bütçeden karşılanması ile yaşanan bütün bu sorunların çözüleceğini belirten Göral, “Bu durumun tekrar gözden geçirilmesi kanaatindeyim ve zaten camilerin iki aboneliğimin olması başlı başına bir yanlıştır. Her camiye tek abonelik verilmesini talep ediyoruz. Bununla ilgili olarak sendika genel merkezimizin de talepleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına iletildi. Camilerin tek aboneliğinin olması lazım ve hatta bununla ilgili ben bir raporda hazırladım. Camide yaşanan sorun ve sıkıntılarla ilgili daha önce hükümet yetkililerine verdim. Bu konuda çok görüşmelerimiz oldu. Artık bir adım atılmasını bekliyoruz.” çağrısında bulundu.

Camilerin “ticarethane abonesi” statüsünde kabul edildiği için fahiş fiyattan elektrik faturası ödemek zorunda kaldığını belirten Göral, camilerin ticarethane olmadığını ve ibadethane olduğunun altını çizdi.

“Camiler ticarethane değil ibadethanedir”

Camilerde iki aboneliğin kaldırılması gerektiğini belirten Göral, “Camilere gelen faturalara baktığımız zaman ticarethane olarak sınıflandırıldıklarını gördük. Bu yüzden camilerimize çok yüksek meblağda faturalar geliyor. Bu yüksek faturaları ödeyemeyen birçok camimiz de ısıtma ve soğutma faturalarını ödeyemediği için o abonelikleri mühürlenmiş durumda. Bu durum gerçekten bize yakışmıyor. Sayın Cumhurbaşkanı, sivil toplum kuruluşlarının, derneklerin, vakıfların, cemevlerinin elektrik aboneliğinin ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürüleceğini söyledi. Fakat camiyi ise biz unuttuğunu düşünüyoruz. Çünkü sivil toplum kuruluşları, dernek, vakıf ve cemevlerinin ismi zikrediliyorsa camilerin de isminin zikredilmesi gerekir. Fakat elektrik aboneliğinin ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürülmesi de çözüm değildir. Camilerimizin elektriğinin tamamı hükümet tarafından karşılanması gerekir.” diye konuştu. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir