"Benim Fotokopim" Projesi ile Türkiye birincisi oldular
Sason'un Yolüstü Ortaokulu öğrencileri Zehra Aylanç ve Zeynep Avunç, "Bu Benim Eserim" isimli proje yarışmasında "Benim Fotokopim" adlı projeleriyle Ankara'da düzenlenen finalde kimya dalında en çok oyu alarak en iyi proje seçildi.
BATMAN-Sason’un Yolüstü Ortaokulu öğrencileri, TÜBİTAK ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile düzenlenen "Bu Benim Eserim" isimli proje yarışmasında "Benim Fotokopim" adlı projeleriyle Ankara'da düzenlenen Türkiye Şampiyonasında birinci oldu.
Sason Yolüstü Ortaokulu öğrencileri Zehra Aylanç ve Zeynep Avunç, "Bu Benim Eserim" isimli proje yarışmasında "Benim Fotokopim" adlı projeleriyle Ankara'da Batman'ı ve Bölgeyi temsilen Ankara'da düzenlenen finalde büyük bir başarıya imza attılar.
Yolüstü Ortaokulu Fen ve Teknoloji öğretmeni Faik Özata rehberliğinde öğrenci Zehra Aylanç ve Zeynep Avunç'un hazırladığı 'Benim Fotokopim' adlı proje, önceki gün Ankara'da düzenlenen ve 78 bin 887 projenin yarıştığı finalde kimya dalında en çok oyu alarak en iyi proje seçildi.
Yolüstü köyünün imkânları ve şartları göz önüne alındığında, birçok özel okulu ve çok iyi imkânlara sahip diğer okulların arasından sıyrılan Yolüstü Ortaokulu öğrencilerinin böyle bir başarıya sahip olması Batman'da büyük bir sevince neden oldu.
Projede Türkiye derecesine giren öğrencileri tebrik eden İl Milli Eğitim Müdürü Şerif Akboğa; “Her yıl düzenlenen Bu Benim Eserim Proje Yarışmasında bu yıl bir köy okulumuzun derece yapması takdire şayandır” dedi. Akboğa devamla, “Öğrencilerimizin yaratıcı yönlerini ve onları yönlendiren öğretmenleri kutlayarak, eğitimin zor şartlar altında bile derece yapılabileceğini bu öğrencilerimiz göstermiş oldu. Bu konuda azmin ve üretmenin her şeyin yapılabileceğini göstermesi açısından Yolüstü köyü öğrencileri birer örnektir ve göstergedir” ifadelerini kullandı.
Meşe odunundan toner ürettiler
Ankara'da düzenlenen "Bu Benim Eserim" dalı proje yarışmasında "Benim Fotokopim-Kendi Tonerini Üret" adlı projesiyle birinci olan Yolüstü köyü öğrencileri Zehra Aylanç ve Zeynep Avunç, toneri meşe odunundan elde ettiklerini açıkladılar. Projeyi nasıl hayata geçirdiklerini anlatan Aylanç ve Avunç, “Çok çeşitli fikirler ürettik. Beyin fırtınası yaptık. Okuldaki fotokopi makinasında ders notlarının fotokopisini çekmek istedik. Ancak tonerimiz bitmişti. Biz de o anda düşündük, neden toner için yüzlerce lira ödeyelim. Kendi tonerimizi üretelim. Tonerin hammaddesini araştırdık ve gördük ki tonerin yüzde 70'i karbon ve polimer. Karbonu köyümüzdeki meşe odunundan, polimeri de siyah poşetleri eriterek elde edeceğimiz fikrini uyguladık. Ve işe başladık. Köyümüzdeki küçük meşe odunlarından topladık ve üzerini siyah poşetlerle kapattık. Sonra üzerlerini alüminyum folyo ile kapattık. Isıtmaya başladık. Sonunda elde ettiğimiz ürünü toz haline getirdik ve makinemizde kullandık. Sonuçlarını gözlemledik. Çektiğimiz fotokopileri gözlemledik ve gördük ki gayet iyi sonuçlar veriyor. Şu an hala okulda kendi tonerimizi kullanıyoruz. Ve projemizin adını bulmuş olduk. 'Benim Fotokopim-Kendi Tonerini Üret" şeklinde konuştular. (Cevher Ekinci-İLKHA)