Prof. Dr. Gündoğar: "Namaz, oruç ibadetlerindeki hassasiyeti zekât ve infak için de gösterelim"
Adıyaman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi öğretim öğesi Prof. Dr. Hamdi Gündoğar, mübarek üç aylar münasebetiyle Müslümanların ibadetlerine daha hassa davranarak zekât ve infak konusunda yarışmaları gerektiğini belirtti.
İslam ve dünya coğrafyasındaki yardımıma muhtaç insanların, Müslümanların infak ve zekâtlarıyla ayakta biraz daha durabileceğini belirten Gündoğar, Müslümanların bu mübarek ayları fırsat bilmesi gerektiğini vurguladı.
"Üç aylar Allah'u Teâlâ'nın biz Müslümanlara ikram ettiği maneviyat mevsimidir"
Üç ayalarda en güzel şekilde istifade edilmesi gerektiğini belirten Gündoğar, "Mübarek üç aylara girmiş bulunuyoruz. Bu ay içerisinde Regaib, miraç kandili, Şaban ayında Beraat kandili ve Kur'an-ı Kerim'in kendisinde indirildiği ay olan Ramazan ayı içerisinde Kadir Gecesi kandilleri kutlanıyor. Üç aylar Allahu Teâlâ'nın biz Müslümanlara ikram ettiği maneviyat mevsimidir. Her Mü'minin bu mübarek zaman diliminde geçmiş günlerini kontrol ettiği bir dönemdir. Bir Müslüman yıl boyunca imanında, amelinde herhangi bir eksiği var mı, bunun muhasebesini yapması gerekir. Bu mübarek günlerde Allahu Teâlâ'nın bizden istediği emirlerini, farzları ve yasaklarını dikkate alarak hayatımızı daha iyi bir şekilde dini açıdan daha güzel bir şekilde yaşamasını tavsiye ediyoruz." dedi.
"Zekat ve infak vecibelerini yerine getirmek Allah indinde Müslümanların değerlerini artıracaktır"
Müslümanların mali ibadetlerini yerine getirme noktasında daha hasas olmaları gerektiğini ifade eden Gündoğar, "Bu mübarek zaman diliminde bir Mü'min öncelikle ibadetlerinde eksiklik varsa kendisini gözden geçirip bu eksikliklerini gidermeye çalışması gerekir. İslam'ın farzları olan namaz, oruç, hac, zekat bütün bu ibadetleri daha bir dikkatle ve özenle yapması gerekir. Özellikle Mü'min kardeşlerimizin çok hassasiyet göstermedikleri zekat ve infak vecibelerini de özellikle bu aylarda yerine getirmeleri Allah indinde onların değerlerini artıracaktır. Toplumumuzda tabi ki namaz ve oruç konusundaki hassasiyet önemli fakat zekat konusunda bu hassasiyeti tam göremiyoruz. Oysaki günümüzde dünya ve İslam coğrafyasında yardıma muhtaç binler hatta milyonlarca insan var. Bugün Afganistan'da milyonlarca insan açlıkla karşı karşıyadır. Afrika coğrafyası öteden beri her zaman yardıma muhtaç durumdadır. Göçmenlerin durumunu haberlerde izliyoruz. Onların ülkeden ülkeye geçerken perişan olduklarını haberlerden izliyoruz. Bunlar bu ümmetin çocuklarıdır. Bu ümmetin bunlara sahip çıkması gerekir." ifadelerini kullandı.
"Bu manevi mevsimde bu konudaki hassasiyetimizin biraz daha artması gerekiyor"
Kur'an-ı Kerim'de temel helal ve haramların açık bir şekilde bildirildiğini dile getiren Gündoğar, "Bu manevi mevsimde bu konudaki hassasiyetimizin biraz daha artması gerekiyor. Kur'an-ı Kerim ile biraz daha yakınlaşmamız da fayda var. Kur'an-ı Kerim'i okumak, özellikle O'nu anlamak bizler için bir vecibedir. Mübarek Ramazan ayında Cenab-ı Allah Kur'an-ı Kerim'i yeryüzüne indirmiştir. Hem Recep hem Şaban hem Ramazan ayında Allah'ın kitabı Kur'an-ı Kerim'e biraz daha yakınlaşmak, daha çok okumak, daha iyi anlamak ve hayatımıza samimi bir şekilde hayatımıza geçirmek. Kur'an-ı Kerim'de temel helal ve haramlar bizlere açık bir şekilde bildiriliyor. Biz bunlara yaptığımız zan göreceğiz ki çok daha iyi bir dünya hayatı ve çok daha iyi bir mevsimi yaşamış olacağız ve ümmete faydamız olacaktır. Ümmet derken yakın komşudan uzak komşuya; memleketimiz, dünya ve İslam coğrafyasındaki bütün kardeşlerimizle yakın ilişki kurmak anlamında söylüyorum. " şeklinde konuştu.
"Hazreti Peygamber Efendimizin yaşadığı bir İslam'ı yaşamaya gayret edebiliriz"
Müslümanların Hazreti Peygamberi örnek alması gerektiğinin altını çizen Gündoğar, "Bu manevi mevsimi iyi değerlendirsek Allah'ın indinde inşallah ikram edilen kullardan olmuş oluruz. Peygamber Efendimizin örnekliğinde, Peygamber Efendimizin sünnetini, güzel örnek ahlakı takip edilmesi gereken en ideal bir hayat nizamıdır. Hazreti Peygamber Efendimizin yaşadığı bir İslam'ı onun sünneti seniyesi içerisinde yaşamaya gayret edebiliriz. Hazreti Peygamberin güzel ahlakı, doğruluğu, dürüstlüğü, çalışkanlığını hayatında yaşamış ve Ashab-ı kiramına bunu yaşayarak göstermiştir. Bizde O'nun ümmeti olduğumuza göre O'nun yaşadığı gibi, O'nun anladığı gibi Allah'ın kitabını anlayıp O'nun sünneti çerçevesinde yani Kur'an-i emir yasakları Hazreti Peygamberin sünneti çerçevesinde, Allah Teâlâ'nın bizlerden istediği şekilde yaşamaya gayret etmeliyiz." dedi.
Gündoğar son olarak, "Ahlak deyince sadece toplumumuzun anladığı şekilde sadece cinsi konuda ahlaktan bahsetmiyoruz. Alış verişimizde, davranışımızda, komşuluk ilişkilerimizde, konuşmalarımızda, sözleşmelerimizde, hayatın bütün alanlarında doğruluğu dürüstlüğü, iyiliği adaleti yerine getirmeyi kast ediyoruz. İslam ahlakı hayatın bütün karelerini kuşatan bir ahlaktır. Üç aylar kendimizi yenileme, kontrol etme ve nefis muhasebesi yapma ve varsa eksikliklerimiz giderme için çok büyük bir fırsattır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)