Halkın 4,5 liraya karnını doyurduğu lokantaya 23 bin lira elektrik faturası geldi
Şanlıurfa'da lokantasına gelen 23 bin liralık elektrik faturasına tepki gösteren esnaf, holding ve fabrikalara bile bu kadar yüksek tutarda elektrik faturası gelmediğini savundu.
Esnaf, salgın süreçindeki kısıtmalar, yasaklar ve iş yeri kapatmalarının ardından, ekonomik kriz ve a'dan z'ye tüm ürünlere yapılan zamlarla sarsılmıştı.
Esnaf bugün de elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 127'lik zammın ardından yüksek gelen elektrik faturaları ile mücadele veriyor.
Elektrik faturalarını ödemeyecek duruma gelen esnaf, bir an önce elektrik zamlarının geri çekilmesini talep ediyor.
Şanlıurfa'da dar gelirli vatandaşların 4,5 liraya yemek yediği bir lokantaya 23 bin lira elektrik faturası geldi.
Gelen elektrik faturasına tepki gösteren işletme sahibi Muhammed Kılıç, fabrika ve holdinglere bile bu kadar yüksek miktarda elektrik faturası gelmediğini savundu.
Muhammed Kılıç
"Bu bir soygundur"
Yüksek gelen elektrik faturasına tepki gösteren Kılıç, "Daha önce lokantamıza elektrik faturası 5-6 bin lira geliyordu. Bu ay 23 bin 37 lira 90 kuruş geldi. Bu fatura 27 günlük bir faturadır. Fatura gelince şaşırarak şok olduk. Bu kadar yüksek gelmesinin sebebi; elektrik dağıtım şirketinin birilerinden güç almasıdır. Elektrik dağıtım şirketlerini denetleyen bir kurum yok. Kimi, kime şikâyet edeceğiz? Kafalarına göre fatura yazıyorlar. Biz burada 4,5 liraya pilav ve çorba satıyoruz; fakat bana bir ay dolmadan 23 bin lira fatura gelmiş. Bu bir soygundur. Bence elektrik dağıtım şirketinin kuvvet aldığı, arkasında biri ya da birileri var. Klima çalıştırmadığımız halde 23 bin lira elektrik faturası geldi. Bu bir zulümdür. Diğer hemşerilerimiz ile beraber tepki göstermemiz gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.
"Bu soygunun önüne bir şekilde geçmeliyiz"
Şanlıurfa'daki halka ve esnafa seslenen Kılıç, "Esnaf ve Urfa halkına çağrımızdır; haklarını arasınlar. Tabii ki haklarını hukuk çerçevesinde şiddet ve kavgaya bulaşmadan arasınlar. Birlikten kuvvet doğar. Müşterilerimiz de gelen elektrik faturalarından şikâyetçi. Elektrik faturalarını neye göre yazıyorlar. Demek ki yazın klima çalıştırsam elektrik faturam 50 bin lira gelecek. Burada ne kazanıyorum ki? İşletmemiz fakir fukaranın yemek yediği bir işletmedir. İnsanların 4,5 liraya karnını doyurduğu yere 23 bin lira elektrik faturası gelmiş. Doğalgazı, su faturası, işçisi ve vergisi de var. Tüm halk, elektrik faturalarından şikâyetçidir. Halk kan ağlıyor. Sattığım yemek fiyatına elektrik faturasını nasıl ödeyeceğim? İşletmelerin kapanmasını ve insanların gayrimeşru yollardan para kazanmasını mı istiyorlar? Bu soruları sormalı ve sesimizi gür bir sesle duyurmalıyız. Bu soygunun önüne bir şekilde geçmeliyiz." diye konuştu.
"Ben burada fabrika ya da holding işletmiyorum"
Holding ve fabrikalara bile bu kadar yüksek elektrik faturası gelmediğini savunan Kılıç, "Ben burada fabrika ya da holding işletmiyorum. Bir lokantam var ve 23 bin lira elektrik faturası gelmiş. Birkaç güne yeni şubemiz de hizmete girecek. Oraya da aynı fatura gelse sadece 50 bin lira elektrik faturası ödeyeceğim. Belki holdinglere ya da iş adamlarına bile bu kadar yüksek fatura gelmiyordur. Üzerine basarak söylüyorum; bu elektrik kurumunun arkasında güç veya güçler var. Özgüven aldığı birileri var. Kafasına göre böyle fatura yazamaz. KW ve tüketim bedeli belli zaten. Değerli hemşerilerimin birlik olmasını istiyorum. Sadece bizim işletmemize gelen fatura değil, diğer hanelere de çok yüksek fahiş faturalar gelmiş. Halk, bu duruma çok ciddi bir tepki göstersin. Bu böyle süremez. Gün geçtikçe insanların refah seviyeleri düşüyor. Bu faturalar da gelince insanlar, deyim yerindeyse 'İllallah' etmiş durumda. Birlik olursak elektrik dağıtım şirketinin geri adım atabileceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)