Sebze ve meyve fiyatları fahiş oranda arttı, hal esnafı iş yapamamaktan şikâyetçi!
Batman Sebze ve Meyve Hali esnafı, akaryakıt fiyatlarındaki artışın, sebze ve meyve fiyatlarının fahiş oranda yükselmesine neden olduğunu söyledi.
İLKHA muhabirine yaşadıkları sıkıntıları anlatan esnaf, maliyetlerin çok yükseldiğini, sebze ve meyve fiyatlarındaki artış nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini belirtti.
Satışlarının yarı yarıya düştüğüne, çoğu esnafın kepenk kapattığına dikkat çeken esnaf, domatesin kilosunu 10 lira, patlıcan ve biberin kilosunu ise 20 liranın üstüne sattıklarını aktardı.
Bu fiyata ne pazarcıların ne de maddi durumu düşük vatandaşların sebze ve meyve aldığını dile getiren esnaf, yetkililerin acilen bu duruma karşı bir önlem alması gerektiğini vurguladı.
“Maliyetler çok yükselmiş durumda”
Esnafın durumunun hiç iyi olmadığını kaydeden komisyoncu esnafı Murat Yılmaz, “Pazarcılarında çok sıkıntıları var. Şu anda sebze ve meyve fiyatları çok yüksek olduğundan dolayı eskisi gibi mal satamıyorlar. Maliyetler çok yükselmiş durumda. Şu anda biz karşı taraftan malı bedava bile alsak buraya getirene kadar kilo başı 70-80 kuruşa bize mal oluyor. Maliyet yüksek olunca satışta zorlanıyoruz. Bizim biraz çarkımız dönüyor ama çoğu kişinin iş yeri kapalı durumda. Örneğin eskiden günlük 10 ton mal satıyorsak şu anda 5 tona düşmüş durumdayız. Bu düşüş sadece bizde değil bütün esnaflarda öyle.” dedi.
Murat Yılmaz
“İnsanlar bu fiyatlara ürün alıp nasıl tencere kaynatacak?”
Domatesin kilosunun 10 lira, patlıcan ve biberin kilosunun ise 20 liranın üzerinde olduğuna dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti:
“İnsanlar bu fiyatlara ürün alıp nasıl tencere kaynatacak? Ancak gelir düzeyi çok iyi olan insanlar alabilir. Normal geliri olan biri bu fiyatlara alamaz. Bu artışların sebebi ise dövizdeki artışa bağlı artan petrol fiyatı, zaten enerji almış başını gidiyor. Fiyatların düşmesi için evvela mazot fiyatlarının düşmesi, enerji fiyatı, gübre fiyatlarının düşürülmesi ve çiftçinin de desteklenmesi lazım. Bir ülke tarımla ayakta durabilir. Tarım biterse ülkede biter. Devletin artan maliyetleri ve elektrik fiyatlarındaki artışı düşürmesi gerekmektedir.”
İsmail Aslan
“Vatandaşlar ürünleri artık taneyle almaya başladı”
Akaryakıttaki artışın kendilerini olumsuz yönde etkilediğini belirten bir diğer komisyoncu esnafı İsmail Aslan ise şunları söyledi:
“Maliyetler yüksek olduğu için komisyoncularda büyük bir sıkıntı var. Mazotun litresi 16 liraya yaklaşması maliyetleri yükseltiyor. Bu da ürünlerin fiyatına yansıyor. Eskiden günlük 30 ton mal satarken şu anda 15 ton satabiliyoruz. Maliyetlerin yükselmesi özellikle çiftçileri etkilediğinden fiyatlar yükseliyor. Vatandaş önceden her üründen evine 3-4 kilo alırken şu anda taneyle almaya başladı. Maliyetlerin düşmesi için devlet çiftçiye destek vermeli ve bu konuya bir el atmalıdır.”
Doğan Bayındır
“Bu fiyatlara ürün alıp pazarda satamayız”
Satışlarının büyük oranda düştüğünü aktaran pazarcı esnafı Doğan Bayındır, “Semt pazarcısıyım. Hale mal almaya geldim. Yüksek fiyatlardan dolayı eskisi gibi mal alamıyoruz. Şu an burada 50 taneye yakın pazarcı arkadaşım var. Çoğu bir şey almadan buradan çıkıyor. Bir kilo domatesin halde fiyatı 8-10 lira, elma 10 lira, patlıcan, biber 20 liraya çıkmış durumda. Biz bu fiyatlara ürün alıp pazarda satamayız. Bu yüzden satışlarımız yüzden 100 düşmüş durumda. Durumun düzelmesi için mazot ve enerji fiyatlarının düşmesi lazım. Yetkililerden bu sorunu çözmelerini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)