Ramazan Can: Yeni sisteme göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylık için bir hakkı daha vardır
AK Parti Kırıkkale Milletvekili ve Adalet Komisyonu Başkanvekili Ramazan Can, Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 seçimlerinde aday olmasının önünde hukuki bir engel olmadığını ifade etti.
Can, Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde aday olamayacağına ilişkin iddialara açıklık getirdi.
Anayasa'nın 101'inci maddesinin yeniden yazılarak değişiklik teklifi haline getirildiğini hatırlatan Can, "Anayasa Komisyonu'nda kabul edilerek TBMM genel kurulunda oylanmış ve yeterli nisabı bularak referanduma gidilmiştir. Aziz Milletimizin takdiriyle kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini içeren diğer değişiklik maddeleriyle beraber 101'inci madde de kabul edilerek 16 Nisan 2017 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir." dedi.
"Eski beyanla yeni hüküm makable şamil olamaz"
Değişiklik ile kabul edilen 101'inci madde'nin; iki dönem şartı ifade olarak eski hükümdeki gibi aynen kalsa da tabiri caizse taze bir madde olduğunu söyleyen Can, "Asla eski bir madde değildir. Madde yeniden yazılmış değiştirilmiş değiştirilirken iki dönem şartı korunmuştur. Bu iki dönem şartının korunması değiştirilmediği anlamına asla gelmez. Ayrıca yeni hüküm geçmişe yürütülemez. Eski beyanla yeni hüküm makable şamil olamaz. Tek istisnası ceza hukuku kişinin lehine hükümlerdir. Velev ki burada uygulansa bile adayın lehine olmayacağı için zaten uygulanamaz." ifadelerini kullandı.
"Yeni madde ve yeni sisteme göre Cumhurbaşkanımızın bir hakkı daha vardır"
2014'te yapılan seçimlerde de 101'nici maddenin eski halinin uygulandığını ifade eden Can, "2017 referandumda kabul edilen yeni 101'inci madde ilk defa 2018 de yapılan seçimde uygulanmıştır. Yeni madde ve yeni sisteme göre Cumhurbaşkanımız bir kez aday olmuştur, bir hakkı daha vardır. Kimse bulanık suda balık avlamasın, 367 hukuk skandalının fikir babaları siyaset mühendisliği yapmasınlar. Hukuk tarihine kara bir leke olarak geçtiler yazıktır, ayıptır günahtır. 101'inci maddenin geçmişe uygulanacağına dair bir hüküm yoktur olamaz da olsa da hukuka aykırı olur. Olmayan bir hükmün olsa da hukuka aykırı olacak bir hükmün fiili olarak uygulanması mümkün olabilir mi?" diye belirtti. (İLKHA)