• DOLAR 34.585
  • EURO 36.229
  • ALTIN 2963.352
  • ...
Prof. Dr. Şenyiğit: 20 yıl sigara kullananlar akciğer kanseri ve KOAH'a yakalanma riski yüksek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Gününde sigara kullananların karşı karşıya kaldıkları risklere dikkat çeken Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, özellikle yaklaşık 20 yıl ve üzeri tütün ürünleri kullananların akciğer kanseri veya KOAH hastalığına yakalanma olasılığının yüksek olduğunu söyledi.

 

Sigarayı, çok uzun süreden beri insan hayatında olan, kullanılan ve alışkanlık oluşturucu bir madde olarak tanımlayan Şenyiğit, "1870'li yıllardan sonra otomatik sigara yapma makinasının icadıyla beraber çok daha fazla kullanıldığını biliyoruz. Sigaranın zararlı olduğu 1950'li yıllardan sonra anlaşılmıştır." dedi.

"20 yıl sigara içenler kendilerine dikkat etsin, tehlikeli dönemdedir"

Nargile başta olmak üzere sigara ve tütün ürünlerinin özellikle akciğer kanseri ve birçok kanser türüne neden olduğunun altını çizen Şenyiğit, "Günde 20 adet yani bir paket sigara içen birinin 20 yıl kullanması durumunda akciğer kanseri veya KOAH olması normal karşılanır. KOAH ve akciğer kanseri insan yaşamını çok olumsuz etkileyen, yaşam kalitesini düşüren çok önemli hastalıklardır. Ondan dolayı özellikle belirtildiği şekilde 20 yıl sigara içenler kendilerine dikkat etsin, sigarayı bıraksın. Çünkü kişi tehlikeli dönemdedir, kanser veya KOAH olma ihtimali var." ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda sigaraya yapılan zamlardan dolayı kaçak tütün kullanımının çok fazla olduğunu sözlerine ekleyen Şenyiğit, bekletilmiş ve nemlendirilmiş kaçak tütünün zararının kesinlikle tescillenmiş tütünün etkisinden çok daha fazla olduğunu belirterek elektronik sigaranın da zararlı olduğunun ispatlandığını ve ondan da uzak durulması gerektiğini söyledi.

"Bir nargile içimi 4 paket sigaranın verdiği zarara eşittir"

Nargilenin zararlarına da değinen Şenyiğit, "Nargileden de uzak durulmalıdır. Çünkü nargileyi gençlere sorduğumuzda 'sudan geçtiğinden dolayı zararını bırakır. Dolayısıyla zararlı değildir.' deniliyor. Hayır, bir nargile içimi 4 paket sigaranın verdiği zarara eşittir." şeklinde konuştu.

Sigarayı bırakmak isteyenlerin Sağlık Bakanlığı üzerinden başvurusunu yapmaları durumunda gerekli desteğin verildiğini dile getiren Şenyiğit, "Sigarayı bırakmak kendi başına zordur ama ilk adımını da kendi atması gerekir. Kişi, sigarayı önce beyninde bitirmeli. 'Deneyeyim, belki bırakırım' düşüncesinde maalesef başarısızlık oranı yüzde 90'dan daha fazladır. Kişi, niyetlendikten sonra sağlık bakanlığı üzerinden sigarayı bırakma merkezlerine başvurabilir. Verilen birtakım ilaçlar ve psikolojik destekle sigara bırakılabilir." diye belirtti. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir