Esnaf elektrik zammı yüzünden iş yapamaz hale geldi
Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar yüzünden iş yapamaz hale geldiğini belirten Elazığ'ın Palu ilçesindeki esnaflar bu zamları sindiremediklerini, zamlar nedeniyle sattıkları ürün yerine yenisini koymakta zorlandıklarını belirttiler.
Doğalgaz ve elektrik faturaları ile ürünlere sürekli yapılan zamlar nedeniyle zor günler geçiren ilçe esnafı, özellikle elektriğe yapılan zammın biran önce geri çekilmesini istiyor.
"Zamlardan sattığımızı yerine koyamıyoruz."
"Hükûmet önce 150 kilovat dedi sonra 210 kilovat dedi ama 210 kilovat esnaf için çerez gibi çabucak biter. Yazın ben kola ve dondurma dolabını taktığım zaman, bu 210 kilovat bize yetmeyecek ki. Bu zamlarla elektrik parasını elimizdekini, karımızı ve önce kazandığımızı da koysak ödeyemeyeceğiz. Hükûmetin buna bir önlem alması lazım. Doğrudur devlet zam ve vergilerle bu işi döndürür ama bu zam artık döndürülemeyecek bir çark haline dönüştü. Bugün elektrik tüketerek ticaret yapan insanlar var. Kişi kazandığını elektriğe verirse artık o işi yapmaz. Bazı işletmelerde 5-6 kişi ekmek yiyiyor ev geçindiriyor. Bu gidişle onları da çıkaracak ve onlarda işsiz kalacak. Bu bir zincirleme şeklinde başını alıp gidecek. Ben ufak bir esnafım bunu söylüyorum. Bazı işletmelerin 5-6 dolabı elektrik ısıtıcısı ve daha çok ampulü var. Adam bunları yapamadı mı işyerini kapatacak. Evine bir şey götüremeyecek. Saat 12.00 olmuş ben daha yeni bir sigara sattım. 50 kuruş kârı var. Ha bire sigaraya zam ona zam buna zam. Biz zamla ev geçindiriyoruz. Sattığımızı yerine koyamıyoruz." dedi.
"Zamlar yüzünden şu an tezgahımı kapatmayı düşünüyorum."
Manav işletmecisi Hacı Arslanoğlu, kendisine 930 TL doğalgaz faturası geldiğini, bunu ödeyemediğini, kış olması sebebiyle hiçbir dolabının çalışmamış olmasına rağmen beş lambalı manav dükkanına da 970 TL elektrik faturası geldiğini, ama bundan önceki ayda UFO yakmasına rağmen gelen faturanın 270 TL olduğunu, bu şekildeki bir zammı ödeyemeyeceklerini belirten Arslanoğlu sözlerinin devamında;
"Kira bir yandan, doğalgaz bir yandan, elektrik bir yandan hayat pahalı olmaya başladı. Bugün bir kilo biber olmuş 20-25 TL akşama kadar bir kilo biber satamadım. Fakir fukara ne yesin memlekette. Biber yemesin, sebze yemesin, doğalgazını elektriğini yatıramayacak, onu yatıramayacak bunu yatıramayacak. Vatandaşın durumu çok kötü. Halkın tüm kesimleri ile konuşuyorum. Kimse ödemesini yapamıyor. Benim şu an ödemem gelmiş ödemeyi yapamıyorum. Zamlar yüzünden şu an tezgahımı kapatmayı düşünüyorum. Bir kilo biber 25 TL, bir kilo salatalık 20-21 TL, patlıcan diyorlar 30-35 TL olmuş ben zaten korkumdan tezgaha getiremedim. 4-5 liraya sattığımız marul 6-7 lira olmuş. 2 TL'ye sattığımız maydanoz 3,5-4 lira olmuş. Vatandaş ister istemez fiyatlara tepkili. Yiyemiyor. Alım gücü yok. 25-30 lira arasında iken sattığımız patatesi günde 10-15 torba satarken şimdi 50 lira olması dolayısıyla ancak 1 torba satıyoruz. Bugün pazartesi olmasına rağmen kardeşim dükkana mal yapmamış." ifadelerine yer verdi.
"Kağıt şu ana kadar yüzde 300 zam alması dolayısıyla tüm kırtasiye ürünleri de zamlandı"
"Türkiye'de barajların, elektrik santrallerinin, güneş ve rüzgar enerjisinin, artması ile birlikte elektrik fiyatlarının düşmesi gerekirken elektriğe zam gelmektedir. Devletimizden tüketiciye yansıtılan bu zammın daha az yansıtılmasını talep ediyoruz. Kırtasiye olarak da sezon başında 9. ayda kağıt özellikle 20 TL iken şu anda yaklaşık olarak yüzde 300 zam gelerek 65-70 TL'ye çıkmış durumdadır. Bu hem deftere hem kitaplara hem yaprak testlere hem çalışma kitaplarına yansımıştır. Sürekli bu zamlar gelmektedir. Bu zamları belirleyen ana etken ise üç harfli AVM'lerdir. Fiyatları belirleyenler şu an büyük AVM'lerdir." dedi.
"Zamlar yüzünden kimse kimseye çay söyleyemez hale geldi"
Fırın işletmecisi Mahir Yılmaz, önceleri 2 ayda bir gelen elektrik faturası kimseyi rahatsız etmediğini, şu anda ise yapılan baraj, kömürle üretilen termik santraller, güneş ve rüzgar enerji santrallerine rağmen ay dolmadan elektrik faturası öncesinin 5-10 katı fazla geldiğini belirten Yılmaz sözlerini şu şekilde sürdürdü;
"Ekmek ne kadar ucuz olursa satışı da o kadar ucuz olur. Eskiden bir esnafın yanında oturduğunda 'bir çay içmeden gitme' derdi ama şimdi çaya yapılan zamlar yüzünden bile kimse kimseye çay söyleyemez hale geldi. Doların düşmesi yetmez. Enerji sektörünün de düşmesi gerekmektedir. Çünkü maliyetin temelinde enerji ciddi bir yer tutuyor. " dedi. (İLKHA)