Siyasi grupların boykot ettiği Irak Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılamadı
Irak Parlamentosunda Cumhurbaşkanı seçimine ayrılan oturumun ilki, yeterli sayıda üye katılmadığı için gerçekleştirilemedi.
Irak medyasında yer alan habere göre, Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi, meclis oturumunun, çoğunluk sağlanamaması nedeniyle müzakere oturumuna dönüştürüldüğünü duyurdu.
Birçok grubun boykot kararı aldığı oturumda, 329 vekilin sadece 58’i hazır bulundu. Seçimlerin yapılması için en az üçte ikilik çoğunluk gerekiyordu.
Koltuklar boş kalınca parlamentodaki oylama belirsiz bir tarihe ertelendi.
Siyasi gruplar oturumu boykot etmişti
Sadr Grubu, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Egemenlik İttifakı, Irak Parlamentosundaki cumhurbaşkanı seçimlerine katılmayacağını duyurmuştu.
KDP'nin cumhurbaşkanlığı adayı askıya alındı
31 Ocak'ta Irak parlamentosu, 7 Şubat'ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimi için Kürdistan Yurtseverler Birliği'ni (KYB) temsil eden mevcut Cumhurbaşkanı Barham Salih, Kürdistan Demokrat Partisi'nden (KDP) eski Dışişleri Bakanı ve Maliye Bakanı Zebari ile Saddam Hüseyin'i yargılayan mahkemenin başkanı Irak Özel Mahkemesi eski baş hakimi Rizgar Muhammed Amin'i aday olarak gösterdi.
Ancak Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Hoşyar Zebari'nin cumhurbaşkanlığı adaylığını, aleyhindeki bir yolsuzluk davası çözülene kadar askıya almaya karar verdi.
Irak'ta 2003'teki ABD işgali sonrası kurulan siyasi denklem gereği cumhurbaşkanı Kürtlerden seçiliyor. Irak anayasasına göre, milletvekilleri adaylar arasından üyelerin üçte iki çoğunluğuyla yeni bir Irak cumhurbaşkanı seçmeli.
Seçilen cumhurbaşkanı, en büyük meclis ittifakından 30 gün içinde bir başbakan adayı belirlemesini isteyecek.
10 Ekim 2021'teki Irak seçimlerinde Mukteda es-Sadr'ın Sadr Hareketi, meclisteki 329 sandalyeden 73'ünü kazanarak çoğunluğu elde etmişti. (İLKHA)