• DOLAR 32.56
  • EURO 35.016
  • ALTIN 2434.696
  • ...
Batman Ziraat Odası Başkanı Aydiş: Savunma sanayisi kadar önemli olan tarıma büyük destek verilmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Şu an çiftçilerin yaşadığı en büyük sorunlardan bir tanesinin girdiler olduğuna vurgu yapan Aydiş, İLKHA muhabirine, çiftçilerin bu konuda çok muzdarip olduklarını anlattı.

Çiftçilerin gübre tedarikçilerin insafına terk edilmemesi gerektiğini ifade eden Aydiş, hükümetin en kısa sürede en az bir veya iki yatırıma ara verip, birkaç gübre fabrikası kurmasını istedi.

Türkiye’nin dışa bağımlılıktan kurtulup buğday ve gübreyi dışardan temin etmemesi gerektiğine işaret eden Aydiş, dışardan gelen ürünlere verilen paraların ülke çiftçisine, tarımına harcanmasının daha faydalı olacağını kaydetti. Çiftçilere yönelik desteklerin de artırılarak devam etmesi gerektiğini söyleyen Aydiş, yetkililere çağrıda bulundu.

“Tarım savunma sanayisi kadar önemli”

Aydiş, “Tarım ülkede çok önemli bir kol. Her zaman şunu söylüyorum; tarım hakikaten stratejik bir daldır ve bana göre savunma sanayi ne kadar önemliyse tarımda o kadar önemlidir. Onun için tarıma çok önem vermemiz lazım. Hükümetten çiftçiye olan yardımların artırılarak her sene devam etmesini istiyoruz. Bugün gelişen dünya ne yapıyorsa Türkiye’de bunu yapması lazım.” dedi.

Nizamettin Aydiş

“Çiftçiler birkaç gübre fabrikasının insafına bırakılmamalıdır”

Çiftçilerin yaşadığı en büyük sıkıntının girdiler olduğuna işaret eden Aydiş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye güçlü bir ülkedir. Özellikle çiftçilerin girdiler konusundaki sıkıntıları bugün dünya âlem biliyor. Bugün 2 yaşındaki çocuğa da sorsan o da biliyor. Onun için devletin özellikle Türkiye’de bir-iki yatırıma ara verip en azından birkaç tane gübre fabrikasını kurması lazım. Türkiye’de birkaç tane gübre fabrikası var. Çiftçileri bunların insafına bırakmamalıyız. Bu fabrikalara soruyoruz, hammaddeyi dışardan getirdiklerini söylüyorlar. Gübreye katılan hammadde altın mıdır? Türkiye, çiftçilerin ihtiyacını giderebilecek gübre fabrikalarını, hammaddeyi yapamıyor mu? Hep merak ettiğimiz konu budur.”

“Kendimize biraz çekidüzen vermeliyiz”

Çiftçilerin de hesap kitabını iyi yapması gerektiğini kaydeden Aydiş, “Türkiye’nin, savunma sanayisi kadar önemli olan tarımı, çiftçiyi büyük bir şekilde desteklemesi gerekiyor. Biz çiftçi olarak bizim de kendimize biraz çekidüzen vermemiz lazım. Hesabımızı, kitabımızı ona göre yapmamız lazım. Harcamalarımızı ona göre yapmamız lazım. Yetkililerden ricam; çiftçilerin en önemli girdilerinden olan gübre konusunu birkaç tane gübre tedarikçisinden kurtarmasıdır.” ifadelerini kullandı.

“Çiftçiyi doyuralım, girdiler konusunda yardımcı olalım”

Bugün Türkiye’nin sadece buğday üretiminin 22 milyon ton civarında olduğunu aktaran Aydiş, şunları söyledi:

“Eğer Batman’daki çiftçilerimiz gübre alamıyorsa diğer yerlerdeki çiftçilerimiz de gübre alamıyor demektir. Dolayısıyla bu rakam 15-16 milyon tona düşecektir. Neden gübreyi dışardan alalım. Şu anda dışarda 5 milyarın üzerinde buğday alıyoruz. 4 milyarını çiftçilerimize verelim. Çiftçiyi doyuralım, girdiler konusunda yardımcı olalım, dışardan buğday gelmesin. Diğer ürünlerde gelmesin. Her şeyi biz ekelim.”

“Ne olur dışardan ürün gelmesin”

“Biz Amerika, Rusya, Avrupa çiftçisi gibi yapamıyor muyuz?” diyen Aydiş, “Evet, eksiklerimiz, hatalarımız var. Ama ne olur dışardan ürün gelmesin, bunu destek olarak devlet bize versin, biz ekelim. Biz 2 milyondan buğday satıyoruz, 5 buçuk milyardan dışardan buğday geliyor. Böyle bir şey olur mu? Özellikle devletin girdiler konusunda bize yardımcı olmasını istiyoruz.” dedi.

“Devletin de çiftçinin de eksiği var”

Konuşmasının sonunda Aydiş, “Bu sene benim endişem yüzde 30-40 oranında bütün ürünlerde düşüş olacak. Düşüş olduğu zaman Türkiye’nin dövizi, parası dışarıya gidecek. Ben buna üzülüyorum. Evet, devletin de eksiği var, çiftçimizin de eksiği var. Bizde hesap kitabımızı yapmalıyız.” açıklamasında bulundu.(İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir