• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Ankara`dan israil ve Rum Kesimi`ne Yeşil Işık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Uluslararası Enerji Forumu’nda Cumhurbaşkanı Gül, Doğu Akdeniz’de daha büyük ölçekli ekonomik işbirliği çağrısı yaparken Enerji Bakanı Yıldız, “Gerek Güney Kıbrıs’la, gerek İsrail le bir kısım hazırlıklarımız var” diyerek İsrail ve Rum gazına ‘yeşil ışık’ yaktı.

Sabancı Üniversitesi öncülüğünde yapılan “4. Geleneksel Uluslararası Enerji Forumu Küreselleşen Enerji ve Türkiye’nin Rolü” toplantısı sırasında gazetecilerin gündeme yönelik sorularını cevaplayan Bakan Yıldız, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Güney Kıbrıs için son derece net bir ifade kullanıyoruz: Uluslararası hukuka aykırı olacak şekilde bir tartışma zemini oluşturulacaksa ve oradan edilecek kaynaklar Kıbrıs’ın tamamı tarafından paylaşılmayacaksa, bu tür projelere gerçekleştirmek son derece zordur. Sürdürülebilir yapının, enerjinin barış gerekçesi olarak kullanıldığı yapılar olduğu muhakkak. Güney Kıbrıs Yerel Yönetimi’nin, bu manada sürdürülebilir bir politikaya ulaşacağına inanıyorum.”

İsrail’in özür sürecinden sonraki gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini vurgulayan Bakan Yıldız, “Siyasi bütün yüklerin bu projelerin omzundan kalkması halinde biz teknik olarak, hükümet olarak, Enerji Bakanlığı olarak çalışmalarımızı tamamlayıp, Sayın Başbakanımıza sunacağız. Ondan sonraki karar çerçevesinde ne tür projeler geliştirilebilir, bunu hep beraber göreceğiz” diye konuştu.

Yıldız, Doğu Akdeniz’deki projelerin gerçekleştirilmesine yönelik soruyu ise şöyle cevapladı: “TPAO gibi, BOTAŞ gibi büyük kamu şirketleri, özel şirketlerle diğer ülkelerde, gerek bölge ülkelerinde, gerekse dünyanın birçok yerinde işbirliği hazırlıklarına başladı.”

Doğu Akdeniz’deki Türkiye-Güney Rum Kesimi-İsrail üçgeninde yaşanan enerji gerginliğinin altında bir hazine yatıyor. Arama yapılacak sahadaki doğalgaz rezervinin 15 trilyon metreküpü aştığı tahmin ediliyor. Bu rakamın parasal karşılığı ise 7 trilyon doları geçiyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir