• DOLAR 32.556
  • EURO 34.857
  • ALTIN 2445.715
  • ...
`PKK İle Barzani Arasındaki Kürt Liderliği Mücadelesi`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yayınladığı Ortadoğu analizleri ile son dönemde dikkat çeken, Washington merkezli Al Monitor sitesi, Kürtlerin liderliği için PKK ile Mesut Barzani arasında bir mücadele yaşandığının savunulduğu bir makaleye yer verdi.

PKK liderlerinden Murat Karayılan`ın da Barzani`nin bölge başkanı olarak yeniden seçilmesine karşı çıktığı, PKK`nın da Barzani aleyhinde sosyal medyada kampanya yürüttüğü ifade ediliyor.

Yayınladığı Ortadoğu ve Türkiye konulu analizleriyle son dönemde dikkat çeken Washington merkezli Al Monitor sitesince PKK ile Barzani arasındaki çekişmelere vurgu yapıldığı geniş bir makaleye yer verdi. ABD`deki Ulusal Savunma Üniversitesi`ne bağlı olan, ABD Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı için stratejik etüdleri gerçekleştiren INSS`den uzmanlarından Denise Natali imzasını taşıyan makalede "PKK, Iraklı Kürdistan`a Barzani`ye Meydan Okuyor" başlığının kullanılması dikkat çekti.

Irak ve Kürt sorunu uzmanı olarak tanınan Denise Natali, "Abdullah Öcalan, Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile ateşkes planını sürdürürken, PKK aynı zamanda Türkiye`nin sınırlarının ötesinde hemen göze çarpmayan bir güç müdacelesi içinde" sözleri ile girdiği makalede "Bu mücadele, PKK`nın Kürtlerin liderliği konusunda Mesut Barzani`nin nüfuzunu sınırlama çabaları ile oluyor" diye yazdı.

PKK, Barzani`nin üçüncü defa Başkan seçilmesini engellemek amacıyla "tek Kürt milliyetçi parti" olarak nitelediği, muhalefetteki Değişim Harekatı`nı (Goran) desteklediğini kaydeden Natali, bu girişimlerin bölgedeki statükoyu değiştirmesi beklenmemekle birlikte siyasi parçalamayı körüklediğini ve bölgesel istikrar için ek meydan okumalarını yarattığını savundu.

"SON ALTI AYDA PKK`NIN TAKTİKLERİNDE KAYMA OLDU"

Makalede son yıllarda Kuzey Irak`ta Barzani`nin liderliğindeki KDP ile PKK`nın barış içinde yan yana yaşamalarına karşın "son altı ay PKK`nın taktiklerinde bir kayma olduğu" belirtilerek "PKK`nın Kandil`deki liderleri Murat Karayılan, 2009 yılında Barzani ile birlikte çalışma isteğini dile getirse de şimdi üçüncü defa başkan seçilmesine karşı çıkıyor. PKK da, Barzani`ye karşı yerel muhalefeti kışkırtmak amacıyla ağlarını ve sosyal medyayı kullanıyor" denildi.

"PKK DESTEKLİ GORAN, BAŞKANLIK YERİNE PARLAMENTER SİSTEMİ İSTİYOR"

Denise Natali, PKK`nın desteklediği Goran`ın da Kürt bölgesi için başkanlık yerine parlamenter sistemi istediğine dikkat çektiği makalede, Goran`ın da, PKK`ya ve Suriye`deki uzantısı PYD`ye Suriye`deki Kürtlerin temsilcisi olarak desteğini ifade ettiğini kaydettikten sonra "PKK-Goran ittifakı aynı zamanda Türkiye`nin bölgesel güçüne ve Erdoğan`ın Iraklı Kürtlerin üzerinde ve Suriye`deki nufüzünü sınırlama gereğine ilişkin ortak kaygılara dayanıyor" sözlerini kullandı.

Natali, PKK`nın Barzani`ye iktidarı sağlayan Kuzey Irak`taki dengeleri değiştirmesinin olası olmadığını belirtmekle birlikte bu mücadelelerin, sınırlar içinde ve ötesinde Kürt milliyetçi hareketindeki parçalanmanın devamını sağlayacağını öne sürdü.


haberler.com

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir