• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Uzmanlar kar yağışının çiftçiye nefes aldıracağını belirtiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Geçtiğimiz yıl kuraklık nedeniyle istenilen düzeyde ekim, biçim işlemlerini yapamayan çiftçiler geçim konusunda endişelenirken, kışın bol yağışlı geçmesiyle yeniden ümitlendi.

Uzmanlar yağışların iyiye işaret ettiğini belirtirken, tedbirin elden bırakılmaması gerektiğine de dikkat çekti.

 

Sadece kışın değil, önümüzdeki dönemlerin ilkbahar ve yaz aylarında da yağışların devam etmesinin kuraklığı tamamıyla ortadan kaldıracağını belirten Ağrı Ziraat Mühendisler Odası İl Temsilcisi Adem Aslan, "2021 yılında yağışların kaydedilen normal seviyelerinin önemli ölçüde altına düşmesi sonucu, arazi ve su kaynaklarının olumsuz etkilenmesine, toprakta bitkinin ihtiyacını karşılayacak miktarda suyun bulunmamasına bağlı olarak tarımsal üretimde verim düşüklüğü yaşanarak, 2021 yılı 41 yılın en kurak 2. yılı olarak tarihe geçti. Salgın sürecinin başlaması ile beraber, tarımsal üretimde stratejik konumda olan ülkeler ihracatlarını kısıtlamaları ve gıda stoklarını artırmak istemeleri gibi nedenler, kuraklıkla birleşince gıda fiyatlarında artışa neden olmuştur. Çiftçilerimiz, 2021 Sonbahar (güzlük) ekimlerinin ardından yağışların gerçekleşmemesi, kuraklığın devam edileceği endişesiyle tedirginlik yaşamaktaydılar. Fakat Ocak ayının yarısından itibaren yaşanan yoğun kar yağışı sonrasında, hava koşulları günlük hayatımızı sıkıntıya soktuysa da çiftçimizin sevindirmiş ve çiftçilerimizi önümüzdeki dönem için umutlandırmıştır. Bu yaşanan yoğun kar yağışı yeryüzü ve yeraltı su rezervlerini artırarak, toprağı zenginleştirerek, bitkinin besin ihtiyacına katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

"Tedbirlerin artırılması gerekiyor"

Ağrı Ziraat Mühendisler Odası İl Temsilcisi Adem Aslan

Yağışların iyiyee işaret ettiğini belirten Aslan, tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğini söyleyerek, "Yaşanan kar yağışı, kuraklık riskini azaltmaya yeterli değil. İlkbahar ve yaz mevsimlerinin belli dönemlerinde yağışların devam etmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra, tedbirlerin artırılması gerekiyor. Bu tedbirler, AR-GE çalışmaları, adaptasyon, kuraklığa dayanaklı tohumların kullanılması, mera ıslahı ve amenajman projeleri, çiftçi eğitim ve yayım çalışmaları, sulama barajı ve göletlerin artırılması, taşkınlara sebep olacak nehir, dere gibi akarsu yataklarının ıslahı, ağaçlandırma faaliyetlerinin artırılması, tarım arazilerin korunması, çiftçilerimizin modern basınçlı sulama sistemlerine geçmesi ve iklim değişikliği proje destekleri artırılmalıdır. Umut ediyorum 2022 yılı çiftçilerimizin yüzünü güldürecektir." dedi. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir