• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Kar yağışı Antep fıstığında rekolte ve kaliteyi artıracak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep’te 18 Ocakta başlayan ve yaklaşık 2 hafta süren kar yağışı tüm çiftçilerle birlikte özellikle de fıstık üreticilerinin yüzünün gülmesine neden oldu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde "yeşil altın" olarak nitelendirilen Antep fıstığında bu yıl rekoltenin “var yılı” ve kar yağışının da yüksek olacağı tahmin ediliyor.

Ekonomik getirisinden dolayı son dönemlerde üreticinin rağbet gösterdiği fıstık, başta Şanlıurfa ve Gaziantep olmak üzere Türkiye'nin 20’yi aşkın ilinde üretilirken, geçtiğimiz yıl 2 ay boyunca yağışların olmadığı kentte Antep fıstığı mahsul vermeme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı.

Antep fıstığında iklim değişikliği nedeniyle geçtiğimiz yıl rekolte düşüşü ve asırlık fıstık ağaçlarında da kurumalar yaşanması çiftçileri endişelendirmişti. Kuraklığın etkisi ile kuyu suyularının da çekilmesiyle birlikte çaresiz kalan çiftçiler kentte bu yıl etkili olan kar yağışlarıyla birlikte sevindi.

En son 1968 yılında bir metre kar kalınlığının ölçüldüğü kentte, 54 yıl sonra kar kalınlığının bir metre ve yüksek kesimlerde de bir metreyi aşması büyük bir sevince neden olurken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli tarım kentlerinden Gaziantep’te çiftçiler kar yağışını sevinçle karşıladı.

Gaziantep’te yağışların bu yıl mevsim normallerinin altında gerçekleşmesi nedeniyle kuraklık endişesi yaşayan çiftçilerin yüzü, son günlerdeki yoğun kar yağışıyla birlikte gülmeye başladı.

Kar yağışı ile birlikte Antep fıstığı bahçeleri beyaza bürünürken, bu durum kentteki çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Doktor Nevzat Aslan, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl etkili olan kar yağışının Antep fıstığı üreticisinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Son yıllarda kuraklıktan ciddi anlamda etkilenen Gaziantep’te yoğun kar yağışının çiftçi için adeta can suyu olduğunu söyleyen Aslan, kar yağışının önümüzdeki yıl Antep fıstığında rekolteyi artıracağını ifade etti.

“Kar yağışı Antep fıstığı alanlarına bir can suyu oldu”

Türkiye'de Antep fıstığı üretiminin yüzde 95'inin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapıldığını bildiren Aslan, “Geçtiğimiz yıl Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bir kuraklık yaşandı. Sonbahar döneminde de yine bir kuraklık vardı. Ama yer yer 100 santimetreye kadar bir yükseklikte yağan kar yağışları diğer tarım alanlarında olduğu gibi Antep fıstığı alanlarına da bir can suyu oldu.” dedi.

“Yağışların Antep fıstığı üreticilerinin su sorununu gidermesini bekliyoruz”

Kar yağışının topraktaki minarellerin suda eriyerek bitkiye ulaşıp ürün kalitesinin yükselteceğini ifade eden Aslan, “Özellikle kar yağışının yağmur yağışından farkı yüzeyi örtmesi ve suyun toprak içerisinde nüfusu, ilerlemesi daha rahat oluyor. Bu anlamda eğilimli arazilerin suya doyması ya da su ihtiyacını gidermesi anlamında kar yağışı çok kıymetlidir. Tabi yağış yılı bitmedi, mayıs ayına kadar yaklaşık yine 200-250 milimetre uzun yıllara göre bölgenin yağış ortalaması var. Bu yağışlarla birlikte Antep fıstığı üreticilerinin su sorununun büyük ölçüde giderilmesini bekliyoruz. Tabi yağış yılı bitmedi; önümüzde ilkbahar yağışları var. Bu yağışlarında iyi olması ile birlikte su sorunu fazla kalmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Antep fıstığında verim ve kalite artacak”

Antep fıstığının kuraklığa en dayanıklı bitki türlerinden birisi olduğunu belirten Aslan, “Bölgede ekonomik olarak üretimi yapılan bitki türlerinden kuraklığa en fazla dayanan bitki türü olarak Antep fıstığı ağacını söyleyebiliriz. Gaziantep’i ele alacak olursak; Gaziantep'in batısında 500-600 milimetre yağış olurken, doğu kısmına gittiğimizde örneğin Karkamış’a doğru gittikçe yağış miktarı 200-250 milimetreye düşüyor. Her iki bölgede de Antep fıstığı üretimi yapılıyor. Bu anlamda Antep fıstığı kuraklığa dayanıklıdır. Fakat tabi yağışlar iyi olursa veya ağaçlar sulanırsa bitki buna da olumlu bir şekilde cevap veriyor. Bu durumu verim ve kaliteye yansıtıyor.” şeklinde konuştu.

“Kar yağışı bitkilerin ve çiftçilerin ihtiyacı anlamında bir can suyu olmuştur”

Bitki tarafından Antep fıstığı meyvesinin bir yıl önceden belirlendiğini bildiren Aslan, “Dolayısıyla da geçen yılki yaşanan kuraklıktan, daha önceki yılda bolluktan ve yüksek rekolteden dolayı bitki biraz dinlenmeye geçti. Kuraklığın etkisiyle de biraz daha meyve gözlerinde kısıntıya gitti. Bu yağışlar önümüzdeki sene yani baharda bitki uyandığında oluşturacağı meyve ve çiçek gözlerinin miktarını etkileyecektir. Yoksa bu yılki meyvenin gözleri geçen yıldan zaten oluştu. Bu yağışlar belki kaliteyi ve gelecek senenin ürünlerini etkileyecektir. Geçen yılın kuraklığı, bu sonbahar döneminin kuraklığından sonra yağan bu kar yağışı bitkilerin ihtiyacı anlamında ya da çiftçilerin ihtiyacı anlamında bir can suyu olmuştur. Sonraki yağışlarla bu tam olarak inşallah üretime yansıyacaktır.” diye konuştu.

“İhtiyaç fazlası üretimimiz var”

Kar yağışının Antep fıstığına olumlu yansıyacağını ifade eden Aslan, “Evvelki yıldaki bol üründen dolayı geçen yıl ürünümüz biraz düşmüştü. Geçen yılki kuraklığın bu yıl ürüne biraz etkisinin olacağını bekliyoruz. Ama toplam üretimimiz ülke içi ihtiyacımızın çok üzerindedir. Son 4 yıllık ortalamaya baktığımızda ise yaklaşık 180 bin ton üretimimiz var, ihtiyacımız da 100 bin tondur ve ihtiyaç fazlası bir üretimimiz var. Bunun bir kısmı ihracata bir kısmı da sonraki yıllara devrediliyor. Sonraki yıllara devredildiğinde düşük olan yıllarda piyasaya fıstık arzı noktasında bir sorun oluşmuyor. Bu son yağan yağışlarda önümüzdeki sezonda olacak meyvenin kalitesini ve gelecek yılki meyvenin de miktarını belirleyecektir.” ifadelerinde bulundu. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir