• DOLAR 35.441
  • EURO 36.633
  • ALTIN 3097.44
  • ...
Van'da üçüncü dile rağbet artıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN – Van’da İngilizce Farsça ve Arapça gibi dil eğitimlerinin verildiği dil kurslarına her gün yenileri ekleniyor. Peki, kentte en çok hangi diller öğreniliyor. Bölge halkı Kürtçe ve Türkçe’nin dışında üçüncü bir dile nasıl bakıyor. Tüm bu soruların yanıtını Brıtısh Town Dil Kursu Müdürü Cezmi Şakar’a sorduk.

 

En çok rağbet gören dil İngilizce

Dil öğrenmenin önemini anlatan Müdür Şakar, “Gelişen ve büyüyen bir dünya var. Maalesef bunun dinamosu biz değiliz. Başka ülkeler ve diller var. İngiltere, Amerika, Avustralya, Rusya ve Fransa gibi ülkeler var. Her şeyi kontrolleri altında tutan, dizayn eden ülkeler bunlardır. İlk başta bilim dili İngilizce olduğundan öğrenmek gerekiyor. İkincisi kariyer yapmak için dil lazım, bu dilin başında da yine İngilizce geliyor” dedi.

 

“Van’da dil eğitimi profesyonelce yapılmıyor”

Türkiye genelinde kurslarının olduğunu anlatan Şakar, “Yaklaşık olarak bir buçuk ay önce Van’da kursumuzu açtık. Biliyorsunuz Türkiye’nin her yerinde dil eğitimi ile ilgili çok ciddi problemler var. Bir standart maalesef oturtulamadı. Sınıflar kalabalık oluyor. Sürekli eğitimciler değişiyor. Bu işi part time yapan eğitimciler var. Bunlarla çok sağlıklı gitmiyor. Burada hedeflediğimiz şey tam zamanında çalışan eğitimcilerle, belirli bir standartın üzerinde dil eğitimi verebilmektir. Belli programlarımız var. Van’da da bu işin çok profesyonelce yapılmadığını gördük. Bu boşluğu doldurma adına bu işe girdik. Genellikle gramer dilbilgisi ve okuma ağırlıklı bir eğitim var. Bizler ise daha çok dilin kullanımı ile ilgili bir sistem geliştirdik. Dilin tek göstergesi onu kullanmaktır. Bizde dilin kullanımına yönelik eğitimler yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Dil öğrenmek için ne yapılmalı?

Dili öğrenmek için ona maruz kalınmak gerektiğini ifade eden Şakar, “Dil öğrenmenin iki şartı vardır. Birincisi dile uzun bir süre maruz kalmak ikincisi de dile yoğun bir şekilde maruz kalmak. Burada hedeflediğimiz şey de görsellerle birlikte katılımcıların dile maruz kalmalarını sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

 

“Sadece İngilizce ile yetinmeyeceğiz”

Sadece İngilizce eğitimi ile yetinmeyeceklerini aktaran Şakar, “Bizim yakın coğrafyalarımızda var İran, Ermenistan, Azerbaycan, Irak ve Suriye gibi ülkeler var. Burada kullanılan dillerine de bir ilgi var. Buna yönelik olarak bazı çalışmalar yapıyoruz. İleri de Farsça, Arapça ve Kürtçe dillerinde de eğitim vermek niyetindeyiz. Ancak şu an itibarıyla bunlar için yeterince bir talep yok. Öncelikle insanlara Arapça ve Farsçanın da önemini anlatmamız lazım. Sadece İngilizce ile yetinmeyeceğiz” diye konuştu.

 

Dil öğrenmenin iş bulma aracı yapıldığından yakınan Müdür Şakar, “Dil bilmek sadece bir iş bulma aracı olmamalı başka kültürleri de tanımasına adına dil öğrenmek gerekir” dedi. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir