• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Şanlıurfa Umut Kervanı Başkanı Çelik: İdlib'de barınma yeri ve çadıra ihtiyaç var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Suriye'deki iç çatışmalardan kaçarak İdlib'in Türkiye sınırına yakın bir noktada yaşamaya başlayan muhacirler, derme çatma çadırlarda zor şartlar altında yaşıyorlar.

Kar yağışı, soğuk hava ve fırtına gibi nedenlerden dolayı çocukların donarak öldüğü  zor koşullarda aileler,  başlarını sokacakları sıcak bir ev istiyor.

Olumsuz şartlardan özellikle çocuklar daha çok etkileniyor. Yakacak bulamayan çocuklar ve aileler, çevrede buldukları nesneleri yakarak ısınmaya çalışıyor. Çadır kentlerde yaşam özellikle geceleri çekilmez bir hal alıyor.

İdlib kırsalındaki çadır kentlerde yaşanan insanlık dramına sessiz kalmayan Umut Kervanı, başlattığı yardım kampanyası ile hayırseverlerin kendilerine bağışladığı ayni ve nakdi yardımları oradaki muhtaçlara ulaştırdı.

3 gün boyunca İdlib'deki yardım çalışmalarına katılan Şanlıurfa Umut Kervanı Başkanı Çelik, İdlib'deki son durumu İLKHA'ya değerlendirdi.

"İdlib'de donarak ölen 15 kişi için cigerimiz yanıyor"

Suriye'nin İdlib kentinde yaşanan insanlık dramına dikkat çeken Çelik, "Umut Kervanı olarak Suriyeli muhacir kardeşlerimize yardımlarımız sürekli vardır.  Suriye'nin kuzeyindeki çadırlarda 15 kişinin donarak ölmesinin ardından Umut Kervanı olarak İdlib için acil yardım çağrısı yaptık. Elhamdülillah bu çağrı karşılık buldu. Çok kısa zaman içinde yardımlar gelmeye başladı. Bizlerde yapılan yardımları kendi ellerimizde çadırlara giderek dağıtmaya vesile olduk. İdib ve Afrin arasındaki kırsal bölgede 3 gün kaldık. İdlib ile Afrin arasındaki 80 kilometrelik alanda yaklaşık 3 milyon mülteci Suriyeli çadırlarda yaşıyorlar. Yaklaşık 400 bin ile 500 bin arasında çadır var. Bu çadırların yüzde 80'ni derme çatma çadırlardır. AFAD'ın vermiş olduğu kaliteli çadırlardan çok az var.  Derme çatma çadırlar, fırtınada, yağmur ve kar yağdığında çöküyor. Bundan dolayı orada çok büyük dramlar yaşanıyor. Allah muhafaza bir kez daha soğuk ve kar yağışı olursa çok büyük kayıplara sebep olur. Zaten orada donarak ölen 15 kişi için cigerimiz yanıyor. İdlib'deyken ikinci gün bir bebek donarak hayatını kaybetti. Maalesef biz bu olaya şahitlik ettik." şeklinde konuştu.

"Öncelikle barınma yeri çadırlara ihtiyaç var"

Çadır kentlerde ihtiyaç duyulan malzemelere dikkat çeken Çelik, "Çadır kentlerde acilen sağlam çadırlara, battaniyeye, sobaya, oduna, kömüre ve mazota ihtiyaç var. En önemlisi acilen gıdaya ihtiyaç var. 3 milyon insanın çalışma ve iş alanları yoktur.  Hiç kimse orada çalışamıyor zaten kış olduğundan dolayı çalışmakta mümkün değildir.  Kaldıkları alan zeytin ağaçları ile doludur. Zeytinlik alanıysa komple çadırlarla dolmuştur. Maalesef orada çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. Bir yağmur yağdığı zaman kampa giremiyorsunuz. Orada çizmelerle dolaşıyorduk. Yağmur yağdığı zaman çadırların altından su geliyor. Bu gibi sıkıntılar çoktur. Keşke bir an önce orada savaş bitse de bu kardeşlerimiz memleketlerine dönse. İnşallah onlarda rahat eder bizde rahat ederiz. Öncelikle barınma yeri çadırlara ihtiyaç var. Umut Kervanı olarak orada 'Umut Kervanı Köyü' projemiz var.  Yağmurdan etkilenmemesi için yollarına mucur dökmeyi düşünüyoruz. Evleri briketten yapmayı planlıyoruz. Briket daha sağlamdır ve fırtana ve kara karşı dayanıklıdır. İnşallah bu evlerde biraz da olsa rahat ederler." diye konuştu.

"3 yıl boyunca et yemeyen insanlar var"

İdlib'de tanık olduğu duygulandıran bir anısını paylaşan Çelik, "İdlib'de 200 aileye sıcak yemek dağıttık. Yemekten sonra hayır sahiplerinin bize vermiş oldukları kurbanlıkları kestik. Herkese 1 kilogram et dağıtıyorduk. Yaşlı bir amcanın evine 1 kilogramlık eti götürürken ağlıyordu. Yaşlı amca ağlayarak ve yemin ederek bize 3 gündür evine 1 gram olsun et girmediğini söyledi. Maalesef bu olay bizleri çok üzdü ve bizeri de ağlattı." şeklinde konuştu.

"Yapılan yardımları kendi ellerimizle ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz"

İdlib'deki ihtiyaç sahiplerine Umut Kervanı Vakfı aracılığı ile yardım etmek isteyen hayırseverlere seslenen Çelik, "Umut Kervanı Vakfı'mızın merkezi İstanbul'dadır.  Hesap numaraları ve irtibat telefonları vardır. Vakıf ile birlikte çalışan 22 ilde Umut Kervanı dernekleri vardır. Şanlıurfa'da, Diyarbakır'da, Adana'da, Antep'te derneklerimiz var. Hayırseverler, bu dernek üzerinden bizlere rahatlıkla ulaşabilirler. Bizde yapacakları yardımları kendi elimizle ihtiyaç sahiplerine dağıtırız. Gerekirse yapılan çalışmanın video ve fotoğraflarını kendilerine göndeririz. " dedi. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir