DSÖ: Covid-19 on binlerce ton atık oluşturuyor
Covid-19 ile mücadele için kullanılan koruyucu elbise, test kiti ve aşı şırıngası gibi malzemelerin çevrede on binlerce ton yeni atık oluşturduğuna dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü, bu durumun dünyada sağlık atık yönetimini zorlaştırdığını belirtti.
Dünya sağlık Örgütü yaptığı yazılı açıklamada, Coronavirus ile mücadele de kullanılan malzemelerinin, tıbbi atıklarının çoğalmasındaki payını değerlendirdi.
Mart 2020 ile Kasım 2021 tarihleri arasında dünya genelinde yaklaşık 87 bin ton koruyucu elbisenin üretilerek Covid-19 ile mücadele kapsamında kullanıldığı belirtilen açıklamada ve bu elbiselerin geri dönüştürülmediği için kullanıldıktan sonra tıbbi atık olarak kaldığı kaydedildi.
Dünya genelinde salgın için üretilen 140 milyondan fazla test kitinin 2 bin 600 ton plastik atık ve 731 bin litre kimyasal sıvı atık meydana getireceği bilgisi verilen açıklamada, 8 milyar dozun üzerinde üretilen aşı için ise kullanılan koruyucu kapak, şırınga ve iğneyle birlikte 144 bin tonun üzerinde atık bırakacağına dikkat çekildi.
Dünya genelindeki tesislerin halihazırda mevcut tıbbi atıkları bile depolamada yetersiz kaldığı belirtilen açıklamada, Covid-19 atıklarının da eklenmesi ile ciddi manada sıkıntı yaşandığının altı çizildi.
Covid-19 salgını ile kullanımı yaygınlaşan tek kullanımlık maskelerin yol açtığı genel atık yığını ise bu istatistiklerin dışında tutulduğu vurgulandı. (İLKHA)