Rusya-Ukrayna krizi: İngiltere'den Rusya'ya yaptırım tehdidi
İngiltere, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması halinde Kremlin'e yakın şirket ve şahıslara yönelik yaptırım tehdidinde bulundu. Rusya ise şirketlerin hedef alınması durumunda karşılık vereceklerini bildirdi.
İngiltere, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması halinde Kremlin'e yakın şirket ve şahıslara yönelik yaptırım tehdidinde bulundu. Rusya ise şirketlerin hedef alınması durumunda karşılık vereceklerini bildirdi.
Sky News'e konuşan İngiltere kabine üyelerinden Maliye Bakan Yardımcısı Simon Clarke "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı harekete geçmesi halinde Kremlin'e yakın şirketleri ve şahısları hedef alarak rejim üzerindeki yaptırımları daha da sıkılaştıracağımızı açıkça belirtiyoruz" diye konuştu.
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss da pazar günü BBC'deki bir programda yaptığı açıklamada daha önce yalnızca Ukrayna'yı istikrarsızlığa sürüklemede doğrudan katkısı olan şirketlerin hedef alındığına dikkat çekti. Truss bu hafta sunacakları yeni planda bu hedefi genişleteceklerini ve yaptırımların Rus mali kurumlarını, enerji şirketlerini ve Kremlin'e yakın oligarkları da kapsayacağını bildirdi.
Yeni planla ilgili ayrıntılı bilgi veren Truss "Kremlin ve Rusya'daki rejimle ilgisi olan bütün şirketler hedef alınabilecek, böylece Putin'in oligarklarının ve Rus devletini destekleyen Rus şirketlerinin kaçacak yeri kalmayacak" ifadelerini kullandı.
Kremlin sözcüsü Dimitry Peskov ise böyle bir yaptırım tehdidinin Rus şirketlerine karşı bir saldırı anlamına gelebileceği belirtti. Peskov bu tür yaptırımların İngiliz şirketlerine zarar vererek geri tepeceğini dile getirdi ve Rusya'nın karşılık vereceği uyarısında bulundu.
NATO, Rus işgali durumunda Ukrayna'ya asker gönderme planının olmadığını açıkladı
Rusya ile Batılı ülkeler arasında gerilimin sürdüğü bu dönemde İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Ukrayna kriziyle ilgili 'kan dökülmesini önlemek için' Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüşmesi ve önümüzdeki hafta bölgeyi ziyaret etmesi bekleniyor.
"Rus parasına karşı sert tavır alın"
İngiltere'nin başkenti Londra, Sovyetler Birliği'nin 1991 yılında dağılmasından bu yana "eski Sovyet cumhuriyetlerinden akan paraların küresel merkezi haline geldiği" ifade ediliyor. Londra, hükümete yakın isimler de dahil birçok siyasetçi ve uzman tarafından açıkça Rusya'nın "para aklama başkenti" olarak tanımlanıyor.
Rusya, Çin ve Kazakistan gibi ülkelerden süper zenginlerin yatırım karşılığı İngiltere'de oturum hakkı veya vatandaşlık verilmesini sağlayan "altın vize" uygulaması "kirli para" kaygısıyla uzun süredir eleştiriliyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in muhalifleri "Avrupa'nın en lüks yerlerinde paralarını gözler önüne sermeye devam eden" Rus oligark ve yetkililerden gelen Rus parasına karşı sert tavır alınması konusunda Batılı ülkelere defalarca uyarıda bulunmuştu.
İngiltere'nin halen Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar kimleri hedef alıyor?
İngiltere, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhakından bu yana yaklaşık 180 kişi ve 48 kuruma karşı yaptırımlar uyguluyor. Bu yaptırım listesinde Putin'in yakın arkadaşı olduğu bildirilen altı isim bulunuyor. Bunlar iş adamları Yuri Kovalchuk, Arkady Rotenberg ve Nikolai Shamalov eski KGB üyesi Sergei Chemezov, Rus Güvenlik Konseyi Başkanı Nikolai Petrushev ve Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Alexander Bortnikov.
Bu yaptırımlar ile İngiltere'ye giriş yasağı getirilen bu kişilerin ülkedeki kişisel servetleri de dondurulabiliyor. Yaptırımlar ayrıca 2014 yılı sonrasında Sherbank, VTB bankası, Vnesheconombank (VEB), Rosselkhozbank, OPK Oboronprom, Birleşik Havacılık Kurumu, Uralvagonzavod, Rosneft, Transneft ya da Gazprom Neft tarafından transferlerle ilgili bireysel işlemleri yasaklıyor.
Kaynak: Euronews