• DOLAR 32.494
  • EURO 34.917
  • ALTIN 2420.14
  • ...
Malatya’da hayvan yetiştiricilerine 7 bin 500 ton arpa verilmeye başlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Geçen yıl kuraklığın baş göstermesiyle arpanın kilosunun 5 TL’ye kadar çıkması hayvan üreticilerini zor durumda bırakmış ve yetiştiricilik bitme noktasına gelmişti. Toprak Mahsulleri Ofisi, kilosunu 2,80 TL’den aylık büyükbaş hayvana 45 kilo, küçükbaşa ise 9 kilo arpa vermeye başlamıştı.

Malatya Kırımızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, arpa dağıtımı yapılan Toprak Mahsulleri Ofisindeki siloları ziyaret ederek açıklamada bulundu.

Taneli, “Eğer devletimiz verilen desteği biraz daha artırıp üreticilere günlük 5 kilo verebilse daha iyi olur. Hayırlıysa bahara 2 ay kaldı. Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi ilimizde de bir haftadır çok güzel bir kar yağdı. İnşallah bu dar günler geçer. Devletimizin çiftçilerimize desteğini devam ettirmesini istiyoruz.” talebinde bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ile Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal’ın göreve geldikten sonra

Son yıllarda TMO’nun ciddi anlamda ivme kazandığını belirten Taneli, “Türkiye'nin her tarafında şu anda arpa dağıtılıyor. Eğer bu dağıtım olmasaydı ciddi anlamda üreticilerimiz mağdur olacaktı. Burada emeği geçen Toprak Mahsulleri Ofisi ve ofislerde çalışan kardeşlerimize, Adıyaman Bölge Müdürümüze, tüm personellerimize ve bu süreçte desteğini bizlerden esirgemeyen başta siyasiler olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Birlikleri üzerinden TMO’dan temin edilen 7 bin 500 ton arpanın, ildeki 4 bin 100 besiciye dağıtılmaya başlandığını belirten Taneli, şöyle devam etti:

“Hayvan başına aylık büyükbaşa 45 kilo, küçükbaşa ise aylık 9 kilo arpa veriliyor. Arpanın kilosu ise 2 lira 80 kuruş olarak üreticilerimize veriliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi daha önce yükselttiği fiyatı tekrar düşürerek eski haline getirdi. Eskiden küçük üreticiler arpayı yüzde 8 KDV ile alıyordu. Şu an birlik üzerinde aldıkları için yüzde 1 ile alıyorlar. Bazı arkadaşlarımız 100 kilo 200 kilo alıyor. 2 tane hayvanı olan bile yazılmış. Arpa fiyatlarının çok yüksek olduğu için herkes buradaki ucuz arpadan yararlanıyor. Fiyat nerden bakılırsa yarı fiyatına. Devlet buna destek veriyor, besiciler de bundan faydalanıyor.”

Taneli, daha önce kendilerine ayda hayvan başına büyükbaşa ayda 80 kilo verileceği söylendiğini ancak 45 kiloda kaldığını belirterek, gene de yetiştiricilerin 3 aydır devam eden destekten memnun olduğunu ve mağduriyet yaşamadıklarını söyledi. (İLKHA) 









Bu haberler de ilginizi çekebilir