• DOLAR 32.541
  • EURO 34.962
  • ALTIN 2454.882
  • ...
Mardin Müftüsü Çelik: 3 aylar, insanın kendisiyle yüzleşebilmesi için fırsatlar verir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

3 aylar, Regaip Kandili'yle başlayan Receb ayına girdiğimiz, ardından Şaban ayıyla birleştiğimiz sonrasındaysa Ramazan ayına kavuştuğumuz mübarek günlerin adıdır.

Bu art arda gelen mübarek günlerin insanların günahlarına tövbe fırsatı olması ve bilinçlenmesi adına dünyada alınan teneffüs bir rahat nefes vakitleridir.

İnsanlar hastalık, ekonomi ve daha birçok dünyalıkla uğraşırken bir nefes arasına ihtiyaç duyduğunu bile unutur bazen. İşte bu nefes araları ruhumuza etki ettiği kadar bedenimize de sirayet eder ve dünyevi olan zorlukların çözümü artık bir dua kadar bizlere yakındır.

Bu günlerin önemi, nasıl faydalanılması gerektiği ve kazançlarıyla ilgili konuşan Mardin Müftüsü Ali Hayri Çelik, Hz. Peygamber 'in Sallallahu Aleyhi Vesellem 3 aylara girdiği zaman elini açtığını ve "Ya Rabbi, bize Recebi ve Şabanı mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır" diye dua ettiğini söyledi.

"Peygamber efendimiz İslam'ı yaşamada bizim için en büyük ölçüdür"

Günlük hayatın stresi ve dünya meşgalelerinin insana hayatındaki asıl mesele olan dini yaşama arzusunu unutturduğunu belirten Çelik şunları söyledi:

Hayatın yoğun akışı içerisinde insan ahireti, manevi hayatı, Allah'a karşı sorumluluğunu unutabiliyor. Dolayısıyla Cenabı Allah zaman zaman bize manevi değeri yüksek gece ve günleri nasip ederek insanın temizlenmesini, ahirete hazırlıklı olmasını, manen amel defterinde iyiliklerinin mi yoksa kötülüklerinin mi daha fazla olduğunu tartabilmesi ve muhasebesini yapabilmesi, kendisiyle yüzleşebilmesi ve yaratılış gayesine dönmesi için fırsatlar verir. Bunlardan birisi de yakında girmekle teşrif edeceğimiz 3 aylar ve onun ilk cuma gecesi de Regaip Kandili olacaktır.

"Peygamber Efendimiz İslam'ı yaşamada bizim için en büyük ölçüdür." diyen Çelik, "Allah Resulü Muhammed Mustafa Sallallahu Aleyhi Vesellem 3 aylara girdiği zaman elini açar ve "Ya Rabbi, bize Receb'i ve Şaban'ı mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır" diye dua ederdi. Bu duanın içerisine bakıldığı zaman asıl istikamette Ramazan ayı, müminlerin Allah azze ve celleye oruç tuttukları, teravih namazlarıyla gece ibadeti yaptıkları, sadakaları, zekâtları ve fitreleriyle infakta bulundukları ve toplumsal birlikteliği harekete geçirdikleri, müminlerin dünyadaki bütün Müslüman kardeşleriyle hep beraber oruçlu ağızlarıyla vahdeti, birliği, kardeşliği gerçekleştirdikleri bir ay. Dolayısıyla Peygamber efendimiz hem Müslümanların o aya hazırlıklı olmaları gerektiğine hem de Ramazan ayından önce verilen 2 ayın da kıymetinin bilinmesine dikkati çekiyor. Bizim kültür ve geleneklerimizde hep Receb hem de Şaban ayı çok kıymetlidir. Malum olduğu üzere Receb ayı haram aylardan birisidir. Araplar İslam öncesinde de haram kabul ettikleri bu ayda kanlısı olduğu birini bile görse kılıcını kınına sokardı. İslam geldikten sonrada aynı şekilde haram olarak kabul edilmiştir." dedi.

"3 ayları, Rabbi Teâlâ'nın ölmeden önce kendimizi hesaba çekmemiz adına verilmiş olduğu bir fırsat olarak değerlendiriyoruz"

Ali Hayri Çelik

3 ayların mahiyeti hakkında konuşan Çelik, "Bu günlerin geldiği bu mübarek günlerde ihtiraslarımızdan, hırslarımızdan, dünyaya karşı meylimizden, ahireti unutup bütün dünyaya sarılışımızdan ve gafletten uyanmamız, dirilebilmemiz ve hayata yeni bir sayfa açabilmemiz için ve elbette hepsinden önce tövbe-i istiğfarla yapıp ettiklerimizden, yanlışlıklarımızdan dönmemiz için Rabbi Teâlâ tarafından ölmeden önce kendimizi hesaba çekmemiz adına verilmiş bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Buradan bütün kardeşlerimizin ve İslam aleminin mübarek 3 ayları ve Regaip kandillerini tebrik ediyorum. İnşallah 3 aylarımız ve Regaip gecemiz müminlerin dirilişine birlik ve beraberliğine, kardeşliğine vesile olur." ifadelerini kullandı.

Müslümanın ümitvar olması gerektiğini ve yaşanan her olayın kaderimizde yazdığını belirten Çelik, 3 ayların dua, tövbe ve ibadetlerle geçirilmesi gerektiğine değindi. Çelik, "Tabi her şeyden daha önemlisi şu içerisinde bulunduğumuz hastalığı İslam aleminden ve insanlığın üzerinden Cenabı Allah kaldırır. Buna bağlı olarak yaşanılan ekonomik kriz, kalpleri sıkıştıran, yürekleri daraltan bazen de umutsuzluğa kapılma durumunda mümin her zaman ümit var olmalı. İlahi makro alemde bütün bunları takdir eden, kader planında yazan Allah Azze ve Celle'dir. Onun için içinde bulunduğumuz hastalıktan da krizden de kurtulabilmek için dua etmeli. İnşallah rahmet olur, hastalıklara şifa olur. İnşallah ebedi kurtuluşumuza vesile olur. Rabbim daha nice 3 aylara daha nice Regaip kandillerine sağlık, sıhhat ve afiyet içerisinde ulaştırır." şeklinde konuştu.

"Manevi ibadetlerin yanında İdlib, Resulayn ve Suriye'deki çadırlarda yaşayan kardeşlerimize de maddi olan yardımları yapmak gerekir"

Müslümanların bir kardeşlik seferberliğine girmesi gerektiğini ve zor durumda olan kardeşlerine yardımda öncü olmaları gerektiğini belirten Çelik, 3 ayların bunun için bulunmaz bir fırsat olduğuna dikkati çekti.

Çelik, "İnşallah 3 aylarımız İdlib gibi Irak'taki, Suriye'deki ve dünyanın farklı yerlerindeki çığlıklarının, feryatlarının arşa ulaştığı, sıkıntılı ve dar günlerden kurtulup onlarında güvenli, evlatlarıyla kucaklaşacakları, sıcak yuvalarında olacakları güzel günlere ulaştırır. Tabi bize düşen görevlerden manevi olan ibadetleri yapmanın önemli olduğu kadar İdlib, Resulayn ve Suriye'deki çadırlarda yaşayan kardeşlerimize yardım etmek gerekir. Biz doğalgazlı sıcak evlerimizde otururken onların zor günlerinde kömür, soba, battaniye, bot, mont, ayakkabı vesaire bulunduğumuz yerlerdeki Türkiye Diyanet Vakfı ve daha nice yardım kuruluşları gibi yardım kuruluşlarına müracaat ederek özellikle 3 ayaların girişi ve Regaip Kandili'ni toptan bir kardeşlik seferberliğine dönüştürüp onlara yardım elini uzatmalıyız. 3 ayların ve Regaip Kandili'nin mutluluğu ve neşesini onlarla birlikte yaşamalıyız diye düşünüyorum. Çünkü ümmetin hep birlikte kardeşliği ve imanı yaşaması Regaip Kandili'ni de 3 ayları da, dinimizi yaşamanın da en büyük güzelliği burada yatıyor diye düşünüyorum." diye konuştu. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir