• DOLAR 34.54
  • EURO 36.171
  • ALTIN 2985.074
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gıdadan ulaşıma, elektrikten akaryakıta neredeyse tüm yaşam ürünlerinde, temel ihtiyaçlarda yapılan fahiş oranlardaki artışlar halkı ve esnafı mağdur etmeye devam ediyor. Asgari ücrete yapılan yüzde 50 oranındaki zam, temel yaşam malzemelerine yapılan zamlarla şimdiden halktan geri alınmış oldu.

1 Ocak 2022 itibariyle tek zamanlı elektrik tarifesi kaldırıldı ve yerine kademeli elektrik tarifesi geldi. Bu tarifeyi kullanan hanelerin günlük ortalama 5 kilovatsaat (aylık 150 kilovatsaat) kadarki kullanımları düşük fiyatlı tarifeden, 5 kilovatsaati aşan kullanımları ise yüksek fiyatlı tarifeden ücretlendiriliyor.

Kademeli tarife uygulanmaya başlanması, işyerleri ve ağır sanayide yüzde 125 oranında zam yapılması ise hem esnafı hem de halkı ciddi şekilde mağdur ediyor. Yeni uygulama ile bu ay faturalarda hanelere yüzde 100, işyerlerine yüzde 150 oranında artış yaşanmış oldu.

 

Bu ay gelen elektrik faturaları ile resmen çarpılan esnaf, fahiş oranlardaki artıştan şikâyet ederek artık işlerini yürütemediklerini, her güne yeni bir zam ile başladıklarını, zayıflayan işlerle birlikte artan zamlar sebebiyle yakında işyerlerini kapatmak zorunda kalabileceklerini ifade ettiler.

Mesut Akbulut

"Ülke olarak en büyük sorunumuz geçim derdi"

Yıllardır saatçilik yapan Mesut Akbulut, "Benim mağazama 600 lira elektrik gelirken bu ay bin 300 lira elektrik faturası geldi. Bu ciddi bir fark. Diğer ülkelere baktığımız zaman bin euro gibi bir elektrikte geliyor. Devlet bunu alıyor ama yarısını geri veriyor. Bizde böyle bir şey söz konusu değil. Şu anda ülkemizde geçim zorluğu en büyük sorunumuz. Bunun üstüne çıkabilecek hiçbir şey yok. Bir insanın asgari ücretle geçinmesi çok zor. Benim tek isteğim eğer bir insanın asgari ücretle geçinebildiğine inanıyorlarsa bir örnek göstersinler. Bir vatandaşın ev kirası, faturaları ve diğer harcamalarını kalem kalem yazıp bir şablon çıkarsınlar. Eğer geçinebiliyorsa biz de diyelim ki evet, demek ki insanlar asgari ücretle geçinebiliyormuş diyelim." diye konuştu.

"Bir güz zamları düşünmeden mutlu bir şekilde uyanmak istiyorum"

Akbulut, "Bir gün mutlu uyanamıyorum. Her sabah kalktığımda cebimdeki parayı düşünüyorum. Çünkü günden güne eksiliyor. Okulu erken yaşta bıraktığım için uzun süredir meslek sahibiyim. Kademe kademe ileriye gitmem gerekiyorken, kademe kademe geriye gidiyorum. Her şeyden feragat ediyorum. Kendimi bildim bileli belli, 13-14 senedir hep iyiye gideceğimizi söylüyorlar ama hiç iyiye gitmiyoruz. Her sabah kalktığımda una, şekere, elektriğe zam gelmiş. Ben bunların derdine düşmek istemiyorum. Bir gün mutlu uyanmak istiyorum. Mutluluktan kastım da normal bir insan gibi yaşamaktır." dedi.

Ahmet Saldız

"Faturalardan şikayetçiyiz, dükkanı çeviremiyoruz"

Börekçilik yapan Ahmet Saldız, "Geçen ay 4 bin 500 kilovatsaatlik bir elektrik kullanmışız. Buna karşılık 5 bin 500 lira elektrik faturası geldi. Bu ay 3 bin 500 kilovat kullandım 7 bin 500 lira elektrik faturası geldi. Normalde dükkânı gece saat 12.00'de kapatıyordum. Şimdi ise elektrikten tasarruf yapmak için 21.30-22.00 gibi kapatıyorum. Daha az fatura beklerden önceki faturanın çok üstünde gelmiş. Faturalardan gerçekten şikâyetçiyiz. Dükkânı çeviremiyoruz. Çoğu esnafta böyledir. Dükkân kendi masraflarını çıkarmıyor." şeklinde konuştu.

"Dükkânı 3 ay önce açtım ama bu gidişle kapatacağım"

Sadece elektrik fiyatlarının değil gıda fiyatlarının da ciddi oranda arttığını belirten Saldız, "Un fiyatları 260 liradan 450-500 liraya kadar çıktı. Doğalgaz faturası da çok yükseldi. Onun dışında su sabit kaldı. Asgari ücret yükseldi. Eskiden 3,50 TL'ye pide satardık şimdi ise 50 kuruşluk zam ile 4 liraya satıyoruz. Ancak faturalara gelen zam yüzde 125. Bu durum bizi çok olumsuz etkiliyor. Dükkânı açalı 3 ay oldu ama bu gidişler kapatacağım." ifadelerini kullandı.

"Gerçekten esnaf zor durumda"

Geçen ay bin 300 lira elektrik faturası ödediğini, bu ay ise 2 bin 480 lira elektrik faturası geldiğini söyleyen Beyhan Şener Güçtaş da şöyle konuştu:

Sadece elektrik değil, bunun yanı sıra önceden 600 liraya aldığım bir op tülü şimdi 850 lira. Bunlar bir ay içerisinde olan şeyler. Maliyetler o kadar çok arttı ki, gördüğünüz gibi caddede gezen bile yok ama bu dükkânların kiraları, elektrik, stopajlar, vergiler işliyor. Bunların yarısı ödeniyor yarısı ödenmiyor. Sabit olanları mecbur ödüyoruz, ödemeye çalışıyoruz. Bundan sonra ne kadar ödeyebiliriz, ne olur orasını Allah bilir. Ben de bir çalışanım. Sadece patronum adına konuşuyorum. Gerçekten esnaf zor durumda. Çalışanlar olarak biz bile bir şey diyemiyoruz. Biz de geçinemiyoruz fakat patronların halini görüyoruz. Hiçbir şey söyleyemiyoruz. İşçiler de işverenler de haklı ama şunu haksız kim onu bilmiyorum.

"55 yaşındayım ömrümde böyle zam görmedim"

Kokoreç dükkânı işleten ancak adını vermek istemeyen esnaf ise, "Gelen faturalardan gerçekten şikâyetçiyiz. Faturalar çok yüksek geliyor. Esnaf kendi maliyetini karşılayamadan faturalara çalışıyor, günü zor geçiriyoruz. Başımızdaki büyüklerimizden ricamız faturaları sabit bir fiyatta tutsunlar. Yüzde 125 oranında zammı ömrümde görmedim. 55 yaşındayım böyle bir zam görmedim. Çok zor durumdayız. Yetkililer bize yardım etsinler. Her şeye zam, hayat pahalılığı almış başını gidiyor. Dükkân bomboş. Elektrik faturalarına bir çare bulsunlar. Başka bir isteğimiz yok. Sadece esnafa değil bütün halka yardımcı olsunlar." dedi. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız