• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Ocak ayı başından bu yana çimento, beton, seramik ve cam başta olmak üzere inşaat malzemelerine yüzde 30 ile 50 arasında değişen oranlarda zamlandı. Yapı Denetim ücretlerindeki artış ise yüzde 80 oldu.

Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği (GAİMDER), başta çimento, beton, seramik, cam gibi ürünler olmak üzere, inşaat maliyetini tetikleyen unsurların Ocak ayı başından itibaren çok fazla artış gösterdiğini açıkladı.

Ekonominin lokomotif sektörlerinden birisi olan inşaat sektörünün ülke ekonomisi ve istihdamına katkısının tartışılmaz olduğuna dikkat çeken Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği (GAİMDER) Başkanı Bora Kanevetci, alt sektörlerde dikkate alındığında, yüzbinlerce insanın istihdam edildiği inşaat sektörünün neredeyse durma noktasına geldiğine vurgu yaptı.

Üretici ve tedarikçi firmaların zamlarının gözden geçirilmesini istediklerini belirten Kanevetci, temel inşaat maliyetlerindeki artışların, sektörü sıkıntıya sokacak boyutlara ulaştığını ifade etti.

“İnşaat sektörü durma noktasına geldi”

Son 25 gün içerisinde beton ve çimentodaki fiyat artışı yüzde 30’u bulduğunu belirten Kanevetci, “Bu artış camda yüzde 48, seramikte yüzde 50 civarında. Diğer emtialardaki artışları da dikkate aldığımızda bu farkların tamamı konut fiyatlarına yansımakta ve bu durum vatandaşın konuta erişimini zora sokmaktadır. Sektör temsilcileri olarak bizler hem sektörümüz olarak ekonomiye ve istihdama katkının sürdürülebilirliği adına, hem de vatandaşımızın barınma ihtiyacının kolaylaştırılabilmesi adına hükümetimizden ve devletimizden destek istiyoruz.” dedi.

“Birim fiyatlar eridi”

Kanevetci, “Daha yeni açıklanan 2022 yılı birim fiyatlarına göre, C30 betonun metreküp fiyatı yüzde 25 müteahhitlik kârı dahil 590 TL + KDV olmak üzere 696 TL iken, aradan 10 gün geçmeden piyasada beton fiyatı 645 TL’ye ulaşmıştır. Hal böyle olunca yeni açıklanan birim fiyatların pek çoğu yirmi gün geçmeden piyasa fiyatları karşısında erimiştir.” ifadelerini kullandı.

Yapı birim fiyatlarına 2022 yılında verilen artışın yüzde 50 mertebesindeyken zaten yüksek olan yapı denetim fiyatlarında da yüzde 80 oranında artış yapıldığını belirten Kanevetci, bu artışın makul gerekçesini anlayamadıklarını söyledi.

Kanevetci, inşaatta sigorta, proje, maliye, ruhsat harçlarının daima Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın birim fiyatları üzerinden hesaplandığını belirten Kanevetci, yapı denetim fiyatlarının farklı birim fiyattan hesaplanmasının yanlış olduğunu belirtti.

Gaziantep üzerinden örnek veren Kanevetci, “Beykent veya Mavikent’te yedi katlı bir binanın birim yapı denetim bedeli ile İstanbul Mecidiyeköy, Şişli’de yapılan bir gökdelen aynı birim fiyattan hesaplanmaktadır. Bu konuyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bir çalışma yapmasını talep ediyoruz.” diye konuştu.

“Konuta erişim zorlaşmaktadır”

Kanevetci, sektör olarak aylardır maliyet artışlarına dikkat çektiklerini belirterek, gelinen noktada sadece konuta erişimin değil, kiralık daireye bile ulaşımın neredeyse imkansız hale geldiğine işaret ederek, şunları söyledi:

“İnşaat sektörüne üretim ve tedarik sağlayan sektörlerin enflasyon ile dahi açıklanamayan fiyat artışları sadece sektörü zora sokmakla kalmamış olup, vatandaşımızın barınma ihtiyacını imkansız hale getirmektedir. Temel inşaat malzemelerindeki artışlarla ilgili döviz kurunun bahane edilme olasılığı hükümetimizin almış olduğu tedbirler ile ortadan kalkmış olup, döviz kuru geriye giderken malzeme fiyatlarındaki artış bir türlü durulmamaktadır. Haksız artışlar var ise önüne geçilmesi için hükümet düzeyinde bir araştırma yapılıp, hem sektörün hem de vatandaşın mağduriyetine yol açan artışlarla ilgili hükümetimizden destek talep ediyoruz.” (İLKHA)