• DOLAR 35.392
  • EURO 36.514
  • ALTIN 2999.93
  • ...
Gaziantep’in “İslahiye biberi” tescillendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), “İslahiye Biberi”nin Coğrafi İşaret Tescil Belgesini alarak, bu alandaki tescilli ürün sayısını 17’ye çıkardı.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Mehmet Akıncı, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün adı Bülteninin 117’inci sayısında “İslahiye biberi”nin Gaziantep adına tescil edildiğini bildirdi.  

“İslâhiye biberi”nin işlenmiş ve işlenmemiş, meyve ve sebzeler ürün grubunda “Menşe Adı” ile tescil edildiğini kaydeden Akıncı, “Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde yüksek miktarda üretimi yapılan ‘İslahiye Biberi’ borsamız tarafından Gaziantep adına coğrafi işaret tescil belgesini aldığımız 17’inci geleneksel ürünümüz oldu. UNESCO gastronomi kenti gazi şehrimizin ‘İslahiye biberi’ ile bu alandaki toplam tescilli ürün sayısı 74’e yükseldi. Gaziantep Ticaret Borsası olarak ‘İslahiye Biberi’nin tescil edilmesine yönelik Türk Patent ve Marka Kurumu nezdindeki çalışmalarımıza 2018 yılında başlamıştık. Bu süre zarfında ‘İslahiye biberi’nin yöremize ait bir ürün olduğunu üretim metotları, coğrafi sınırları ve ayırt edici özellikleriyle birlikte ortaya koyduk ve ‘İslahiye biberi’nin şehrimizin bir değeri olarak tescil altına alınmasını sağladık.” dedi.

Gaziantep’in çok zengin ve köklü bir mutfak kültürüne ev sahipliği yaptığını vurgulayan Akıncı, “İslahiye biberi”nin de bu eşsiz lezzet kervanının içerisinde çok özel ve ayrı bir yeri bulunduğunu ifade etti.

Akıncı, yurt içi ve yurt dışında beğeni ile tüketilen ve önemli bir ticaret potansiyeline sahip olan “İslahiye biberi”nin, Gaziantep'in yemeklerinde taze, kurutmalık, toz ve pul biber olarak çok amaçlı kullanıldığını söyledi.

Türkiye'nin ilk UNESCO gastronomi kenti olma unvanını elinde bulunduran Gaziantep'in coğrafi işaret tescil çalışmalarında da Türkiye'ye önderlik ettiğini belirten Akıncı, Gaziantep adına şu ana kadar 74 ürünün coğrafi işaret tescil belgesinin alındığını, 38 ürünün tescili için ise Türk Patent ve Marka Kurumuna gerekli başvuruların yapıldığını dile getirdi.

“Gaziantep coğrafi işarette liderlik ediyor”

Gaziantep Ticaret Borsası’nın bulunduğu şehir adına en fazla coğrafi işaret tescil belgesi alan borsa olduğunu aktaran Akıncı, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Birçok kadim medeniyetin ortak kültürel mirasına ev sahipliği yapan gazi şehrimizin geleneksel lezzetlerini coğrafi işaretle koruma altına almaya çalışıyoruz. Bunu şehrimiz adına kendimize bir görev olarak addediyoruz. Bu lezzetlerimizi tescilleyerek hem asıllarına en uygun şekilde geleceğe taşımayı hem de bu ürünlere ticari katma değer sağlamayı hedefliyoruz. Şu ana kadar gazi şehrimizin 17 ürününü coğrafi işaretle tescilledik, bunun yanı sıra 8 ürünümüz için de başvuruda bulunduk. Bunun yanı sıra tescil çalışmalarımızı Avrupa Birliği nezdinde de sürdürüyoruz. Gaziantep'in en özel markalarından ‘Antep Fıstık Ezmesi’nin Avrupa Birliği tescilini almak için başvurularımızı yaptık, en kısa süre içerisinde olumlu sonuç almayı hedefliyoruz. AB tescilini alınca bu ürünümüzü sadece yurt içinde değil tüm dünyada bir Gaziantep lezzeti olarak tanıtma imkânı elde etmiş olacağız.” (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir