• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.89
  • ...
Kış aylarında yola çıkarken ve mahsur kalırken nelere dikkat edilmeli?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Son günlerde İstanbul, Gaziantep başta olmak üzere, birçok il yoğun kar yağışının etkisine girdi. Yollar kapandı, ulaşımda aksaklıklar yaşandı, araçlar saatlerce yolda mahsur kaldı.

Kentlerde etkili olan yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle hayatın durma noktasına gelmesi, gözleri yeniden ihmal ve ihlal edilen kurallara çevrildi.

Bitlis AFAD Müdürü Erdal Tunçtan, çetin kış şartlarında uzun yola çıkmadan önce ve olası afetlerde yolda kalınması halinde uyulması gereken kurallara ilişkin sürücülere ve vatandaşlara önemli tavsiyelerde bulundu.

Olası bir afette, AFAD olarak, devletin tüm imkanlarıyla vatandaşların güvenli bölgelere taşınması ve gerekli yardımların yapılması için seferber olduklarını belirtti.

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Bitlis'te de yoğun kar yağışı etkili olduğunu hatırlatan Tunçtan, öncesinde gerekli çalışmalarımı yaparak, tedbir aldıklarını belirtti.

Yoğun kar yağışında zorunlu olmadıkça vatandaşlar trafiğe çıkmasın

Vatandaşlara çağrıda bulunan Tunçtan, "Devletin tüm gücüyle sahadayız. Vatandaşlarımızdan istirhamımız, vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi noktasında gerekli çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ancak vatandaşlarımız yoğun kar yağışı olduğu tarihlerde zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmasınlar. Bizler AFAD olarak, 112 Acil Çağrı merkezinden gelen çağrılarla ekiplerimiz teyakkuz halinde. 7/24 esasına göre çalışıyoruz. Ama trafiğe çıkma zorunlu olduğu durumlarda ise en azında kurallara uymalarını istiyoruz." dedi.

Uzun yolculuğa çıkarken dikkat edilecekler

Kış aylarında seyahatte çıkanlara tavsiyelerde bulunan Tunçtan, şunları söyledi:

Kış aylarında uzun bir seyahatte çıkacak vatandaşlarımız, mutlaka araçlarının bakım ve onarımını yapmaları gerekir. Kış lastiği, zincir, takoz, çekici, kürek, fırça gibi olası bir durumda kendisine lazım olan araçları aracında bulundurması gerekiyor. Ailesiyle birlikte yolculuğa çıkıyorsa, aracının bagajında afet acil durum çantası bulundurmalı. Bu çantada olası mahsur kalma durumunda kendisini 2-3 saat idare edecek malzeme bulunmakta. Bu çantada su, bisküvi, yiyecek, kışa uygun battaniye, eldiven, bere olabilir. Müdahale ekiplerinin kendilerine ulaşana kadar kendini ve ailesini koruyabilecek düzeyde malzemenin olmasını öneriyoruz. Uzun yolculuğa çıkacak vatandaşlarımızın mutlaka araç depolarını kontrol etmeleri gerekir. Yakıt konusunda duyarlı olmalarını istiyoruz. Kış aylarında coğrafyamız her türlü sürprize açık. Yolda 3-6 saat kalma durumu olabilir. Yakıtı bitmesi durumunda ısınma sıkıntısı yaşayabilir. Böyle durumda ise vatandaşımız saatte 10 dakika aracını çalıştırarak motorun ısısında faydalanabilir.

AFAD, afete maruz kalan vatandaşın yanındadır

Olası afetlerde mahsur kalan vatandaşları misafir ederek ihtiyaçlarını giderdiklerinin altını çizen Tunçtan, "Vatandaşlarımız kendi görev ve sorumluluklarını bilerek ve yetkili mülki amirlerimizin uyarılarına göre seyahatlerini planlarlarsa, onlar için de bizim içinde afetsiz, kazasız bir kış geçirmeyi hedefliyoruz. AFAD olarak yolda mahsur kalmış vatandaşlarımızın geçici barınmalarını sağlamak üzere, milli eğitim müdürlüğümüze bağlı okullarımızın yurtlarını ayarladık. Onunla birlikte kurumlarımıza ait misafirhanelerimizi ayarladık. Olası bir mahsur kalma durumunda AFAD olarak vatandaşlarımıza ulaşarak, barınmalarını sağlamak için misafir ediyoruz. Bunların iaşesini de Türk Kızılay'ı karşılıyor. Vatandaşlarımızın bu konuda bize yardımcı olmalarını istiyoruz." ifadesini kullandı.

Tedbirsizliğin bedeli ağır olur

 Özellikle son günlerde yoğun kar yağışına bağlı yaşanan afetlerde tedbirsizliğin etkili olduğunu vurgulayan Tunçtan, tedbirsizliğin ağır bedellerinin olduğunu söyledi.

Tunçtan, "Son günlerde yaşanan afetlere baktığımızda maalesef araçlarımızda kışlık lastik, zincir olmadığını görüyoruz. Dolayısıyla bütün bu tedbirsizlik bize geri dönüşü çok ağır olabiliyor. Vatandaşlarımız eğer tek başlarına yolculuk ediyorlarsa, yolda mahsur kalmaları söz konusuysa, uyku hali olabilir, bu konuda biraz duyarlı olmalarını istiyoruz. Uyuyakalırlarsa farklı sıkıntılar meydana gelebilir. Ayık olmada biraz gayret sarfetsinler. 112'yi arayarak yardım istediklerinde, bulunduğu yeri terk etmesinler. Müdahale ekipleri onu oradan almak için ulaşabilsin. Araçta birden fazla kişi bulunuyorsa ve uyku problemi varsa, nöbetleşe yatsınlar. Olası büyük afetlerde radyodan gelişmeleri takip edelim. Ekiplerin duyurularına kulak asalım, önerilerini dikkate alalım." tavsiyesinde bulundu. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir