• DOLAR 34.103
  • EURO 38.146
  • ALTIN 2875.028
  • ...
Somali'de 1 milyondan fazla kişi yerinden olabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) yayımladığı raporda, Somali'de giderek yayılan ve hükümetin olağanüstü hal ilan etmesine neden olan kuraklığın bilançosuna dair veriler paylaşıldı.

Raporda, son 40 yılın en ağır su kıtlığının yaşandığı belirtilerek ülkede su kaynakları ve kuyuların birer birer kuruduğu kaydedildi.

Ülkede şu ana kadar 3.2 milyon kişinin olumsuz etkilendiği belirtilirken, yaklaşık 245 bin kişinin gıda, su ve hayvan otlatacak alan bulabilmek için evini terk etmek zorunda kaldığı bilgisi paylaşıldı.

Kuraklığın etkili olduğu bölgelerde yeterli miktarda su ve temel gıda yardımı yapılmaması durumunda 6 ay içinde 1 milyon 36 bin ile 1 milyon 415 bin arasında kişinin evini terk edebileceğine dikkat çekildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan IOM Somali Acil Durum Koordinatörü Muhammed Abdelazim, "Şimdi müdahale edersek daha fazla kişinin evini terk etmesinin önüne geçebiliriz." dedi.

Somali'deki 103 ayrı bölgeye su kamyonu ve hijyen malzemeleri yollamak üzere olduklarını aktaran Abdelazim, kuraklığın baş gösterdiği bölgelere sondaj kuyuları da açılacağını ifade etti.

Olabilecek zorunlu göç anında büyük şehirlerde aşırı nüfus artışına yol açarak başta sağlık sistemi olmak üzere bir sektörü zor duruma sokabileceğinin altını çizen Abdelazim, Mart ayının sonuna kadar yaklaşık 255 bin kişiye yardım ulaştırılmasını hedeflediklerinin açıkladı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir