• DOLAR 32.665
  • EURO 35.564
  • ALTIN 2511.529
  • ...
Gözlük çerçevesi ve cam bedeli yıllardır hiç değişmedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye’de devletin gözlük çerçevesi ve camına verdiği destek yıllardır artmadı. SGK üç yılda bir olmak üzere gözlük çerçeve bedeli olarak 37 lira 80 kuruş destek veriyor. Gözlük camı için ise 10 ile 16 lira ortasında ödeme yapıyor. Ortalama bir gözlüğün 500 TL olduğu düşünüldüğünde bu rakamla gözlük alabilmek mümkün değil.

Devletin gözlük çerçevesi ve camına verdiği destek noktasında hastalarla sürekli sorun yaşadıklarını ifade eden Gözlükçü Nurullah Demirhan, hastaların reçetede yazılan gözlük ve çerçevesinin devlet tarafından karşıladığını zannettiğini kaydetti.

“Hastalara, devletin cam ve çerçevenin cüzi bir miktarı karşıladığını anlatamıyoruz”

Nurullah Demirhan

Devletin reçetenin sadece yüzde bir oranında bir katkı payını karşıladığını anlatmakta çok büyük bir problem yaşadıklarını ifade eden Demirhan, “Gözlüğün tamamının devlet tarafından karşılandığını sanıyorlar. Ama bu gün en basit çerçevenin fiyatı 200 lira, en basit camın fiyatı ise 150-200 lira, devletin karşıladığını miktar ise 40 lira, bu nedenle hastalarla problem yaşıyoruz, devletin çok cüzi bir miktarı karşıladığını anlatamıyoruz. Vatandaş da sıkıntı yaşıyor, gözlük almayanlar da oluyor.” ifadelerini kullandı.

“Hastanın orta seviyede bir gözlük alabilmesi için katkı payının 200 TL olması lazım”

Gözlüğün kullanıcısı için çok büyük bir ihtiyaç olduğunu dile getiren Demirhan, “Gözlük olmadan hiçbir şekilde göremeyen hastalar var. Bu nedenle gözlüğe iyi bir katkı payı verilmesi gerekiyor. Raporlarla ücretsiz bir şekilde ilaç alınabiliyor, gözlükte de aynı şekilde olmalı, gözlük kullanmadan dışarı çıkamayan, baş ağrısı, mide bulantısı yaşayan hastalar var. Basite alınıyor ama gözlük ihtiyaç sahipleri için çok önemli, katkı payının iyi bir seviyede olması gerekiyor.” dedi.

“Son zamlardan sonra ister istemez maliyetler arttı ama katkı payı sabit kaldı”

Ocak ayından sonra gözlük fiyatlarına çok büyük oranlarda zam geldiğini ve fiyatların fahiş oranda yükseldiğini dile getiren Demirhan, şunları söyledi:

“Maddi yetersizlikten dolayı gözlük alamayan birçok insan var. Hastanın orta seviyede bir gözlük alabilmesi için katkı payının 200 TL olması lazım, şu anda normal bir gözlüğün fiyatı 400-450 TL oranında, bunun 40 lirasını devlet ödüyor. Geri kalan farkını hastadan alıyoruz. Son zamlardan sonra ister istemez maliyetler arttı ama katkı payı sabit kaldı.”

“İlaçlar için yüzde 90 oranında katkı sağlıyor, gözlük için de aynı katkının sağlanmasını istiyoruz”

Davud Turhan

İlaca sağlanan katkı gibi gözlük için de aynı katkının sağlaması gerektiğini ifade eden Davut Turhan, halkın içinde bulunduğu durumu şu sözlerle anlattı:

“Yeni doktordan geliyoruz, gözlük camını değiştireceğiz ama bir türlü fiyatta anlaşamıyoruz. Fiyat çok yüksek, işimiz yok, devletimiz nasıl ilaçlar için yüzde 90 oranında katkı sağlıyorsa gözlük için de aynı katkı sağlanmalı, biz bunu istiyoruz. Milletin büyük çoğunluğu işsiz, perişan halde, bir taraftan okuyan öğrenci var bir taraftan da kiracıdırlar. Yakıt, elektrik ve birçok şeye zam geldi.” (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir