Orta Asya'da kitlesel elektrik kesintisi
Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'da büyük elektrik kesintileri meydana geldi.
Aynı elektrik şebekesine bağlı olan Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan, ana şebekede yaşanan arıza nedeniyle büyük elektrik kesintileri yaşandı.
Arıza ilk olarak Kazakistan topraklarında meydana geldi.
Kazakistan Elektrik Şebekesi İşletme Şirketi (KEGOC), şebekedeki bir dengesizlik nedeniyle transit hattın aşırı yüklendiğini, Özbekistan ve Kırgızistan'dan bir "güç dalgalanmasının" olduğunu belirtti.
Kesintinin sonuçları
Kesintiler, Kazakistan'ın Almatı bölgesi etkili oldu.
Kırgızistan'ın ikinci büyük şehri olan Bişkek'in birçok ilçesi, Oş ve diğer birçok şehrin enerjisi tamamen kesildi. Başkentte ısıtma sistemleri kapandı. Bazı bölgelerde su yok, birçok kullanıcının mobil interneti kesildi. ATM'ler, mağazalardaki nakitsiz ödeme terminalleri çalışmıyor, bankacılık işlemleri durduruldu.
Özbekistan'da, ülkenin doğusundaki beş bölge olan Taşkent, Ferghana ve Ferghana Vadisi'nde elektrik kesintileri meydana geldi. Yetkililer ısıtma, su temini ve kanalizasyon sistemlerindeki kesintiler konusunda uyardı. Ülkenin havaalanlarının çoğu kapatıldı ve metro askıya alındı. Amirsoy kayak merkezinin teleferiğinde elektrik kesintisi nedeniyle insanların mahsur kaldığı bildirildi.
Yedek güç kaynaklarına sahip birçok tesis normal şekilde çalışmaya devam ediyor. Almatı Uluslararası Havalimanı ve şehir metrosunun yanı sıra Bişkek Havalimanı da çalışır durumda.
Özbekistan Sağlık Bakanlığı, tüm hastanelerin yedek güç kaynaklarına geçtiğini bildirdi.
Alınan önlemler
Kazakistan'daki Shardarinskaya HES, dış iletişim hatlarının kesilmesi nedeniyle yükü sıfıra indirdi.
Kırgızistan'ın enerji şirketleri, ülkenin elektrik arzını aşamalı olarak restore etmeye başladı.
Özbekistan'ın enerji sistemi de Orta Asya'nın birleşik şebekesinden koptu ve çevrimdışı olarak yeniden başlatıldı.
Ülkelerin enerji hatları neden birbirine bağlı?
Orta Asya Birleşik Enerji Halkası projesi 1980'lerde ortaya çıktı, ancak sonunda 1997'de uygulanmaya başlandı.
Sistem, komşu ülkelerin acil durumlarda herhangi bir ülkede elektrik sıkıntısından kaçınmayı mümkün kılıyor. Sistem ayrıca, bu ülkelerde hidroelektrik türbinlerin gücünü ve tarım arazilerinin sulama ihtiyaçlarını koordine etmeyi mümkün kılıyor.
Başlangıçta, sistemin içinde sadece Kazakistan'ın güneyi, Kırgızistan ve Özbekistan'ın yanı sıra Türkmenistan ve Tacikistan da vardı. Türkmenistan 2003 yılında, Tacikistan ise 2009 yılında bağımsız olarak elektrik sağlama yeteneğini ilan etti ve projeden ayrıldı. (İLKHA)