Dünyadaki altın kaç yıl sonra bitecek
Dünya Altın Konseyi verilerine göre, yeraltı rezervlerinde 53 bin ton altın kaldı. Yılda 3 bin ton civarındaki üretim devam ederse, altın kaynakları 18 yıl içerisinde tükenecek.
Kanada merkezli Kalo Gold’un desteğiyle hazırlanan bir raporda çarpıcı bilgiler yer aldı. Dünya Altın Konseyi verilerine dayandırılan rapora göre, madenlerden tarih boyunca toplam 201 bin 296 ton altın çıkarılırken, yeraltı rezervlerinde 53 bin ton altın kaldığı tahmin ediyor. Yerin üzerindeki altının tümü yan yana getirilseydi, ortaya sadece 22 metre genişliğinde ve yüksekliğinde bir küp çıkacağı hesaplanıyor.
Çıkarılan altınlar nerelerde kullanılıyor:
Şimdiye kadar çıkarılan tüm altının neredeyse yarısı mücevher şeklinde tutuluyor. Hindistan ve Çin, 2020'de küresel mücevher talebinin yüzde 50'sinden fazlasını oluşturarak altın takı tüketimi için en büyük pazarlar oldu.
Altında en büyük kullanım alanlarından bir diğer yatırım. Altın destekli borsa yatırım fonlarında (ETF'LER) külçe, madeni para veya külçe olarak 44 bin tondan fazla altın tutuluyor.
Yatırımcıların yanı sıra merkez bankaları da en büyük altın sahipleri arasında yer alıyor. Merkez bankaları varlıklarını çeşitlendirmek ve kurdaki değişimlere karşı korunmak amacıyla genellikle altın tercih ediyor. Merkez bankalarının altın varlıkları, yer üzerindeki altının neredeyse 5'te birini oluşturuyor. 2021 itibariyle bankaların elindeki varlıklar 35 bin tonu aşıyor.
Altın elektronik, diş hekimliği ve uzay çalışmaları gibi çeşitli endüstriyel kullanımlara da sahip. Yaklaşık 30 bin ton yani yüzde 15’lik kısım endüstriyel kullanımda.
18 YIL SONRA BİTECEK
Dünya gazetesinden Evrim Küçük'ün haberine göre, dünyada kalan bilinen altın rezervinin büyüklüğü 2020 itibariyle 53 bin ton. Rezervlerde lider olan Avustralya, Rusya, ABD ve Peru dünyanın en büyük altın üreticileri arasında yer alıyor. Bu ülkelerin yanında Çin de dünyanın en büyük üreticileri arasında bulunuyor.
2020 yılı sonun itibariyle yeni keşif olmadan yeraltı rezervlerinin tükenmesinin yılda 3 bin ton üretimle 18 yıl süreceği hesaplandı.