Yayla muzu altınla yarışıyor
Bitlis`te karlı günlerin ardından yaşanan bahar mevsiminin meyvesi olarak bilinen ve genellikle dağların ve yaylaların yüksek kesimlerinde yetişen Uçkun (Yayla Muzu) fiyatı altınla yarışıyor.
BİTLİS - Vatandaşlar tarafından yılın bu dönemlerinde dağlardan toplanan Uçkun, ilk çıkan meyve olması nedeniyle 6-8 TL arasında değişen fiyatlara satılıyor.
Özellikle bölge insanları, sarılık, şeker, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet hastalıklarına iyi geldiği gerekçesiyle tercih ettikleri yayla muzunu, sadece uzaktan gördüklerini ve bu yıl fiyatının çok yüksek olması nedeniyle alamadıklarını belirtti.
Sabahın erken saatlerinde Sebze Hali önüne çuvallarla getirilen ve buradan manavlara verilerek çoğunlukla köşe başlarında satılan Uçkun`un fiyatının altınla yarıştığını belirten vatandaşlar, önümüzdeki günlerde fiyatının piyasa normallerine inmesini beklediklerini ifade etti.
Dağdan getirilen Uçkun`u alarak satan Öztekin Toprak, "Bu yıl aldıkları Uçkun`un fiyatının çok yüksek olduğunu, bu nedenle satış yapamadıklarını, vatandaşların sadece fiyatını sorduğunu belirterek, bu yıl uçkunun az olması ve talebin fazla olması nedeniyle fiyatlar yüksek olacaktır" dedi.
Dağdan topladıkları Uçkunları çarşı merkezine getiren Engin Albayrak ise, "Bizler gecenin bir yarısında 2-3 kişilik ekipler halinde kilometrelerce yol kat ederek Uçkun`un yetiştiği dağların yüksek kesimlerine çıkıyoruz. Saatlerce süren yolculuğun ardından vardığımız noktada topladığımız Uçkunları sırtlayıp yine kilometrelerce yol kat ederek köye getiriyoruz. Buradan da köy araçlarıyla merkezdeki Sebze Hali`nin önüne getirerek satıyoruz" şeklinde konuştu.
Her yıl bolca Uçkun getirerek sattığını dile getiren Albayrak, "Bu yıl Uçkun yok denecek kadar azdır. Şimdiye kadar böyle bir şey görmedik. Bu sadece bizim bölgemizde böyle değil. Aynı zamanda çevre köylerdeki arkadaşlara soruyoruz, onlarda bu yıl Uçkunlarının olmadığını söylüyorlar. Uçkunun olmaması fiyatları da etkiliyor. Önümüzdeki günlerde tekrar dağlara giderek uçkun getireceğiz. Ancak olmaması durumunda elimiz boş dönebiliriz. Bizde ekmeğimizi böylelikle kazanıyoruz" ifadelerini kullandı. (Şükrü Tontaş - İLKHA)