• DOLAR 32.381
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2326.06
  • ...
Diyarbakır'da 570 kırsal mahallenin yolu kapandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Dün itibariyle Diyarbakır ve ilçelerinde başlayan yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken başta Karayolları ve Büyükşehir Belediyesi olmak üzere birçok kurum karla mücadele kapsamında çalışma başlattı.

Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığında kurum yetkilileriyle bir araya gelen Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Şehir içi ve şehirler arası ulaşımda yapılan çalışmalar ve yaşanan sıkıntıları paylaşan Karaloğlu, "Şu anda Diyarbakır- Elazığ, Diyarbakır- Şanlıurfa, Diyarbakır- Mardin, Diyarbakır- Batman ve Silvan-Bitlis hattı gibi şehirlerarasında kapalı yolumuz yok. Fakat maalesef her kar yağışından sonra zincirsiz ve tedbirsiz özellikle tırların kaymasıyla oluşan trafiğe kapanmalar oluyor. Bunlara müdahale ederek ve kayan tırları yoldan çekerek yeniden trafiğe açmaya çalışıyoruz." dedi.

Lice-Kulp, Dicle-Hani ve Eğil-Dicle arası yollar kapalı

Tedbirsizlikten kaynaklı trafikte yaşanan sorunları dile getiren Karaloğlu, "Şu anda Mardin yolunda buna benzer bir sorunumuz var, arkadaşlar açmaya çalışıyor. Ergani-Maden arasında benzer sorunlarımız oluşuyor, arkadaşlarımız müdahale ediyor. Yine Bingöl yolunda buna benzer kapanmalarımız var. Önceliğimiz yollarda mahsur kalan vatandaşlarımızı bulundukları yerlerden daha güvenli yerlere almak, onların öncelikle can güvenliklerini, sağlıklarını korumaya dönük çalışmalardır ve bu da devam ediyor." ifadelerini kullandı.

İlçelerle Diyarbakır merkez arasındaki yolların durumunu aktaran Karaloğlu, "Şu anda Diyarbakır merkezde meteorolojinin son ölçümlerine göre kar kalınlığı 25 santimetreyi buldu ama Kulp’ta bir metreyi geçti. Şu anda Kulp ilçe merkezindeki kar kalınlığı bir metreyi geçmiş durumda. Sabah Çermik-Ergani ve Çermik-Çüngüş yolları da kapalıydı. Şu an itibariyle Çüngüş’e kadar yolumuz açılmış oldu. Lice-Kulp, Dicle-Hani ve Eğil-Dicle arası yollarımız kapalı. Ekiplerimiz yolu açmak için çalışmalarını sürdürüyor." diye belirtti.

Kırsaldaki 483 yerleşim biriminde enerji kesintisi var

Kırsal mahallelerin yol ve elektrik kesintileri bilgilerini paylaşan Karaloğlu, "Diyarbakır’ımızda bin 47 mahallemizden 570 kırsal mahalle yollumuz kapalı. Çünkü bugün önceliği il ve ilçe merkezi ile daha çok ana yollara vermiş olduk. Kırsala müdahale ettiğimiz bölgeler var ama ağırlıklı olarak merkezlerde kaldığımız için kırsala çok yoğunlaşamadık. İl merkezinde kapalı cadde veya sokağımız yok. Şehirde hayat devam ediyor." şeklinde konuştu.

Enerji ile ilgili il ve ilçe merkezlerinde yer yer sorunları yaşandığını ifade eden Karaloğlu, şu anda genel bir elektrik kesintisinin olmadığını ama oluşan arızalara yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Karaloğlu, "Şu anda kırsaldaki 483 yerleşim birimimizde enerji kesintimiz var. Bunların birçoğuna ulaşım sağlanamadığından ekiplerin müdahalesi de zorlaşıyor. Ulaşımı sağlayan ekiplerle; enerji kesintilerine müdahale eden ekiplerin koordinasyonu ile en kısa sürede enerji veremediğimiz bölgelere de enerji vermeye çalışacağız. Haberleşmede çok ciddi bir sorununuz. İçme suyunda şu anda Ergani'de yüzde 5'lik kısmında su kesintimiz var, İnşallah onu da en kısa zamanda çözmüş olacağız." dedi.

Eğitim öğretime 2 gün daha ara verildi

Eğitim öğretime 2 gün daha ara verildiğini sözlerine ekleyen Karaloğlu, "Bugün eğitime ara vermiştik. Bu gece meteorolojinin vermiş olduğu bilgiye göre gece 12'den sonra eksi 15'leri görebileceğimiz yönünde uyarılar var. Almış olduğumuz kararla ilçeler dahil Diyarbakır'ın tamamında yarın ve cuma günü olmak üzere eğitime 2 gün ara veriyoruz. Aynı şekilde kamu kurumlarında çalışanlardan gebe, engelli ve kronik hastalığı olanlar da aynı şekilde 2 gün idari izinli sayılacak." ifadelerini kullandı.

Son 49 yılın en çok kar yağışının olduğu gün oldu

Meteoroloji verilerine göre kar yağışı bu gece itibariyle son bulacak ama haftaya yeni bir kar dalgasının geleceği bilgisi de var. Meteorolojiden almış olduğumuz bilgiye göre 16 Ocak 1973'de Diyarbakır’da 65 santim kar yağmış o gün o günden bugüne en çok kar yağan gün oldu. Bu da şu anlama geliyor, son 49 yılın en bereketli gününü ve kışını yaşıyoruz. İnşallah bu da yazın çiftçilerimizin yüzünü güldürür diye temenni ediyoruz." dedi. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir