• DOLAR 33.982
  • EURO 37.725
  • ALTIN 2728.385
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken Bosna Hersek mesajı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısına katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bosna Hersek'teki krizin aşılması için uluslararası camianın birlikte hareket etmesine ihtiyaç duyulduğu aşikardır." açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE İLE SIRBİSTAN ARASINDA 4 ANLAŞMA İMZALANDI 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'nin huzurunda iki ülke arasında 4 anlaşma imzalandı.

Erdoğan ve Vucic'in Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa yaptıkları görüşmenin ve Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Oturumu'nun ardından çeşitli anlaşmaların imza törenine geçildi.

Cumhurbaşkanlarının huzurunda iki ülke arasında 4 anlaşma imzalandı.

Bu kapsamda, "Eğitim Alanında İş Birliği Anlaşması", "Turizm Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı", "Sinematografik Ortak Yapım Anlaşması" ile "Sırbistan Kültür Anıtları Koruma Enstitüsü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Arasında İş Birliğine Yönelik Çerçeve Anlaşması", Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sırbistan Başbakan Yardımcısı, Kültür ve Enformasyon Bakanı Maja Gojkoviç ve Sırbistan İnşaat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Tomislav Momiroviç tarafından imza altına alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

TİCARET HACMİMİZ REKOR KIRMAYA DEVAM EDİYOR

"Başta Balkanlar olmak üzere bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunduk. Sırbistan ile ilişkilerimiz mükemmel seviyede ilerliyor. Bin 300'den fazla Türk şirketi Sırbistan'da faaliyet gösteriyor. (Sırbistan'la ticaret hacmi) Geçtiğimiz yıl yüzde 34'e yakın bir artışla bu rakamı 2 milyar dolar seviyesine taşıdık. Hedefimiz 5 milyar doları yakalamaktır. Ticaret hacmimiz rekor kırmaya devam ediyor.

Sırbistan ile ilişkilerimiz mükemmel seviyede. İş birliğimizi kapsamlı şekilde ele aldık, atacağımız adımları görüştük. Türkiye olarak biz de ülkemizde yatırım yapmak isteyen Sırp yatırımcılara gereken her türlü yardımı sağlamaya devam edeceğiz. Bugün bin 300'den fazla Türk şirketi Sırbistan'da faaliyet gösteriyor ve yaklaşık 8 bin kişiye istihdam sağlıyor. Yatırımlarımızın toplam değeri son 10 yıl içerisinde 1 milyon dolardan 250 milyon dolara yükseldi

BOSNA HERSEK AÇIKLAMASI

Bosna Hersek'teki krizin aşılması için uluslararası camianın birlikte hareket etmesine ihtiyaç duyulduğu aşikardır.

ABD'NİN EASTMED KARARI

ABD, mali analizlerden sonra kendileri fayda görmedikleri için Doğu Akdeniz'deki projeden geri çekilme kararı aldılar.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'in açıklamaları ise şöyle:

"BOSNA HERSEK'İN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SON DDERECE SAYGILIYIZ"

"Türkiye'yle ticaret hacmimiz tarihin en iyi ivmesini yakaladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Bosna Hersek'in toprak bütünlüğüne son derece saygılı olduğumuzu söyledim.

Boşnaklar, Hırvatlar ve Sırplar olmak üzere üç lideri bir araya getirelim ve bu işi başaralım. Bu karara vardık."

Bu haberler de ilginizi çekebilir