• DOLAR 35.484
  • EURO 36.303
  • ALTIN 3064.53
  • ...
Telefona Yüklediğiniz Uygulamalara Dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Teknoloji Bilgilendirme Platformu üyesi Çığır İlbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, internet güvenliği konusunda öncelikle kullanıcıların bilinçli olması gerektiğini söyledi.

Mobil cihazlara yüklenecek uygulamaların iyi irdelenmesi gerektiğini vurgulayan İlbaş, "Sosyal ağ ve sosyal medya sitelerindeki hesaplar için en büyük risk, hesaba yüklenen uygulamalarla oluşuyor" dedi.

Özellikle Facebook ve Twitter kullanıcılarının hesaplarına erişim izni isteyen uygulamalara bu izni vermeden önce Google gibi arama motorlarından konuyla ilgili bilgi edinmeleri gerektiğini anlatan İlbaş, şunları kaydetti:

"e-Posta adreslerine gelen sahte iletilere karşı da temkinli olmak gerekiyor. Facebook ve Twitter sitelerinin sahte kopyalarının linklerini e-posta mesajlarıyla kullanıcılara gönderen şifre hırsızları var. Ayrıca bilgisayarda ve akıllı telefonlarda lisanslı ve güncel bir antivirüs yazılımı kullanmak da bu tür tehditlere karşı alınabilecek temel önlemler arasında yer alıyor."

-TCK`da yasal boşluk var-

Avukat Mehmet Ali Köksal ise siber korsanlara verilecek ceza konusunda yasal boşluk bulunduğunu öne sürdü.

Bir kişinin bilgisayarı, e-postası ya da sosyal medya hesabına o kimsenin izni olmaksızın girilmesinin, Türk Ceza Kanunu`nun (TCK) 243. maddesi uyarınca "Yetkisiz Erişim" suçuna girdiğini belirten Köksal, bu hükme göre; bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren ve orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verildiğini vurguladı.

Köksal, bilgisayar korsanının bununla kalmayarak, kasıtlı bir biçimde sistemin içindeki verileri siler, değiştirir, başka yere gönderir ya da yeni veri yerleştirirse TCK 243`ün yanında ayrıca TCK 244/2`den de sorumlu olacağını, bu hükme göre de altı aydan üç yıla kadar hapisle cezalandırılacağını ifade etti.

Köksal, şunları kaydetti:

"Örneğin, bir şirketin Twitter hesabına giren bilgisayar korsanları, buradaki tweetleri silerse yahut hesabın ayarlarında oynama yaparsa, ayrı ayrı TCK madde 243`ten ve 244/2`den cezalandırılacaklardır. Bu bağlamda, sadece sisteme girme hususunda TCK bakımından yasal bir boşluk yok. Ancak TCK madde 244`ün kapsamı konusunda, hangi fiillerin bu madde bağlamında değerlendirilmesi hususunda bazen tartışma yaşanabiliyor. Örneğin, şirketin Twitter hesabından bir kimseye tweet yollayan failin, fiilinin 244/2 kapsamına girdiği tartışılabiliyor."


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir