• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.825
  • ...
Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Selvi: Din eğitimi dersler üstü bir konudur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Din eğitiminin yalnız başına herhangi bir ders olmadığını ifade eden Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, İLKHA'ya yaptığı açıklamada, seçmeli ders tercihleri hakkında velilere ve öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.

Kur'an-ı Kerim, Temel Dini Bilgiler ve Hazreti Peygamber'in Hayatı gibi derslerinin seçilmesine önem verilmesi gerektiğine işaret eden Selvi, "Eğitim-öğretim ortamı içerisinde zorunlu ders kapsamında verdiğimiz dersler olduğu gibi aynı zamanda seçmeli derslerimiz de vardır. Seçmeli derslerin amacı öğrencilerin sene başında ve ara dönemlerde bazı dersleri seçmeli ders olarak seçmesi ve bunun sonuncunda da zorunlu eğitim kapsamında aldığı eğitimin yanı sıra aynı zamanda seçmeli derslerle ilgili bir eğitim öğretim imkanından faydalanmasını ihtiva eder. Bu doğrultuda bu derslerin her birisi de birtakım tecrübelerle belirlenmiş ve öğrencilerimize ilave olarak verilmesi önemsenir." dedi.

 

"Din eğitimini okullar üzerinden verebilmemiz gerekir"

Okullarda verilen dini eğitimin yetersiz olduğunun altını çizen Selvi, "Ülkemizde, dünyadaki örnekleriyle mukayese ettiğimiz zaman, öğrencilerimizin tevhid-i tedrisat ve zorunlu eğitim dikkate alındığı zaman din eğitimi hizmetini okullar üzerinden öğrencilerimize verebilmemiz gerekiyor. Bu bağlamda değerlendirdiğimizde ilkokul, ortaokul ve liselerde, imam hatip liselerinin haricindeki okul türlerimizin tamamında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi verebiliyoruz. Bu dersler de haftada bir veya 2 saat şeklindedir. İlkokullarda 4'ncü sınıflarda ve ortaokullarda 2 saatlik, liselerde de 1 saatlik Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi verebiliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Öğrenciler seçmeli ders imkanlarından mutlaka yararlanmalı"

Açıklamasının devamında Selvi, şunları aktardı:

Din eğitimi dersi olmadığı için seçmeli olarak bunu okullarımızda Kur'an-ı Kerim, Temel Dini Bilgiler ve Hazreti Peygamber'in Hayatı gibi hususlarda öğrencilerimizin ders almasına imkân veren bir düzenleme var. Öğrenciler bu imkanlardan yararlanabilmesi için okullarımızın seçmeli ders imkanlarından mutlaka yararlanmaları gerekiyor. Çünkü bu eğitimi eğer okulda alamazsa okulun dışında ve eğitim öğretimin olmadığı zamanlarda bunu alması söz konusu olacak ki bu da öğrencilerimiz için zorlu bir durumdur. Çünkü bir kısım öğrencimiz tatile giderken bir kısım öğrencimiz de yaz kurslarından yararlanabilmek için bir uğraşın içerisine giriyor. Okullarımızda bu eğitimi almaları son derce önemlidir. Çünkü her birisi ilahiyat fakültesinden mezun olmuş ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak atanmış, din öğretimi hususunda yetkinliği tescillenmiş, formasyonu olan, bu hususta din eğitimi alan en iyi eğitimcilerinden öğrencilerimiz faydalanmış olacak. Bunun için de öğrencilerimiz mutlaka seçmeli derslerini seçmede bulunsunlar ki din eğitimi anlamında öğrenmesi gereken şeyleri okullarda çocuklarımız kazanabilsin.

"Din eğitimi dersler üstü bir durumdur"

Din eğitimi çocuğumuzun bir Müslüman olarak yaşamasında kendisine ihtiyaç olan temel husus olduğunu dile getiren Selvi, "Din eğitimi dersler üstü bir durumdur. Bunun için mutlaka çocuklarımız bu dersleri alabilmeli. Bunları alabilmesi için de seçmeli ders seçiminde mutlaka seçimlerini düzgün bir şekilde yapmaları gerekiyor. Velilerin, mutlaka çocuklarımızın bu dersleri seçmeleri ve dini konudaki eksikliklerin giderilmesi, öğrenim ihtiyacının karşılanmasını sağlamak üzere inisiyatif almaları gerekir. Çocuklarıyla görüşmek suretiyle bunun kendileri için ne kadar ehemmiyetli olduğunu anlatmaları gerekiyor. Diğer seçmeli derslerin hepsi de kıymetli… öğrencilerimiz bu dersleri seçebilir ama din eğitimi bir Müslümanın yaşam boyunca kendisine lazım olan hususların öğretilmesidir. Bu anlamda çocuklarımızın mutlaka bu ihtiyaçlarının da okullarca karşılanması lazım ki çocuklarımız eksik kalan tarafını tamamlamış olsunlar." ifadelerini kullandı.

"Seçmeli derslerin okullarımızda olmasını bir fırsat olarak görüyoruz"

Selvi, "İmam hatip liselerinde çocuklar bunları öğreniyor ama yalnızda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersiyle bu ihtiyaçlarının karşılanması mümkün olmayan ilkokul, ortaokul ve diğer liselerdeki çocuklarımız bu imkânı bir fırsata dönüştürmesi gerekiyor. Bu anlamda hem çocuklarımızın din eğitimi olan Kur'an-ı Kerim, Temel Dini Bilgiler ve Hazreti Peygamber'in Hayatı ile ilgili dersi seçmek istemeleri hem de velilerin bu hususta çocuklarımızı bu noktada yönlendirmeleri gerekir ki çocuklarımız ileriki yaşlarda 'Müslümanım ama dinimize dair hiçbir şey bilmiyorum. Dini yaşantımda neleri doğru yaptığımın farkında değilim' gibi pozisyonlara düşmesinler. Bu anlamda seçmeli derslerin okullarımızda olmasını bir fırsat olarak görüyoruz. Seçmeli derslerde din eğitimine dair konuların seçilmesinin kendileri için hayati bir konu olduğunu özellikle belirtmiş olalım." dedi. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir