Vücuttan kaybolan mineralleri yerine getiren sebze: Havuç
Bünyesinde barındırdığı A, C, K vitaminleri, pantotenik asit, potasyum, folik asit, demir, bakır, magnezyum sayesinde havucun vücuda son derece önemli faydaları vardır.
Havuç, lezzetli, besleyici ve son derece faydalı bir kök sebzedir. Vücutta A vitaminine dönüşen bu değerli antioksidan özellikle göz sağlığına faydalarıyla bilinir.
Havucun sağlığımıza olan faydalarını sıralayacak olursak;
- Bol miktarda A vitamini barındıran havuç B, C, D ve E vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Ayrıca karoten, şeker ve fosfor ihtiva eder.
- A vitamini ve bol vitaminleri ile karaciğeri kuvvetlendirir.
- Kalp rahatsızlığı ve damar sertliği olanlara tüketilmesi tavsiye edilir.
- Ara öğünlerde 1-2 küçük havuç yenilmesi tokluk hissi sağlar.
- Karaciğer fonksiyonlarının korunmasında, sindirim sistemi üzerinde oldukça etkilidir.
- Cildi canlandırır, güzelleştirir.
- Yaşlanmaya bağlı oluşan ağrı ve sızıları havuç suyu içerek azaltabilirsiniz.
- Doğal A vitamini kaynağı olduğu için göz sağlığını, görme gücünü artırır. Kemik bozuklukları ve osteoporoza karşı etkilidir.
- Potasyum ve posa içeriği ile kolesterole, hipertansiyona karşı savaşır.
- Safra kesesi ve karaciğer enzimlerini düzenlenmesi üzerinde çok etkilidir.
- İçerdiği E vitamini ile kanser oluşumunu engelleyici özelliği vardır.
- Havuç suyu güçlü bir antioksidant olan beta- karotenden zengin olduğu için hücre dejenerasyonunu önler.