• DOLAR 34.57
  • EURO 36.032
  • ALTIN 3001.579
  • ...
Halk toplu ulaşıma yapılan zammı değerlendirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü’nde (UKOME) toplu taşıma ücretlerinde yapılacak zamlarla ilgili toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıda alınan kararlar çerçevesinde belediye otobüsleri ve tramvaylarda tam bilet ücretleri 4 lira 15 kuruş, özel halk otobüslerinde 4 lira 40 kuruş oldu. Belediyenin kırsal mahallelere hizmet veren otobüslerde ise tam bilet fiyatı 8 lira 30 kuruş olarak belirlendi.

 

Toplu ulaşıma yapılan zam öğrencilere yansıtılmazken, özel halk otobüsleri esnafı için her öğrenci başına Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 1 lira 85 kuruş ödeyecek.

Toplu taşımaya yapılan yüzde 48'lik zam kararını değerlendiren halk, yapılan zam oranının çok fazla olduğunu, özel halk otobüs sürücüleri ise halkın da düşünülmesi gerektiğini belirterek, zam oranını makul buldu.

Toplu ulaşıma yapılan zam oranını vatandaşların çoğunluğu fazla bulurken, kimisi de yaşanan zamlar, akaryakıt fiyatlarının artması ve enflasyon oranları nedeniyle ulaşıma da zam yapılmasının normal olduğunu ifade ettiler.

“Toplu taşımayı kullananların hiçbiri bu zammı kaldıramaz”

Toplu ulaşıma yapılan zammın vatandaşı mağdur edeceğini belirten Halil Koçum, “Ama yapacak bir şey yok. Ekonominin durumu belli. Bundan dolayı zamlara alışacağız. Toplu ulaşıma yapılan yüzde 48'lik zam çok olmuş. Keşke zam oranı biraz daha az olsaydı, belki daha iyi olurdu. Toplu taşımayı kullananların hiçbiri bu zammı kaldıramaz. Bir kişinin günlük toplu taşıma iki defa kullanmasını baz alırsak, bu zam çok olmuş ve vatandaş için çok zor. Her geçen gün hayat daha da zorlaşıyor.” dedi.

“Yapılan zam çok yüksek”

Devletin bu zamlara el atması gerektiğini belirten Nazlı Hanım, “Halkın çok zor durumda olduğu bir dönemde her şeye zam gelmesi ile birlikte milletin geliri yeterli olmayacaktır. Bundan dolayı yapılan zam iyi değil. Yapılan zam çok yüksek. Her yere mecburen araçla gidileceği için çok zorlanacağız ve yürüyerek gidilecek bir yerde yok. Çok kötü durumdayız.” ifadelerini kullandı.

“Toplu ulaşıma yapılan zam çok”

Son zamanlarda her alanda zamların yapıldığına dikkat çeken Bayram Şahin, “Her şeyin fiyatı başını almış gidiyor. Yapılan zamlara bir şey diyemiyorum. Çünkü her şeye zam geliyor. Vatandaş ne yapsın? Esnaf içinde normaldir. Çünkü her şeye zam geliyor. Bu kriz milleti bitirdi. Her geçen gün zam geliyor. Halkın alım gücü hiç kalmadı. Emekliye hiç bakmıyorlar. Emekliye zam yok. Emekliler yıllardır devlete ve millete hizmet etmiş. Fakat aldığım emeklilik elektrik, su faturasını ödememe yetmiyor. 1500 liralık faturam var, ödeyemiyorum. Bankaya 50 bin TL borcum var, onu da ödeyemiyorum. Emekli ne yapsın? Zamlar bizi bitirdi. Elimizden bir şey de gelmiyor. Toplu ulaşıma yapılan zam çok.” şeklinde konuştu.

“Bu durum ne olacak bilemiyoruz”

Toplu ulaşıma yapılan zamma tepki gösteren Hurşit Güney, “Toplu taşıma araçlarını kullananlar artık her yere yaya gidip gelecek. Toplu taşıma sürücüleri de haklı. Akaryakıt fiyatları uçtu gitti. Her şeyin fiyatı uçtu. Bu durum ne olacak bilemiyoruz. Millet galiba acından ölür. Hırsızlık da çoğaldı. Sağ olsun hükümetimiz yardım ediyor ama yaptığı yardımın 10 katına tekrar geri alıyor.” diye konuştu.

“Her zaman fatura halka kesiliyor”

Toplu taşımaya yapılan zammın normal olduğunu ifade eden Abdullah Bey, “Akaryakıt fiyatlarını göz önünde bulunduracak olursak, asgari ücret, şoförün aylığı derken bu zam normal. Bir adet lastik 3000 lira olmuş. Yapılan zam normal. Ama halkın alım gücü yok. Vatandaşın alım gücü olmadığından dolayı zorluk çekiyor. Her zaman fatura halka kesiliyor. Halkın da otobüs işletmelerinin de bir suçu yoktur. Çünkü maliyet yükseldi, halkta da para yok. Şu anda en büyük sorun zam.” dedi.

“Esnafın kontak açacak durumu kalmadı”

Toplu taşıma işletmecileri için bu zammın yapılması gerektiğini ifade eden Abdullah Çiftçi ise şunları söyledi:

“Lastik, mazot, şoförün ücreti hesaplandığında bu zammın yapılması lazımdı. Esnafın kontak açacak durumu kalmadı. Bu zam şarttı, yapılması gerekirdi. Zararına çalışmasınlar yazık. Vatandaş kan ağlıyor ve esnaf da dükkanını siftahsız kapatıyor. Çiftçi olarak bizim de kontak açacak durumumuz kalmadı. Mazot 15 liraya yaklaşmış. Her şeyin fiyatı yükselmiş. Çiftçi kan ağlıyor. Yani durum hiç iyi değil.”

Son zamanlarda yapılan zamlardan yakınan İmam Hüseyin Yalım, “Her şeyin fiyatı ikiye katlandı, fiyatı yükselmeyen bir şey kalmadı.” değerlendirmesinde bulundu.

“Zam kurtarmıyor ama yapacak bir şey yok”

Akaryakıt fiyatlarından yakınan otobüs şoförü Mehmet Kaya, “Mazota gelen zamdan ve toplu ulaşıma yapılan zamdan herkesin haberi var. Hepimiz aynı sıkıntı yaşıyoruz. İnşallah iyi olacak diye bekliyoruz. Yoksa yapılan zam bizi kurtarmadı. Devletimiz ve belediye biraz destek verdi, inşallah iyi olacak diye bekliyoruz. Mazotun fiyatı üçe katlandı. Aracıma günlük 400 liralık mazot alırken, şu anda 1200 liraya yakın mazot alıyorum. Zam kurtarmıyor ama yapacak bir şey de yok. Hattımızı durdurma gibi bir ihtimalimiz de yok. Zam 15 Ocak cumartesiden itibaren geçerli olacak. Öğrenciye zam yapılmadı. Tam 4 lira 40 kuruş oldu.” diye konuştu.

“Halkı da düşünmemiz lazım”

Yapılan zaman makul bulduklarını belirten Hannan Uğur, “Sonuçta halkı da mağdur etmemiz lazım. Çünkü öğrencilerimiz var. Buna da şükürler olsun. Akaryakıt fiyatlarına zam geldi ama idare etmemiz ve halkı da düşünmemiz lazım. Zam yeterli değil ama mecburen bunu da kabul etmemiz lazım.” dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir