Saygın: Kapsayıcı Bir Anayasa Olmalı
HÜDA PARın hukukçu kurmaylarından Avukat Rasim Saygın, hazırlanan yeni anayasanın hiç kimseyi ötekileştirmeden kapsayıcı olması gerektiğini vurgulayarak, "Anayasa öz ve kapsayıcı olmalı. Aksi halde sağlıklı bir anayasa yapılamaz"dedi
İbrahim Toprak / İstanbul
Yeni anayasayla ilgili çalışmalar devam ederken üzerinde anlaşılamayan maddeler beklemeye alınıyor. Hükümet kanadı uzlaşmacı bir yaklaşım olmaması halinde kendi hazırlayacağı anayasa taslağını referanduma götürebileceği sinyallerini veriyor. Peki, bir anayasa nasıl olmalı? Hazırlanan bir anayasa tüm kesimleri memnun edebilir mi? Bugün yaşanan tartışmaların temelinde ne var? Tüm bu soruların cevabını Hür Dava Partisi (HÜDA PAR)’ın hukukçu kurmaylarından Avukat Rasim Saygın ile konuştuk.
ANAYASA HİÇ KİMSEYİ ÖTEKİLEŞTİRMEMELİ
Herkesi memnun edecek bir anayasa yapmanın mümkün olmadığını söyleyen Avukat Saygın, bu yaklaşımını şu ifadelerle açıkladı: “Herkesi memnun edecek bir anayasa yapmak mümkün değildir. Bu yönüyle siz, ben toplumun bütün kesimlerini memnun edecek bir anayasa yapacağım, derseniz bir anayasanın üzerinde belki de ciltler dolusu kitap yazmanız gerekecektir. Kanunlarla, yönetmeliklerle yapabileceğiniz birçok şeyi anayasaya koymanız gerekecek.”
Anayasa hazırlarken anayasanın özü itibariyle bir çalışmanın yapılması gerektiğini belirten Saygın; yeni anayasanın hiç kimseyi incitmeyecek, hiç kimseyi ötekileştirmeyecek ve kapsayıcı bir anayasa olması gerektiğini vurguladı.
KORUMACI BİR YAKLAŞIM ZARARLI
Bugüne kadar yapılan anayasaların halktan ziyade devleti koruyan, güvenlikçi bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Avukat Saygın, “82 anayasasında da kanunlar ve yönetmeliklerle düzenlenebilecek birçok madde bulunuyor. Bu durum güvenlikçi bir anayasa yapma mantığından kaynaklanmaktadır. Bu, ‘Ben devleti nasıl daha fazla koruyabilirim. Bazı sınırlamaları nasıl anayasaya koyabilirim’ şeklindeki devleti güvence altına alma konusundaki endişelerden kaynaklanan bir durumdur. 82 anayasasını 61 anayasasıyla kıyasladığımızda 82 anayasasının daha geri bir anayasa olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
ANAYASA, ÇATI YASADIR
Birçok ülkede anayasaların temsili olduğunu anlatan Saygın, İngiltere’de yazılı bir anayasanın olmadığını hatırlattı. Anayasanın bir üst norm olduğunu dile getiren Saygın, alt düzenlemelerin ise kanunlarla yapıldığını belirtti. Ancak Türkiye’de kanunla düzenlenebilecek birçok maddenin anayasaya girdiğini ve bugünkü tartışmaların temelinde de bunun olduğunu anlatan Saygın, “Bu mantıkla hareket edildiği müddetçe sağlıklı bir anayasa yapılamaz” şeklinde konuştu.