Pütürge Ziraat Odası Başkanı Ayaydın'dan tehlike sinyali: Gıda sıkıntısı kapıda
Pütürge Ziraat Odası Başkanı Kürşat Ayaydın, artan girdi maliyetlerinin çiftçinin belini bükmekle kalmadığını, ileriki yıllarda gıda kıtlığı gibi büyük sorunlarla karşı karşıya kalınacağının sinyallerini verdiğini söyledi.
Pütürge Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Ayaydın, başta girdi maliyetleri olmak üzere çiftçilerin yaşadığı sıkıntılar ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.
Ayaydın, "Ülkemiz gerek kuraklık anlamında gerekse Covid-19 salgını nedeni ile zor ve olumsuz bir yıl geçirdi. Bu zorluklara karşı yaşanan ekonomik sıkıntılar neticesinde artan girdi maliyetleri çiftçimizin belini bükmekle kalmadı, ülkemiz için de ileriki yıllarda gıda kıtlığı anlamında büyük sorunlarla karşılaşabileceğimizin sinyallerini vermektedir." dedi.
"Gübre ve mazottaki artışlar yüzünden çiftçimiz sonbahar ve kış ekimlerini yapamadı"
Sürekli artan girdi maliyetlerine de değinen Ayaydın, şöyle devam etti:
Ocak 2020 yılında 2 bin 100 TL olan gübrenin tonu Ocak 2022 yılı itibarı ile 14 bin 250 TL oldu. Ocak 2020 yılında 6,51 TL olan mazot litre fiyatı Ocak 2022 de 14 TL oldu elektrik maliyeti 2020 yılında 58,6 kuruştan 2022 yılı itibarı ile 1.35 TL olmuştur. Gübre ve mazottaki artışlar yüzünden çiftçimiz sonbahar ve kış ekimlerini yapamadı. Yapanlar ise yeterince gübre atamadığından verim düşüklüğü yaşanacağı aşikârdır. Bu bahsettiğimiz sadece tarımdaki girdilerin küçük bir kısmı. Gerek ekipman gerek işçilik gerekse de sulama olsun, benzeri birçok durum üretim maliyetlerimizi etkilemektedir. Girdilerdeki bu oranlara karşılık çiftçinin ürünü hala gerekli değerde alıcı bulmamakta, tarladaki 1 TL'lik ürünü marketlerde vatandaş 8 TL'ye almaktadır. Tarlada çalışan çiftçimizin emeği sömürülmektedir. Çiftçilerimiz çalışıyor üretiyor ama yeterince para kazanamıyor.
"Kesintisiz üretim için çiftçiye daha çok destek verilmeli"
Sorunların çözümü için öneriler sunan Ayaydın, "Kesintisiz üretim için çiftçiye daha çok destek verilmeli, tarımsal üretim için kullanılan mazotta Özel Tüketim Vergisi kaldırılmalı, tarımsal üretimde yenilenebilir enerji kullanımı teşvik edilmelidir. Tarımsal kuruluşların da teşvik vermeye daha verimli katılması sağlanmalı, organik tarım ve iyi tarım uygulamalarındaki destekler arttırılmalı, çiftçilerin kredi borçlarındaki faizler silinmeli ve ödeme planı çıkarılmalıdır. Yem fiyatları düşürülmeli, iklimsel değişikliklerinden ve kuraklıktan kaynaklı sulama sorunlarına destekler sağlanmalıdır. Maliyetlerin aşırı artması karşısında girdi desteği çok yetersiz kaldı. Üreticiye moral verecek yeni destekler acilen devreye sokulmalı. Aksi takdirde ülke olarak ağır faturalar öderiz. Sonra çok pişman oluruz ancak ahlar vahlar para etmez." uyarısında bulundu. (İLKHA)