• DOLAR 32.366
  • EURO 34.676
  • ALTIN 2389.877
  • ...
Din dersleri Kürtçe verilmeli!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası (DİVES) üyesi Abdullah Arkan, “Bir halk, ulus, okulda, üniversitede eğitimini, dinini, medyasını, hayatın tüm alanlarını kendi anadili ile örgütleyip yönetemezse meyvesiz bir ağaç gibi olur” dedi.

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orta okullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersler için tercih süreci başladı. Öğrencilerin tercih ettikleri dersleri 21 Ocak 2022'ye kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.

Bazı çevreler öğrenci ve ebeveynlere anadilde eğitimi tercih etmeleri çağrısında bulunurken bazı çevreler ise din derslerine önem verilmesini istiyor.

Rûdaw TV’de Hêvîdar Zana’nın sunduğu bültene konuk olan Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası (DİVES) üyesi Abdullah Arkan, okullarda okutulan din derslerinin anadilde eğitime alternatif olması bir yana, din derslerinin de ayrıca Kürtçe verilmesi gerektiğini söyledi.

Seçmeli derslerin bir hak olduğunu belirten Arkan, “Bu değerli bir fırsat. Aileler, ebeveynler çocuklarını Kürtçe’nin Kurmancî ve Zazakî lehçelerini seçmeli ders olarak tercih etmeleri konusunda teşvik etmelidir” çağrısında bulundu.

Abdullah Arkan, “Diyarbakır Valisi eğer okumuş, bilgin biri ise biraz empati yapmalı. Telafer Irak’ta, Gümülcine Yunanistan’da. Oralarda yaşayan Türkler için ne istiyorlarsa Kürt çocukları için de istemelidirler. Türkiye’de 25 milyondan fazla Kürt yaşıyor. Partilerimiz, dernek ve kurumlarımız da Kürtçe dil derslerine önem vermeli” dedi. 

“Dil Allah’ın ayetleridir. Allah’ın ayetlerini inkar doğrudan küfürdür” diyen Arkan, “İbrahim Suresi 4’üncü Ayette, her bir peygamberin kendi dilinde gerçekleri öğretmesi için gönderildiği buyuruluyor. Rum Suresi 22’inci Ayetinde de ‘O’nun varlığının delillerinden biri de, gökleri ve yeri yaratması, ayrıca dillerinizin ve renklerinizin farklı farklı olmasıdır. Bilgi sahibi olanlar için bunda elbette kesin deliller vardır’ diyor. Kutsal ayetlerin inkarı küfürdür. Afganistan’da Afganca, Arabistan’da Arapça, Hindistan’da Hinduca konuşan yoksa oralar kıymetsiz anlamsızdır. Bu konuda Hz Peygamber’in bir Hadisi var. ‘Şu üç şeyden dolayı Arapları seviniz: Çünkü ben Arap’ım, Kur’an Arapçadır ve Cennetliklerin dili Arapçadır’ der. Bu nedenle insanların kendi neslini sevmesi en temel hakkıdır” ifadelerini kullandı.

Abdullah Arkan, “Parti ve kurumlarımız, bizi yönetenler, bedel ödeyenler çocukları Kürtçe isim veriyor ama Kürtçe öğretmiyorlar. Kızın adı Gülistan ama Kürtçe bilmiyor. Çocuğun adı Agit, Şervan ama Kürtçe bilmiyor. Çok yazık.

Maalesef 50 milyon nüfuslu Kürtler hala kendi dillerinde eğitim göremiyor. Biz kendimize, dilimize sahip çıkmazsak, başkası bizim için bir şey yapmaz. Bir halk, ulus, okulda, üniversitede eğitimini, dinini, medyasını, hayatın tüm alanlarını kendi anadili ile örgütleyip yönetemezse meyvesiz bir ağaç gibi olur” yorumunu yaptı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir