Sahiplerince sokağa salınan pitbull sayısı arttı!
"Tehlike arz eden köpek ırkları" ifadesi Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından imzalanan 7 Aralık 2021'de yürürlüğe giren genelgede geçiyor.
Ceza alacağından korkan bazı pitbull sahiplerinin köpeklerini sokağa terk ettikleri belirtilirken hayvansever Erkoç, pitbulların komşular arası husumete kurban olduğunu söyledi. Veteriner Eroğlu ise hayvan refahı için genel müdürlük kurulmasını önerdi.
Geçen günlerde Gaziantep'te babasının site görevlisi olarak çalıştığı binanın sakinlerine ait iki pitbull cinsi köpeğin saldırısına uğrayan 4 yaşındaki Asiye Ateş'in ağır yaralanması kamuoyunda "yasaklı türler" veya "tehlike arz eden ırklar" olarak bilinen köpekleri gündeme getirdi.
"Tehlike arz eden köpek ırkları" ifadesi Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından imzalanan 7 Aralık 2021'de yürürlüğe giren genelgede geçiyor.
14 Temmuz 2021 Pazartesi günü yürürlüğe 7332 sayılı "Hayvanları Koruma Kanunu"nda pitbull, Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro türlerini veya bunların melezlerini üreten, sergileyen, takas eden, ülkeye girişini, satışını, reklamını yani bu hayvanların ticaretini yapanlara hayvan başına 2021 yılında 11 bin lira idari para cezası getirildi.
Yasa uyarınca 2022 yılında ise bu ceza 14 bin 982 liraya yükselecek ve yasaya aykırı hareket edenlerin hayvanlarına el konularak belediyelere ait bakımevlerine götürülecek.
7 Aralık'ta yayınlanan genelgeyle tehlike arz eden köpek ırklarına American Staffordshire Terrier ve American Bully de eklendi.
Bu hayvanlar, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılamayacak ve çocuk parklarına sokulamayacaklar.
Genelgeye göre bu 6 köpek ırkı, 14 Ocak'a kadar sahiplerince belediyelerin hayvan bakımevlerinde veya özel veteriner kliniklerinde kısırlaştırılarak, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde kayıt altına alınacak.
Bu hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılamayacak, halkın yoğun bulunduğu yerlere ve çocuk parklarına sokulamayacak.
Hayvan bakımevleri, yeni kanundaki değişiklik kapsamında, teslim edilen hayvanları kabul etmek zorunda olacak.
Söz konusu bu hayvanlara ait hiçbir işlem yapmadan sokağa terk eden sahipleri hakkında 30 bin lira idari para cezası uygulanacak.
Sahipli kedi ve köpekler de kimliklendirilecek!
Yine Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) arasında 2018 yılında 'Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmeliği' kapsamında, bu yıl sonuna kadar sahipli köpeklere, 2022 sonuna kadar da sahipli kedilere mikroçip enjekte edilmesi zorunlu hale getirilmişti.
Böylece hayvanların sokağa atılmalarının engellenip, çalındıklarında bulunmaları sağlanmak istiyor.
Sürenin yaklaşmasıyla ceza alacağından endişe eden bazı kişilerin pitbull cinsi köpeklerini terk ederek sokağa saldıkları iddia ediliyor.
Bunun iki örneği 25 Aralık'ta Gaziantep'te diğeri ise 28 Aralık'ta Van'da yaşandı. Her iki köpek de yetkililerce korumaya alındı.