• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Tatlıcılar artan fiyatlara tepkili!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkşeker'in resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre 3,93 liradan satılan kristal şekerin fiyatı Kasım 2021'de 4,91 oldu. Kristal şekerin KDV dahil fiyatı ise 5,30'a çıktı. Böylece 50 kilogramlık torbanın fabrika satış fiyatı KDV dahil 265 lira olurken toptancıların piyasaya 460 liraya sunması tepkiyle karşılandı.

Şeker, devlet fabrikasında 265 lira iken piyasada ise 430 liraya satılmasına şekeri en çok kullanan tatlıcılardan tepki geldi. Şekerlerle birlikte tatlıcıların ham madde olarak kullandıkları un, yağ ve yumurta fiyatlarının kendilerini mağdur ettiğini dile getiriyor.

 

"2 ay önce 240 liradan olan 18 litrelik yağ şu an 490 lira"

Tatlıdaki fiyat artışları ham maddelerinin fahiş fiyatlara çıkmasından kaynaklandığını ifade eden Murat Kılıç, "Yapılan zamlardan biz rahatsızız. Biz nasıl bir esnaf olarak rahatsızsak alan müşteri de rahatsız. Yapılan zamlar özellikle asgari ücretliyi rahatsız ediyor. Tatlı sektörün olmazsa olmazları şeker, yağ ve undur. Bu 3 maddede çok aşırı bir şekilde zamlanma var. 195-200 liradan aldığımız şeker geçen ay 440-460 lira olarak toptancılardan tedarik etmekte zorlandık. Ankara şekerin fabrikadan çıkışı 260 lira biz de fabrikadan almak istedik. Fabrikadan şeker almamız için bazı belgeler talep ettiler. Esnaf Sanatkarlara zaten üyeyiz bir de ATO'ya üye olmamızı istediler. ATO'ya müracaatta bulunduk belgelerimizi çıkardık. Fabrikadan şeker almaya gittiğimizde bu defa da şekeri şu anda satamıyoruz şeker fiyatları güncelleme aşamasında olup 20 Ocak'a kadar şeker satışını durdurmuşlar. Mecburen gene bizi toptancılara mahkum ettiler. Geçen aya göre biraz düşüş oldu da bu düşüş bizi tatmin etmiyor. 190 liradan 450 lirayı bulan şeker şu an 395 liraya inmiş. Bizim sektör şeker ile tek bitmiyor. Bir iki ay önce 220-240 liradan aldığımız 18 litrelik yağ şu an 490 lira olarak toptancılar piyasasında satılıyor." dedi.

"Müşterilerimiz 'dolar düştü siz niye fiyat indirmiyorsunuz' diye soruyor"

Murat Kılıç

Müşterilerin fiyatlara tepkili olduklarını ancak ellerinden bir şey gelmediğini belirten Kılıç, "Müşterilerimiz 'dolar düştü siz niye fiyat indirmiyorsunuz' diye soruyor. Müşterilerimiz haklı, hak veriyoruz. Aldığımız ürünlerde güncel bir fiyat düşüşü olmadığı için bizde şu anda fiyatlarımıza yansıtma yapamıyoruz. 45-50 liraya olan tatlımızda fiyat güncellemesi yaparak 80-90 lira yaptık. Bu fiyat güncellemesi bizim için bir avantaj değil. Artık tatlı biraz daha lükse geçti. Eskiden her akşamüzeri millet iş çıkışı evine giderken tatlısını alıp gidiyordu ama şu an millet uğramaz bile oldu. Allah'a hamdolsun bu durumdan şikayetçi değiliz ama yapılan bu zamlardan şikayetçiyiz. Bu fiyatları denetleme merkezleri kimse fiyatları denetlemesi gerekiyor. Fabrika çıkışı fiyat ucuzsa toptancılarda neden pahalı bunu araştırsınlar. Bu hem bizim için iyi hem de vatandaşlar için iyi olacak." ifadelerini kullandı.

"Biz bu fiyat artışlarından memnun değiliz işlerimiz yarı yarıya indi"

Murat Varol

Yıllardır tatlı sektöründe çalıştığını söyleyen Murat Varol, "Son zamlar ister istemez fiyatlarımıza da yansıdı. Gıda sektörü olduğu, fiyatlardaki son zamanlarla beraber yağın 190 lira iken 400 lirayı bulması, şekerin 195 iken 395 lira olması nedeniyle bizde de fiyatlar tezgaha yansıdı. Biz bu fiyat artışlarından memnun değiliz. İşlerimiz yarı yarıya indi. Bu durumdan müşteriler de memnun değil." şeklinde konuştu.  

"6 ay önce 182 liraya olan yağ şu an 570 lira"

 Mesut Sürü

Baklava ustası Mesut Sürü, tatlı fiyatlarının yükseldiğiyle ilgili şunları aktardı:

Bundan bir ay önce biz 240 liraya şeker alıyorken şu anda piyasada en ucuz şeker 395 lira olmuş. Bizde bundan dolayı fiyatlarımıza zam yaptık. Fıstığın fiyatına nereden bakarsanız yüzde 50 zam geldi. Kullandığımız un 3 ay önce 575 lirayken şu anda piyasada bin 200 lira. Bizden dolayı fiyatlarımız artmamış. Niye zam olduğunu bizde bilmiyoruz. Aldığımız tüm malzemelere yüzde 100 üzeri zamlar geldi. Toptancıya gidip adama para bile veriyoruz parayla bize mal vermiyor. Bu süre zarfında fiyatlarımızı 45-50 lira artırdık. Zamdan önce cevizli baklavamızın fiyatı 45 liraydı şu anda tezgahlarda 80 lira. Fıstıklı baklavamız 70 liraydı şu anda en az 120 lira. Bizden daha pahalı satanlar da var. Yağa aşırı derecede zam geldi. Bundan 6 ay önce 182 lirayken şu an 570 lira. Bu fiyatlardan dolayı bizimde tatlı fiyatlarımız arttı.

"Ham maddeye zam olunca bizde mecbur tezgaha yansıtıyoruz"

Yusuf Anacur

Fahiş fiyatlara hem kendilerinin hem de müşterilerinin tepkili olduğunu belirten Yusuf Anacur, "Tatlıda kullanılan ham maddeler hepsi zamlandığından dolayı bizde tezgaha yansıttık. Bu fiyatlar bizi de müşterimizi de mağdur ediyor. Bu kadar pahalı satmak istemiyoruz ancak mecburuz. Şeker, yağ ve un fiyatlarından dolayı biz de tatlılarımıza mecburen zam yaptık. Bizim fiyatlarımıza halktan ister istemez tepki geliyor. Fiyatlar biraz düşse bizde memnun kalırız müşteri de memnun kalır. Şu anda fiyatları indirmek için elimizden bir şey gelmiyor. Tulumba tatlısına 10 lira, halkaya 1 lira ve baklava çeşitlerine 15 lira gibi zam geldi. Ham maddeye zam olunca bizde mecbur tezgaha yansıtıyoruz. Fiyat artışlarından dolayı biz de müşteriler de mağdur." dedi.

"260 liraya fabrikadan çıkan şeker 450 liraya bize yansıyor"

Mehmet Hanifi Anacur

Artan fiyatlardan şikayetçi olduklarını dile getiren Mehmet Hanifi Anacur, "Şeker, yağ ve un fiyatı her gün değişiyor. Toptancılardan alıyoruz, iki toptancının fiyatı birbirini tutmuyor. Biri şekere 470 diyor biri 410 diyor ötekisi 450 diyor. Bir hafta aldığımız fiyata sonraki hafta alamıyoruz. Sıkıntımız büyük. İki ay önce bir çuval şekeri 210-220 liraya alıyorduk. Şeker fiyatları 500 liraya kadar çıktı. Yani yüzde 150 üzeri zam geldi. Yağ iki ay önce 270 liraydı şu an baklavalık yağ 650 lira oldu. Onda da yüzde 150 zam oldu. Zamlar çok fazla. Tezgaha yansıtıyoruz ancak ne kadar yansıtıyoruz? Örneğin yüzde 10 yansıtabiliyoruz. Daha fazla yansıtırsak vatandaş alamıyor. Bizim yanımızda da 10 kişi çalışıyor. Asgari ücretleri de hesaplarsak aylık 50-60 lira sadece işçilere giderimiz var. Kira ve diğer masrafları sayarsak yaptığımız zamlar bile kurtarmaz. Yumurta 35-40 liraya çıktı. Ham maddelerimizden bir tanesi de yumurta 20 koli yumurta 800 lira para tutuyor. En çok bizi etkileyen yağ, şeker ve un. Ham madde için fabrikaya gidiyoruz satış yasak deniliyor. Fabrikalarla toptancılar iş birliği içindeler. Toptancılar daha önce para yatırıyor. 260 liraya gelen şeker 450 liraya bize yansıyor. Tabi her hafta da değişiyor." diyerek yapılan zamlara tepki gösterdi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir