Bakan Gül: Yeni ve sivil bir anayasa milletimizin önünde duran bir ödevdir
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye’de özgürlüklerin genişletilmesi, statükocu ve vesayetçi anlayışa son verilmesi milli iradeden başka hiçbir gücün egemen olmaması için çok önemli kazanımlar elde edildiğini belirtti.
Adalet Bakanı Gül, Mehmet Akif İnan Vakfı ile Memur-Sen tarafından, düzenlenen 3'üncü Mehmet Akif İnan Ödül Törenine katıldı. Bakan Gül, Memur-Sen'in kurucusu, eğitimci, şair ve yazar Mehmet Akif İnan'ın 22'nci ölüm yılı dolayısıyla düzenlenen törende İnan’ın bir öğretmen ve bir aksiyon insanı olarak bugün bu topraklarda neşv-ü nema bulan değerli isimlerle bu kalenin burçlarını oluşturduğunu söyledi.
Adalet Bakanı Gül, konuşmasında hiçbir zaman bu topraklarda bir kişinin inandığı için asla ötekileştirilmeyeceğini, farklı bir tavra ve farklı bir tutuma maruz kalmayacağının altını çizdi. Bugün de Türkiye’nin demokratik kazanımları, temel insan hakları bağlamında yapılmış ve atılmış olan adımların ötesinde yapılacak daha işler olduğunu vurgulayan Gül, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye’de özgürlüklerin genişletilmesi, statükocu ve vesayetçi anlayışa son verilmesi, milli iradeden başka hiçbir gücün egemen olmaması için ülkemiz çok önemli başarılar ve neticeler elde etmiştir. Bunu da, bu mücadeleyi, bu kazanımları anayasal bir güvenceye kavuşturmak için önümüzde bir misyon vardır. Yeni ve sivil bir anayasa milletimizin önünde duran bir ödevdir. Bugün hep birlikte memuruyla işçisiyle, genciyle yaşlısıyla, kadınıyla erkeğiyle Türkiye’de 84 milyon bütün vatandaşımızın, doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle ‘Evet bu benim anayasam, bu benim hakkımı koruyor, geliştiriyor, teminat altına alıyor’ diye savunacağı toplumsal sözleşmeyi hepimizin ihtiyacı vardır. Bu konuda sivil toplum kuruluşlarına, bütün siyasi partilere çok önemli bir görev düşmektedir.” şeklinde konuştu.
Bakanlığın web sitesindeki bilgiye göre Gül, Türkiye’de memur bir kişinin başı örtülü olarak ‘Ben kamuda çalışmak istiyorum’ dediğinde anayasaya aykırı diye hep karşısına çıktığını, bugün ise Anayasanın değişmediğini, uygulayıcıların değiştiğini belirtti. Anayasal bir güvenceye ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Adalet Bakanı Gül, “Başını örten de başını açan da kimsenin kılık kıyafetine, yaşam tarzına karışılmadığı ve bunun anayasal teminat altına alındığı yeni ve sivil bir anayasaya Türkiye’nin acilen ihtiyacı vardır. Bugün hala 10 yıl önce, kendi iktidarımızı döneminde bile yargısal aktivizmle 367 garabetini yaşadık. Bugün hala daha mürekkebi kurumamıştı, 411 el kaosa kalktı diye haberler yapıldı. İnsanlar kıyafetiyle istediği gibi yaşasın, istediği gibi giyinsin, istediği okula gitsin, istediği yerde çalışsın diye anayasal güvence altına almasına rağmen Meclisin bu iradesi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Bugün, işte bütün hakları, özgürlükleri 84 milyon için, nerede doğduysa, neye inanırsa, hangi siyasi düşünce, hangi mezhep, hangi meşrep olursa olsun insandır ve inançları kutsaldır anlayışıyla, yeni ve sivil anayasayı da inşallah hepimiz hep birlikte yaparak bu misyonu da en güzel şekilde tamamlayarak Türkiye’de daha fazla demokrasiyi artıracağız.” diye konuştu. (İLKHA)