• DOLAR 34.602
  • EURO 36.247
  • ALTIN 2924.658
  • ...

2021'in ilk sekiz aylık tablosu, 2020'yi geride bıraktı. Uzmanlar, "enerji kullanmama gibi bir sorunla karşı karşıya" kalınabileceği uyarısında bulunuyor.

Elektrikten doğal gaza, akaryakıttan köprü geçişlerine kadar Türkiye yeni yıla yeni zamlarla girdi. Elektrikte fiyat artışı yüzde 50 ila yüzde 125 arasında olurken, konutlarda doğal gaz zammı yüzde 25 arttı.

Elektrik ve doğal gazda kademeli tarife tartışması!

Doğal gaza gelen zamlarla birlikte faturasını ödeyemeyenlerin sayısında da dikkat çekici artışlar ortaya çıktı. CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil'in soru önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in verdiği bilgiye göre 2020 yılında faturasını zamanında ödeyemediği için 779 bin 274 abonenin doğal gazı kesilirken, bu sayı 2021 yılının ilk sekiz ayında 914 bin 193'e ulaştı. Dövizdeki ani artış sonucu 2018'de de benzer bir tablonun ortaya çıktığını ifade eden enerji ve iklim uzmanı Önder Algedik, "Önümüzdeki dönemde enerji kullanmama gibi bir sorunla karşı karşıya kalabileceğimizi şimdiden görebiliyoruz" dedi. CHP'li Yeşil de, "Düşünün halkın ne durumda olduğunu, ne kadar zorluk çektiğini. Yoksullukla baş başa kalan bu halkı, çözüm yerine sürekli zamlarla mağdur ediyorlar" ifadesini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil'in doğal gaz faturalarına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Dönmez'in verdiği bilgiye göre 2020 yılında faturasını zamanında ödeyemediği gerekçesiyle 779 bin 274 vatandaşın doğal gazı kesildi. 2021 yılında ise bu sayı, henüz yılın ilk sekiz ayında aşıldı. Buna göre 2021 yılı Ağustos sonu itibarıyla 914 bin 193 abonenin gazı, faturasını ödeyemediği için kesildi. Hakkında yasal takip başlatılan abone sayısı ise 2020 yılında 53 bin 132'yi bulurken, 2021 yılının ilk sekiz ayında 48 bin 756'ya ulaştı.

Bakan Dönmez, doğal gaz tarifesinin fiyatlandırmasına ilişkin soruya verdiği yanıtta ise sistem kullanım bedeli olarak tanımlanan dağıtım bedelinin şehir içi doğal gaz dağıtım hizmeti karşılığındaki bedel olduğunu ifade etti. Bu bedelin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından dönemsel olarak belirlendiğini kaydeden Dönmez, şu ifadeleri kullandı: "Bu kapsamda 2017-2021 yıllarına ait döneme ilişkin tarifeler belirlenmiş olup, söz konusu bedeller mevzuat gereği tarife revizyonu gerektirecek bir durumla karşılaşılmadığı sürece TÜFE oranlarına göre güncellenmektedir. BOTAŞ tarafından belirlenen doğal gaz toptan satış fiyatları ise piyasa koşulları, piyasa fiyat istikrarı, EPDK'nın tarife ile ilgili kararları ile alım işletme giderleri, maliyet unsurları ve bunlardaki değişimler dikkate alınarak en makul seviyede belirlenmektedir" diye açıklamalarda bulundu.