Siyonistlerin Filistinlilere yönelik 'yargısız' cezası: İdari tutukluluk
Filistinli Hişam Ebu Hevaş, işgalci rejimin "idari tutukluluk" uygulamasını protesto etmek için 141 gün sürdürdüğü açlık grevine,işgalci makamlarının 26 Şubat'ta serbest kalacağını bildirmesi üzerine ölümün eşiğinde son verdi.
Ebu Hevaş'ın özgürlüğü için hayatını tehlikeye attığı, Filistin sokağında da yakından takip edilen açlık grevi, işgal rejiminin Filistinlilere yönelik 1967'den beri uyguladığı "idari tutukluluk" sistemini yeniden gündeme getirdi.
İngiliz sömürge dönemindeki Olağanüstü Hal Yasası'ndan uyarlanansiyonist askeri yasaları, tutuklanan kişinin hakkındaki suçlamayı ya da bununla ilgili delilleri "güvenlik" gerekçesiyle öğrenemediği idari tutukluluk uygulamasını kullanıyor.
İnsan haklarına aykırı bu uygulama işgal rejimi ve Filistinli hak örgütlerinin yanı sıra uluslararası insan hakları kuruluşlarınca yoğun biçimde eleştiriyor.
İdari tutuklama sistemi nasıl çalışıyor?
İşgal ordusu, iç istihbarat teşkilatı Şabak (Şin-Bet) ile iş birliği halinde, işgal altındaki Batı Şeria'da "ileride suç işleyebileceği" gerekçesiyle Filistinlileri idari tutuklu olarak alıkoyabiliyorlar.
Alıkoydukları Filistinliler, 8 gün içinde askeri mahkemeye çıkartılıyor. Ancak burada tutuklu Filistinli veya avukatı, askeri savcının mahkemeye sunduğu tutuklama gerekçesini, bununla ilgili delilleri "güvenliğe zarar verebileceği" mazeretiyle öğrenemiyor. Bu nedenle bir yargı süreci ya da savunma mümkün değil.
Siuonist rejim hak örgütlerine göre, askeri mahkemeler tutuklanan kişiler hakkında "otomatik onay mercileri" gibi hareket ediyor.
Filistinliler, haklarındaki suçlamayı öğrenemeden ve kendilerini savunma hakkından mahrum biçimde 6 aya kadar hapse atılabiliyor. Altı ay sonra yeniden askeri mahkemeye sevk edilen ancak suçlamadan habersiz bir Filistinlinin tutukluluk süresi defalarca yeniden uzatılabiliyor.
Örneğin, Hamas'ın önde gelen liderlerinden Hatim Kafişa, işgalci hapishanelerinde 15 yıl süreyle aralıksız olarak idari tutuklama uygulamasına maruz kalmasıyla tanınıyor.