• DOLAR 34.388
  • EURO 36.852
  • ALTIN 2968.442
  • ...
Birleşmiş Milletler 2021 yılını değerlendirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Salgınla mücadelede yeterince küresel işbirliği sağlanamadığı için Omicron varyantının dünyada hızla yayıldığını belirten BM, iklim değişikliğinin 2021 yılında etkisini artırdığını, değişen hava olaylarının dünyada sel, orman yangını gibi felaketlere neden olduğuna dikkat çekti.

“Virüs dikkate alınmadı”

BM, 2020'de Covid-19'a karşı etkili aşıların hızlı bir şekilde geliştirilmesine ve uygulanmasına rağmen, virüsün 2021 yılı boyunca yayılmaya ve mutasyona uğramaya devam ettiği belirtti.

BM, Covid-19 salgın hastalığı ile mücadeleye dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: "Salgın hastalığın yayılmasındaki en büyük neden, Coronavirüs ile mücadelede etkili bir küresel işbirliği yapılamaması oldu. 2021 yılının Kasım ayında Omicron varyantı hızla yayıldı. BM’nin 'aşının sadece varlıklı ülkelerde yapılması, dünyanın diğer ülkelerinde eşit bir şekilde yapılmaması halinde yeni varyantların oluşabileceği' konusundaki uyarısı gelişmiş ülkeler tarafından dikkate alınmadı. Sadece varlıklı ülkelerin vatandaşlarının değil herkesin güvenliğini sağlamadaki başarısızlık yüzünden Omicron hızla yayıldı."

"Yerinden olanların sayısı arttı"

Dünyada çatışma bölgelerindeki sorunların 2021 yılında da devam ettiği, bu bölgelerde kıtlık, ekonomik sıkıntı, aç yaşayan insanların sayısının da ciddi bir artış olduğu belirtildi.

BM, "Salgınla ilgili seyahat kısıtlamalarına rağmen 2021 yılında uluslararası göç, çatışma ve zulüm nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan insan sayısı rekor seviyelere yükseldi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) verilerine göre, 2021 yılının Kasım ayına kadar 84 milyondan fazla insan evlerini terk edip farklı yerlere göç etmek zorunda kaldı" diyerek 2021 yılında yerlerinden olan milyonlarca insana dikkat çekti.

"Suriye’de devam eden çatışmalar"

BM, Suriye ve Yemen'de yıllardır devam eden saldırıların 2021 yılında da devam ettiğini hatırlattı.

Dünyanın çeşitli bölgelerindeki iç karışıklık ve çatışmalara dikkat çekilen BM değerlendirmesinde, "Çatışmalar, Myanmar, Etiyopya ve Sudan'da ciddi istikrarsızlığa neden oldu. Suriye’deki ekonomik çöküş 2021 yılında da sürdü. Siyasi çözüm için taraflar arasındaki güvensizlik 2021 yılında da devam etti. Suriye için yeni bir anayasa üzerinde anlaşma sağlanması girişimleri sonuçsuz kaldı. Yemen’de, çatışmaların başladığı 2015 yılından itibaren en fazla yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kalınan yıl, 2021 oldu. Ülke nüfusunun yarısından fazlası ciddi gıda kıtlığıyla karşı karşıya kaldı. BM, Yemen’in dünyanın en kötü insani krizinin sürdüğü ülke olmaya 2021 yılında devam ettiğini açıkladı. UNICEF, savaşın başlangıcından bu yana yaklaşık on bin çocuğun ya öldürüldüğünü ya da sakatlandığını bildirdi" denildi. 

BM, 2021 yılında da iklim değişikliğinin yaşamı tehdit eden en büyük tehlike olmayı sürdürdüğünü belirterek, uluslararası topluma mücadele çabalarını acilen arttırma çağrısını yineledi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir