• DOLAR 34.382
  • EURO 36.862
  • ALTIN 2971.574
  • ...
2022’de teknoloji dünyasında neler yaşanacak?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İNTERNET ÜZERİNDE DAHA FAZLA KULLANICI KONTROLÜ: WEB 3.0
2021’in en çok öne çıkan gelişmesi Metaverse oldu. Ancak Metaverse’e bakmadan önce, bu alternatif evrenin alt yapısını oluşturan Web 3,0’a odaklanmak gerekiyor.
Web 1.0 olarak bildiğimiz internet ağı 1980‘lerin sonunda çıktı ve nispeten daha az katılımcıya sahipti. Burada insanlar internette sadece gözlemci olarak yer alıyor, katkı sağlayamıyordu.
20 yılı aşkın bir süredir, etkileşimli internet olarak tanımlanan Web 2.0 kullanılıyor. Web 2.0 ile Google, Facebook, Twitter, YouTube gibi siteler hayatımıza girdi. Yani insanlar sınırlı olsa da internete katkı ve katılım sağlamaya başladı.
Web 3.0 ise büyük oranda makine öğrenmesi ve yapay zekâ (machine learning ve artificial intelligence) üzerine dayanan yeni nesil bir internet teknolojisi. Bu teknoloji ile kullanıcıların isteklerine göre paylaşım sunma, eleme gerçekleştirme, kesin olarak görülmek istenen gönderileri ve diğer şeyleri belirlememe üzerine analizler yapabilmek mümkün hale gelecek.
Web 3.0, internete bağlanan tüm cihazları kapsayabilecek bir web dünyasını yaratacak ve kontrol, güçlü şirketlerin elinden çıkarak belli kodlar sayesinde kullanıcıya bırakılacak. Bu, internette verilerin güvenliğini daha sağlam hale getirecek.
ALTERNATİF EVRENE AÇILAN KAPI: METAVERSE
ALTERNATİF EVRENE AÇILAN KAPI: METAVERSE
2021’in teknolojideki en büyük yeniliği metaverse kavramının hayatımıza girmesi oldu. Öyle ki Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, şirketinin adını Meta olarak değiştirdi.
Beklendiği gibi, 2022’de daha fazla şirket oyun oynayabileceğimiz, çalışabileceğimiz ve sosyalleşebileceğimiz metaverse, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik dünyasını oluşturmak için çalışacak.
İlk aşamalarında olmasına rağmen, metaverse teknolojisi baş döndürücü bir hızla gelişiyor. Apple bu teknoloji üzerinde çok çalışıyor ve 2022`de kendi kulaklıklarını piyasaya sürmesi bekleniyor.
Medya raporları, Apple`ın kulaklıklarının VR ve AR`yi birleştirebilecek göz izleme kameraları içerebileceğini de öne sürdü. Facebook`un yeni versiyonu Meta da kendi VR gözlüklerini yapma peşinde.
YAPAY ZEKA VE MAKİNE ÖĞRENME YOLA DEVAM EDİYOR
YAPAY ZEKA VE MAKİNE ÖĞRENME YOLA DEVAM EDİYOR
2022’de yapay zeka, insanlığın şimdiye kadar geliştirdiği en dönüştürücü teknoloji olma yolunda devam edecek. Daha fazla günlük eşya yapay zeka ile entegre edilecek.
Özellikle insansı robotların gelişimi makine öğrenmedeki gelişmelere paralel olarak artacak ve yapay zeka sağlık teknolojileri alanında daha fazla kullanılacak.
Makinelere karar verme yeteneği kazandıran ve dolayısıyla karar vermenin insanlar tarafından şimdiye kadar olduğundan çok daha hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan etki artacak.
Makine öğrenmeye entegre edilen yapay zeka, artırılmış iş gücü, dil modelleme, siber güvenlik, robotik, e ticaret gibi alanlarda artacak.
YÜZ TANIMA FARKLI ALANLARDA KULLANILACAK
YÜZ TANIMA FARKLI ALANLARDA KULLANILACAK
Cep telefonlarının ve tabletlerin kilidini kaldırmak için kullanılmaya başlayan yüz tanıma, teknolojinin daha geniş alanlarda iş ortağı olacak.
Akıllı şehirler, evler ve cihazların artması ile ev ya da araba kilitleri yüz tanımayla aktif hale getirilecek.
Yakın gelecekte bir kişinin sadece yüzünü tanıtarak resmi işlerini daha kolay halletmesi ve ATM kullanması mümkün hale gelecek.
Ancak bu teknolojik gelişme, siber güvenlik ihlallerini ve yüz tanımada ırkçılık iddialarını daha fazla gündeme getirecek.
UZAY GELECEĞİN İNTERNET KAYNAĞINA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
UZAY GELECEĞİN İNTERNET KAYNAĞINA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
Dünyanın her yerinde hızlı ve güvenilir internete ihtiyaç duyulurken, hızlı internet bağlantısının uzaydan sağlanmasına yönelik girişimlerde artıyor.
ABD`li uzay teknolojileri şirketi SpaceX de Starlink uydu ağıyla dünyanın her yerine yüksek hızlı internet vermeyi hedefliyor. Şirket, uydu internet sistemlerini birkaç havayolu şirketinin uçaklarında test etmeye başladıklarını açıkladı.
2022`de uzay, internetin ana kaynağı olma yolunda ilerleyecek. ABD bankası Morgan Stanley`in tahminlerine göre, 2040’e kadar "uydu genişbant" pazarının cirosu 3,9 milyar dolardan 95 milyar dolara yükselecek.
ELEKTRİKLİ VE OTONOM ARAÇ DEVRİMİ
ELEKTRİKLİ VE OTONOM ARAÇ DEVRİMİ
2022`de dünyanın en önemli konularından biri küresel ısınma olacak. Birçok ülke küresel ısınmanın önüne geçmek için karbondioksit salınımını engelleyen elektrikli araçlara geçişi hızlandırmaya başladı. 2022 bu dönüşümün en net görüldüğü yıl olacak.
2022`de elektrikli araçların yanı sıra elektrik istasyonları da şehirlere daha fazla yayılacak. Ayrıca bu araçların kat ettiği yol performansını artıracak gelişmeler de yaşanacak.
Sürüş teknolojisinde en çok beklenen şey, elbette otonom araçlar. Ancak bu araçların güvenilirliği henüz istenilen seviyeye gelmedi. Yapay Zeka alanındaki çalışmalar 2022`de araç teknolojisine de entegre edilerek bu sorunun üzerinden gelinmeye çalışılacak.
YENİ GALAKSİLERİN VE DÜNYALARIN PEŞİNDE
YENİ GALAKSİLERİN VE DÜNYALARIN PEŞİNDE
Şimdiye kadar yapılmış en güçlü uzay teleskopu James Webb, 25 Aralık tarihinde uzun süren bir bekleyişin ardından yola çıktı. 10 milyar doları aşan bir bütçesiyle James Webb Uzay Teleskobu, en büyük astronomik gözlemevi olacak
Bu mühendislik harikası, 2022`nin ilk ayında yolculuğunu tamamlamasının ardından çalışmaya başlayacak ve 13 milyar yıl geriye bakarak Evren hakkındaki temel soruları yanıtlamaya yardımcı olacak.
James Webb, bu görevle uzayın bilinmeyenlerini çözmeye çalışacak ve dünya dışı yaşamın peşine düşecek.
ÇİP KRİZİNDE YENİ ARAYIŞLAR
ÇİP KRİZİNDE YENİ ARAYIŞLAR
Salgın sonrası dönemde yaşanan ekonomik krize rağmen birçok ülke ve teknoloji şirketi, çip endüstrisine milyarlarca dolar yatırım yapmaya başladı.
Dünyada en çok ticareti yapılan 4`üncü ürün olan çiplerin, 2022 yılında daha da önem kazanacağı düşünülüyor. Bu nedenle bilim dünyasında çip ve pil teknolojisinde alternatiflerin peşine düşülecek.

 

Kaynak: TRT Haber, AP, Techtimes, Economic Times

Bu haberler de ilginizi çekebilir